Günlük öğünlerde mutlaka süt ve süt ürünleri, hayvansal proteinler, bitkisel proteinler açısından zengin olan kuru bakliyatlar, kavrulmamış yağlı kuru yemişler, sebze ve meyveler yer almalıdır. Probiyotik içeren ev yapımı yoğurt, elma sirkesi ve turşular da bağışıklığı koruyarak güçlendirmektedir.
Vücut direncini artırmak için beslenme ve sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Günde yaklaşık olarak 2,5–3 litre su içilmelidir. Bol sebze ve meyve, A, C ve E vitaminlerinden zengin soğan, sarımsak, havuç, limon, portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, marul ve salata bol bol tüketilmelidir.
Sağlıksız beslenme, uyku düzeninin olmaması, hareketsiz yaşam, sigara, alkol bağımlılığı ve yoğun stres bağışıklık sistemini düşüren başlıca olumsuz etkenlerdir. Vücut direncinin düşmesi ile özellikle soğuk havalarda hastalıklar artışa geçiyor.
İlgili 39 soru bulundu
C vitaminin yanı sıra Omega 3 yağ asitleri (deniz ürünleri), E vitamini (badem, yer fıstığı, fındık), A vitamini, D vitamini, B grubu vitaminler, probiyotikler, selenyum, çinko ve demir gibi mineraller de bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynamaktadır.
Soğuk hava, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, hareketsizlik, sigara ve yoğun stres bağışıklık sistemini etkileyerek vücudu hastalıklara açık hale getirebiliyor. Kış mevsiminde en çok görülen hastalıkların başında solunum yolları enfeksiyonları geliyor.
Dengeli bir diyette her besin grubundan besin bulunur. Bağışıklığı yüksek tutmak için her gün yeteri kadar sebze ve meyve tüketmek ve beslenmede omega 3 yağ asitlerini, kaliteli proteinleri mutlaka bulundurmak gerekir. Çeşitli beslenmek ve hareketli olmak bağışıklık sistemini güçlü tutmak için çok önemlidir.
Alkol kullanımı, sigara kullanımı, radyasyon maruziyeti, probiyotik eksikliği, kalitesiz uyku, iyi dinlememek, stres yükü fazlalığı, sık antibiyotik kullanımı da bağışıklık sistemimizin zayıflamasında rol oynayan başlıca sebepler arasındadır.
Ceviz, balık, avokado, fındık, badem gibi besinlerin içinde bulunan Omega-3 ve benzeri yağların vücut direncini artırdığı ve bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor. En önemli kaynağı güneş ışığı olmasının yanında hamsi, istavrit, somon ve ton balığı da D vitamini içeren önemli besin kaynaklarıdır.
Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında sık enfeksiyon geçirmek, yorgunluk, cilt sorunları, ağız ve boğaz problemleri, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları görülebilir.
Canan Karatay, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için günlük 2 adet yumurta tüketilmesini öneriyor. Yumurta içerdiği yüksek orandaki protein sayesinde bağışıklık sistemimizi destekleyen antikorların üretimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda içeriğindeki B vitamini, demir ve çinko da bağışıklık sistemimizi destekliyor.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve bağışıklığı güçlendirmek için vitaminlerin yeterli miktarda alınması gerekir. Bağışıklığı güçlendiren vitaminlerin başında A, B, C, D ve E vitamini gelir.
Dengeli ve düzenli beslenin. Özellikle mevsimindeki balıkları, kuşburnu, pırasa, kereviz gibi meyve ve sebzeleri, ceviz, fındık gibi kuru yemişleri, ıspanak, maydanoz, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri düzenli tüketin. Mevsime uygun olarak giyinerek soğuk ya da sıcaktan vücudunuzun olumsuz etkilenmesinin önüne geçin.
YEŞİL SEBZELERLE BESLENİN
Lifli yeşillikler, brokoli, karnabahar ve kabak gibi sebzeler ise besinler ve antioksidanlarca zengindir. Antioksidanlar bağışıklık hücrelerini serbest radikallerden zarar görmekten koruyan madde olan C vitamininin yetersizliğinde çeşitli bağışıklık sistemlerinin bozulduğu görülmüştür.
Kilo alma korkusu ile yetersiz beslenme, stres, iştahsızlık, aşırı fiziksel aktivite, bağırsak parazitleri, sindirim sistemindeki sorunlar, hipertiroidi denen tiroid bezlerinin aşırı çalışması, kanser gibi hastalıklar bu nedenler arasında gösterilebilir.
Tüm insanlar doğal bağışıklıkla doğar. Yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli fiziksel aktivite gibi sağlıklı bir yaşam tarzını benimseme doğal bağışıklık güçlendirici etki sağlar. Doğal bağışıklık vücut istilasına karşı her zaman hazırdır. Herhangi bir uyaran gerekmeksizin vücudu savunmaya geçebilir.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Taze olarak yoğurt içinde tüketebileceğiniz gibi, çorbaların veya bitki çaylarının içine de katabilirsiniz. Günde içeceğiniz 1-2 bardak zencefilli bitki çayı da bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı.
Hastalıklardan korunmak için vücudun B vitaminine ihtiyacı vardır. B vitamini süt ve süt ürünlerinde, yumurta, balık, portakal ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Eksikliğinde ise yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, baş ağrısı ve ağızda yara oluşması gibi rahatsızlıklar oluşabilir.
Bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
Kronik stres, sempatik sinir sistemini uyandırdığından, vücudun daha çok heyecanlı olmasına ve daha çok iltihap üretmesine, ayrıca bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. İyileşme sürecine yardımcı olan sitokinlerin salınmasını yavaşlatır.
Kronik yani uzun süreli stres bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor.
'Unut gitsin' demeyin! Bireyin uzun süreli çaresizlik, üzüntü, kaygı ve endişe duyguları yaşamasının bağışıklık sistemini zayıflattığı, daha kolay hastalıklara yakalanma eğilimi yarattığı bilinir. Bu yüzden koronavirüs dönemini olabildiğinde sakin atlatabilmek için stresle başa çıkabilmeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri