Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Magnezyum eksikliği.
Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Çikolata krizi zaman zaman herkesin girdiği ve çikolata yemek isteğinin çok yükseldiği dönemlerdir. Bireylerin çikolata krizine girmesinde bazı önemli nedenler vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Çikolatanın içerisinde, mutluluk hormonu olarak da adlandırılan dopaminden bol miktarda bulunur. Bu yüzden de çikolata tüketmek, bireylerin kendilerini iyi hissetmelerine neden olur. Ancak çikolata tüketiminin sürekli ve aşırı hale gelmesiyle birlikte, çikolata bağımlılığı ortaya çıkabilir.
Duygu durumunuz, üzüntü, mutsuzluk, stres, depresyon gibi sebepler; tatlı isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kızgınlık, öfke, mutsuzluk hisleri de tatlıya düşkünlük yaratır. Soğuk havalarda tatlı krizleri yaşayabilirsiniz; soğuk havayla birlikte vücudumuzun enerji ihtiyacı artar.
Eğer çikolata isteğiniz çok ağır basıyorsa içine bir parça da bitter çikolata ekleyin. Tarçın kullanın. Tarçın hem tatlı isteğinizi bastırmaya hem de kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.Çikolata hangi hormonu harekete geçirirsorusunun temel cevabı bu şekildedir.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Beyin vücuda giren çikolatayı bir ödül olarak algılıyor ve endorfin salgılanmasını sağlıyor. Çünkü çikolata beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin, teobromin ve kafein gibi bileşikleri içeriyor. Ayrıca çikolatanın phenethylamine (PEA) içermesi sinir sistemini uyarmasını sağlıyor.
Tatlı isteğiyle başa çıkma
Örneğin, bitter çikolata, regl döneminde tüketebileceğiniz harika bir tercih olabilir. Bitter çikolata ve badem ikilisiyle bir ara öğün oluşturmayı deneyin! Bitter çikolata, mutluluk hormonu olan serotonini düzenleyerek ruh hali değişimlerini azaltan antioksidanlar ve magnezyum içerir.
Regl dönemi başlamadan önce progesteron hormonunda düşüş, östrojen hormonunda bir artış olur, bu da kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilir. Kan şekeri seviyeleri düştüğünde beyin, şekeri yenilemek için sinyaller gönderir ve bu nedenle tatlı krizleri meydana gelir.
Adet öncesi sendromu: Kadınların birçoğu normalde tatlı isteği duymazken regli öncesi yoğun bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı duyarlar. Bunun sebebi östrojen hormonunun bu dönemde azalmasıdır. Diyetisyen ile uygulanacak stratejilerle bu süreci atlatmak mümkündür.
Azalan magnezyum seviyeleri karbonhidrat tüketimine yönelimimizi arttırabilir. Regl dönemlerinde karbonhidrat ve yağa ihtiyaç duyulduğu gibi kalsiyuma da ihtiyaç duyulmaktadır. Durum böyle olduğundaysa tüm bu besinlere ulaşım sağlayan çikolata kişilerin aklına gelen seçenek olabilir.
Hipoglisemi: Hipoglisemi, kan şekerinin hızlı düşmesidir. Ara öğün yapmayan, uzun süreli açlık durumlarında tatlı krizi kaçınılmazdır. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öğünler yapılmalıdır. Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir.
Tatlı krizini önlemek için, Vitamin B, Krom, Koenzime Q-10, Vitamin C, Asetil L-Karnitin, Glutamin kullanabilirsiniz.
Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve hurma gibi kuru meyveler tatlı isteğini gidermek için tüketebileceğiniz yiyecekler arasında yer alıyor. Gün içinde ara öğünlerde bu meyvelere yer vermek, ansızın bir tatlı kriziyle karşılaşmanın da önüne geçebiliyor.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Stresli zamanlarınızda vücudunuz kortizol hormonu salgılar, karaciğerden glikoz salınır ve kan şekeriniz yükselir. Yaptığı en büyük etki hormonlarınızı etkileyerek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olmaktır. Bu dalgalanmalar maalesef sizi şekerli gıdaları tüketmeye eğilimli bir hale getirir.
Kontrolsüz açlıktan sonra vücudumuzun kan glikoz seviyesini tekrar alışkın olduğu seviyesine getirmesi için acil enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Bu da tatlılık veren şeker benzeri yapılardır. Benzer şekilde kan glikozunu fazlaca yükseltmek sürekli uyarım da benzer şekilde YOKSUNLUK olarak algılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri