Gerekli olan tedbirlerin alınmaması halinde park halindeki araca çarpma cezası bir vur kaç davranışı olarak değerlendirilir. 2918 sayılı
Park Halindeki Araca Çarpma Kaçma Cezası
Bu durum, genellikle vur ve kaç olarak tanımlanır ve Türkiye'nin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. Yasal düzenlemelere göre, bir kaza sonrasında olay yerini terk eden sürücüye 81/1-a maddesi gereğince 314 TL idari para cezası uygulanır.
Vurup kaçan araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a trafik cezası dahilinde, kaza olay yerinde durmayanlara ve trafik güvenliği için gerekli önemleri almayanlara 314 TL para cezası verilir.
Trafikte kaza yapıp olay yerini terk etmenin cezası ? Olay yerini terk etmek başlı başına hapis cezasına sebep olmaz ancak Karayolları Trafik Kanunu'na göre idari para cezası düzenlenir. Kaza olduğunu, şahsın vurup kaçtığını ispat ettiğinizde emniyet müdürlüğü gerekli cezayı keser.
Zorunlu trafik sigortası, vur kaç araç kazalarını ödemekle yükümlü değildir.
İlgili 32 soru bulundu
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Yaralamalı Trafik Kazası Kamu Davası
Türk Ceza Kanunu madde 89'a göre trafik kazalarında kusurlu kişiye 'Taksirle Yaralama' suçundan dolayı ceza davası açılabilmektedir. Açılan ceza davasında kazaya sebebiyet veren kusurluya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanmaktadır.
Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir. Zabıt tutulduktan sonra en geç beş gün içinde bağlı bulunduğunuz sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunmalısınız.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Söz konusu trafik kazasında zarar uğrayan kişi, sigorta şirketine kazaya ait bilgileri ilettiği andan itibaren 8 gün içerisinde tazminat ödemesi yapar. Şirket, bunun yanında kazada meydana gelen yaralama sonucu oluşacak sağlık masraflarını, ölüm sonucu oluşacak defin vs. masraflarını da tazmin etmek yükümlüdür.
Park halindeki araca çarpıp kaçma cezası, çarpan sürücü olay yerinden kaçtıysa oluşur ve Trafik Kanunu'nun 79. Maddesine göre kaçan sürücü para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılır.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
Kaza tespit tutanağını tuttuktan sonra, sigorta şirketinize göndermeniz gerekir. Sonrasında belge sisteme girilir. 3 iş günü içerisinde kusur oranları tespit edilir. Ardından dosya sonuçlanır.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Önemli Not: Trafik kazası geçiren bir kişiye, iç kanama riski nedeniyle su içirilmez. Ancak, kendine gelmesi için yüzüne hafif su sürülebilir.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.
Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir.
Trafik kazası sonucu meydana gelen yaralanmalarda Türk Ceza Kanunu'nun 89. maddesi uygulanır. Adı geçen madde göre; Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
1 Yıllık Tazminat Nasıl Hesaplanır? (2023)
1 yıllık tazminat hesaplanırken son alınan brüt maaş dikkate alınır ve bu maaş oranında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıllık minimum kıdem tazminatı 10.035,21 TL, maksimum kıdem tazminatı ise 19.982,83 TL'dir.
Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Örneğin; 10 yıl boyunca çalıştığı iş yerinde ayrılmak durumunda kalan çalışana kıdem tazminatı olarak 134 bin 140 lira ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri