Vuslat sözlük anlamı olarak "kavuşma (Sevgiliye kavuşma)" anlamı taşırken İslamiyet'te vuslat; Allah'a ulaşarak O'nunla birlikte olma hali anlamına gelmektedir. Vasl, visal, vüsul kelimeleri de vuslat ile aynı anlamdadır. Vuslat halinin zıddı ise hicran, firkat, fasl, infisal ve inkıta diye isimlendirilir.
Vuslat, A23 Medya imzalı, 7 Ocak 2019 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Murat Onbul'un yaptığı, senaryosunu Betül Yağsağan'ın kaleme aldığı, Türk yapımı dram ve aksiyon türündeki televizyon dizisi.
Recaîzade Mahmut Ekrem'in “Bütün Eserleri”nin dördüncü cildi, onun piyeslerini içeriyor. Edebî hayatında şiirin ardından en çok eser verdiği tür tiyatro olan Recaîzade Ekrem'in dört piyesi vardır. Bunlar Afife Anjelik (1870), Atala (1873), Vuslat (1874) ve Çok Bilen Çok Yanılır (1916) adlarını taşıyor.
Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç (1874)
Vuslat: (tiyatro) Yazarın bu eserinde, Namık Kemal'in eseri olan “Zavallı Çocuk ” adlı tiyatro eserinin etkisinde kaldığı görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Türk Dil kurumuna göre vuslat kelimesi sevdiğine kavuşmak olarak ifade edilmektedir. Hasret ile istediğine kavuşmak özlem gidermek anlamında kullanılmaktadır.
Her hafta pazartesi günü yayınlanan Vuslat dizisi bu akşam 44. bölümüyle ekranlara veda etti.
Vuslat, “İyi insan” olmak için çıkılan “aşk yolculuğu”nun serüvenleri üzerine kurgulanarak, tüm karakterlerin insana ait hallerini İbn-i Arabi'nin Satranc-ı Urefa oyunu ile anlatacak. girdiği aşk yolculuğunda halden hale girecek ve pek çok badire atlatacak olan Aziz'in dönüşüm serüvenini anlatacak.
Vuslatdizisi neden final yapıyor? sorusu Vuslatdizisi hayranları tarafından büyük merak konusu oldu. Her Pazartesi günleriTRT 1 ekranlarında izleyicisi ile buluşan Vuslatdizisi son bölümü ile izleyicisinin karşısına çıkacak.İşte Vuslat 44. bölüm final fragmanı...
Şairin önemli şiirlerinden birisi de Vuslat isimli şiirdir. Şair bu şiirde aşkın insanlar üzerinde bıraktığı etkileri incelemiştir.
Vuslat Derneği kime veya nereye bağlı? Derneğimizin herhangi bir ideolojik hareket veya siyasi parti ile bağı bulunmamaktadır. Vuslat Derneği İslam'ın vakıf müessesi özelliklerini taşımaktadır ve Türk hukuk sistemi içerisinde kurulmuş olan bir kurumdur.
VUSLAT YÂHUT SÜREKSİZ SEVİNÇ (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri.
Abdülhak Hâmid Tarhan, İçli Kız isimli eserini, Recaizade Mahmut Ekrem de Vuslat isimli eserini Namık Kemal'in Zavallı Çocuk piyesinden etkilenerek yazar.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
vuslat / وصلت / وُصْلَتْ
Sevdiğine kavuşma, ulaşma, bitişme.
Vuslat Doğan Sabancı 16 Ocak 1971'de İstanbul'da doğdu. Eski medya patronu Aydın Doğan'ın kızıdır.
Vuslat dizisinin çekildiği yer İstanbul Kanlıca'dır. Dizide güzelliği ile izleyicilerin dikkatlerini çeken konak Kanlıca Tepesi'nde bulunuyor. Dizinin dış mekan çekimleri ise İstanbul'un farklı bölgelerinde yapılıyor. Vuslat dizinin sıklıkla uğradığı bölgeler ise Sarıyer, Kumkapı ve Rumeli Kavağı gibi semtlerdir.
Vuslatın başlangıcı kulun kendini Hak'tan uzaklaştıran her şeyden yüz çevirmesidir (zühd). Kul farz ve nâfile ibadetlerle Hakk'a yakınlaşır (takarrüb) ve nihayet sevdiğine kavuşur (vuslat). Kavuşmanın bir sonraki aşaması Hak ile dâimî birliktelik (ittisâl) makamıdır ki bir tür vahdet halidir.
Bu eserinden Recaizade Mahmut Ekrem, kendi hayatından da okurlara bazı ipuçları ve bazı kesitler sunar. Hikaye ve roman türü, Ekrem'in sanat hayatının özellikle de son zamanlarında denediği batılı edebî bir türdür. Son hikaye denemesi ise Şemsa olarak bilinir. Aynı zamanda bu eserini bir hatıra türünde kaleme almıştır.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri