Waldorf Yaklaşımı Tarihçesi. 1919'da Rudolf Steiner tarafından Almanya'da kurulan Waldorf pedagojisi, ana akım eğitim sistemine benzersiz bir alternatif sunuyor. 1. Dünya Savaşı'ndan çok ağır hasarlarla çıkan Almanya'da eğitim sistemi de Nasyonel Sosyalist Parti anlayışına göre şekilleniyordu.
Waldorf yöntemi 1919 yılında Avusturyalı düşünür Rudolf Steiner tarafından kurulmuştur. Rudolf Steiner Birinci Dünya Savaşı gibi bir felaketin yeniden yaşanmamasının ancak yeni bir insanın yaratılması ile mümkün olacağını düşünüyordu. Bu yeni insan yeni bir eğitimle yaratılabilirdir.
Waldorf eğitim yaklaşımı 1919 yılında Rudolf Steiner tarafından geliştirilmiştir.
Türkiye'de ise yaklaşık 5 yıllık bir geçmişe sahip. Antalya, Alanya, Muğla ve İstanbul'da 8 okul hizmet veriyor.
1919 yılında Stuttgart'ta kurulan ilk Waldorf okulunun ortalama 60 öğretme- ninden yaklaşık olarak 55'i bağımsız yazılar yayınlamışlardır.
İlgili 28 soru bulundu
İlki 1919 yılında açılan Waldorf okullarının sayısı dünyada 1000'i aşmış durumda. Türkiye'de ise yaklaşık 5 yıllık bir geçmişe sahip. Antalya, Alanya, Muğla ve İstanbul'da 8 okul hizmet veriyor.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Waldorf eğitiminin amacı çocuğa tam bilgiye ulaşması için düşünerek, hissederek ve yaparak holistik (bütünsel) düşünmeyi öğretmektir (Easton, 1997). Bunun için öncelik duygusal-ruhsal gelişiminin desteklenmesidir. Duygusal gelişim desteklenirken amaç çocuğun başarısı değil mutluluğu olmalıdır.
Waldorf oyuncakları ahşap, yün, pamuk ve deri gibi doğal malzemelerden yapılmıştır. Bunun nedeni, bu malzemelerin plastik veya metalden daha dokunsal bir his vermesidir. Bu materyaller çocuğun duyusal farkındalığını ve el koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olur.
İlk ve orta öğretim düzeyinde dünyanın en büyük kampusü olan TED Ankara Koleji Vakfı Okulları İncek Kampusü 309 bin m2 alan üzerinde toplam 141 bin m2 kapalı alana sahiptir. TED Ankara Koleji, 6000 öğrencisi, 700 öğretmeni ve çalışanı, 35.000 mezunu ve velileriyle sürekli gelişen bir ailedir.
Steiner Pedagojisi, öğrencilerin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini bir bütün olarak ele alarak, akademik eğitimin yanı sıra sanat, el işi, hareket ve müzik gibi derslerin de önemli olduğuna inanır. Waldorf Okulları ise Steiner Pedagojisi'ne dayalı okullardır.
'Waldorf', Alman kökenli Astor ailesinin Almanya'daki köylerinin adıydı. İki hotel bir koridorla birbirine bağlandı. 'Peacock Geçidi' adlı bu koridor o kadar ünlendi ki hotelin orijinal adının uzun süre çift tireli olarak “Waldorf=Astoria” şeklinde yazılması bundan.
WALDORF ÖĞRETMENİ NASIL OLUNUYOR? Waldorf öğretmenleri, eğitim fakültelerinden aldıkları diplomalarının yanında 3 ya da 4 yıl süren 880 saatlik bir Waldorf Öğretmenlik Eğitimine katılırlar. Bitirme tezlerini yazar ve bir Waldorf okulunda stajlarını yaparlar.
Waldorf Eğitim Yaklaşımı, temel üç önemli unsuru merkez alıyor. Bunlar; sorumluluk bilinci, doğruluk ve hayal gücü olarak sıralanabilir. Akıl, kalp ve ruh bir bütün olarak düşünüldüğünden çocuk gelişiminde bu unsurların beslenmesi gerekliliği Waldorf eğitim programları içerisinde öne çıkıyor.
Waldorf eğitimi resim, oyun, şarkı, öykü, bahçe işleri ve mevsime bağlı etkinliklerden oluşmaktadır. Sabahları genellikle çocukların diline ve ritmine uygun bir şiir ile başlanmakta ve her gün tekrar edilmektedir. Ayrıca sabah çocuklar kendi etkinlikleri seçmelerinde özgür bırakılmışlardır.
Waldorf köprü oyuncağında bir aracın karşı tarafa geçmesi için bağlantılar kurup köprüler inşa etmenize yarar. Çocuklar dikkat,konsantrasyon,el becerisi ve hayal gücünü kullanarak değişik tasarımlar ortaya çıkarabilirler. Diğer waldorf ürünleriyle entegre edebilirsiniz.
Waldorf bebekler, Waldorf eğitim ilkelerinden ilham alınarak üretilmektedir. Bu felsefeye göre, çocuklara dünyayı kendi başına öğrenme fırsatı tanınmalıdır. Çocukların bireysel yeteneklerinin gelişiminin, çevrelerindeki gerçekliğin kavranmasıyla ve oyunlarda taklit edilmesiyle gerçekleştiğine inanılmaktadır.
Waldorf pedagojisi çocukların gelişimsel açıdan bulunduğu noktaya saygı gösterir ve her şey için doğru bir zamanın olduğuna inanır. Her çocuğun bir potensiyeli vardır ve bu potensiyel uygun koşullar sağlandığında ortaya çıkar. Bunun için acele ettirmeye gerek yoktur.
Waldorf anlayışına göre her öğrenci öğrenmeye karşı içsel bir motivasyona sahiptir. Önemli olan öğretmenin öğrenciyi yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda motive etmesidir. Bu doğrultuda yönlendirilen öğrenci, yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenme fırsatı bulur. Bu yaklaşım eğitim sürecini daha keyifli hale getirir.
[ 'wol-"dorf- ] (noun.)
Waldorf eğitiminin temelleri 1. Dünya Savaşından sonra (1919) Rudolf Steiner tarafından atılmıştır. Steiner, 1. Dünya Savaşından yenik çıkan Almanya'nın bir daha büyük bir yıkımla karşılaşmaması için çocuğu merkeze alan bir eğitim sisteminin geliştirilmesi gerektiğine inanıyordu.
Steiner kabul etti ve Eylül 1919'da Bağımsız Waldorf Okulu ( die Freie Waldorfschule ) kapılarını açtı.
Online alınacak Waldorf eğitim semineri için program indirmeye gerek kalmadan site üzerinden giriş yapılarak programa katılım sağlanmaktadır. Bu deneyimsel bir etkinliktir. Online alınacak seminerde uzman eğitimciler ile Waldorf eğitimi alacaksınız.
Waldorf okulları, eşsiz bir eğitim modeli sunar ve öğrencilerin tam potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olur. Bu okullarda, geleneksel derslerin yanı sıra birçok sanatsal etkinlik de yer alır. Bu sanatlardan biri de Eurythmy'dir. Eurythmy, Waldorf okullarında öğrencilere sunulan benzersiz bir beden dili sanatıdır.
Doğa masası aynı zamanda okul yolunda veya ailesi ile birlikte yürürken bulduğu yaprak, böcek, kozalak gibi nesneleri sınıfa getirmesi için bir fırsat sunmaktadır. Montessori sınıflarında doğa masası gözlem, keşfetme ve araştırmaları için bir odak noktası olarak hizmet etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri