Direkt olarak güneş ışığına ihtiyaç duymayan zambak, çok sıcak ve çok soğuk alanları sevmez. Zambak yetiştiriciliği için zambak soğanı; önce ortalama bir saksının içerisinde yarısı bahçe toprağı, yarısı torf olan bir karışıma ekilir. Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Düzenli olarak sulama ister.
Zambak çiçeğini düzenli olarak sulamanız gerekmektedir. Toprağının her daim nemli olmasına özen göstermelisiniz. Zambak çiçeğini iki günde bir sulamanız yeterli olacaktır.
Zambak çiçeğinin düzenli olarak sulanması gerekir. Toprağı sürekli nemli olmalıdır. İki günde bir sulanabilir. Ancak sıcak yaz günlerinde sulama sıklığı ve miktarını arttırmakta fayda vardır.
Sulama konusunda özen göstermediğiniz zaman veya su vermediğiniz bir günün ertesi günü fazla su vermeniz çiçeğinizin çürümesine veya solmasına neden olacaktır. Aşırı sulama gibi durumlarda çiçek solar ve çiçek kesinlikle açmaz. Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda bu konuya dikkat etmenizde fayda vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Evleri ve bahçeleri süsleyen zambak, çiçek yetiştirmeyi hobi haline getirenlerin ilgisini çeken bir bitki türüdür. Zarif ve farklı renkte açan çiçekleriyle yaşam alanlarını süsleyen zambak, ılıman iklim şartlarına uygun olması nedeniyle kolayca yetiştirilebilir.
Saksının kuruluğunu dikkate alarak iki günde bir sulamanız yeterli olur. Fazla su vermeniz de bitkiye zarar verecektir. Lilyum, ortalama sıcaklığı seven bir bitkidir. Bulunduğu ortamın 15 derecenin altına düşmesi, çiçeğin solmasına neden olur. En ideal ortam 21-25 dereceler arasıdır.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Zambak çiçeğinin anlamı, onun farklı renklerinde yatmaktadır. Beyaz zambaklar saflığı, masumiyeti ve bakireliği temsil ederken; turuncu zambaklar coşku, enerji ve tutkuyu; pembe zambaklar zarafeti; sarı zambaklar ise mutluluğu ve canlılığı simgeler.
Lilyum çiçekleri, kokuları ve renkleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Aynı zamanda zambak olarak bilinen lilyumlar, en çok yetiştirilen çiçekler arasında bulunmaktadır. Öyle bilinmesine rağmen lilyum çiçeği, 110 adet cinsi bulunan zambağın bir alt çeşididir.
Zambakgiller familyasına ait bir bitki olan zambak, lilyum olarak da anılır. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymadığı için evde ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ilıman bölgeleri seven bu çiçeğin yaklaşık 110 farklı türü vardır.
Lilyum çiçeği toprağını kurutacak derecede sıcak ve soğuk havaları sevmez. Lilyum çiçeği sulaması lilyum toprağı her zaman nemli kalacak şekilde yapılmalı, bol su vermekten kaçınılmalıdır. 21 - 25 derece sıcaklık için uygun olan lilyum çiçeği rüzgardan korunmalı ve direkt güneş alacağı ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Beyaz Zambak Anlamı
Saflık ve yeniden doğuşu sembolize eder.
Zambak Çiçeği Faydaları
- Şişlikleri indirici bir etkisi vardır. - Baş ağrısı ve kulak ağrısına iyi gelir. - Diş ağrılarını ve iltihaplarını giderici etki gösterir. - Öksürük ve bronşiti giderici etki gösterir.
Mezar üzerine genellikle soğanlı bitkiler dikilebilir. Bunlar nergis, zambak, safran gibi bitkilerdir. Kış aylarında çiçek açan bu bitkiler mezar üzerinde yaz kış kalır.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak.
Bunların beraberinde çiçeklere verilen bazı vitaminlerse daha sağlıklı gelişmelerine, çiçek açmalarına ve türlü rahatsızlıklara karşı bağışıklıklarını yükseltmeye destek olur. Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Yeterince ışık almayan, loş veya karanlık ortamlarda da rahatlıkla büyüyebilen ve güneş sevmeyen saksı çiçekleri arasında; paşa kılıcı, dua çiçeği, begonya, yelken çiçeği, flamingo çiçeği, salon sarmaşığı, kurdele çiçeği, Para çiçeği gibi güzellikler ön plana çıkıyor.
Oldukça zarif bir görüntüsü olan bazı zambak türleri de zehirli çiçekler arasında yer alıyor. Zambaklar yendiğinde insanlarda karın ağrısı, bulanık görme, ciltte tahriş, baş ağrısı ve kusma gibi semptomlar gösteriyor.
Zambak, bilimsel adıyla Lilium, süsenler ve laleler gibi Zambakgiller yani (Liliaceae) familyasına ait soğanlı çok yıllık, uzun boylu, gösterişli bir otsu bitki. Boyu yaklaşık 1 m'ye ulaşan; çalılıklar, taşlık ve kurak alanları seven zambaklar, mayıs-haziran aylarında salkım halinde çiçekler açıyor.
Zambak kokusu, içinde barındırdığı özleri ile birlikte bulunduğu her ortamda farklı bir etki yaratmaktadır. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra sakinleştirici ve stres seviyesini azaltıcı bir etkisi bulunur. Bu nedenle de yoğun stres ve gergin ortamlarda bu kokunun kullanılması bireyler adına en doğrusu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri