Bir tarayıcı açın ve adres çubuğuna http://192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayar sayfasına girin. Sol panelde bulunan Gelişmiş Ayarlar menüsündeki "WAN" seçeneğine tıklayın.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
Modemdeki WAN ne demek? WAN veya Geniş Alan Ağı, geniş bir alana yayılan bir bilgisayar ağıdır. WAN'lar bir eyalet, ülke ve hatta tüm dünya kadar büyük olabilir. Yönlendiricinizdeki WAN bağlantı noktası, modeminize bağlanmak için kullanılır ve bu da sizin internet'e bağlanmanıza olanak tanır.
WAN için en çok kullanılan bağlantı çeşitlerinden biri noktadan noktaya bağlantıdır. Noktadan noktaya bağlantı LAN'ları İnternet servis sağlayıcısı yoluyla WAN'a bağlamak için kullanılır. Bunun için kullandığımız protokol PPP'dür.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
WAN'ler; MPLS, VPN, kiralık hat ve bulut gibi geniş alan bağlantılarını kullanır. LAN'ler, daha az mesafeye yayıldıklarından ve daha az sıkışıklığa sahip olduklarından daha hızlıdır. WAN'ler biraz daha yavaştır ancak bu, kullanıcılarınız tarafından algılanmayabilir.
Wide Area Network yani WAN, geniş alan ağlarını ifade eder. LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir.
Geniş alan ağı (WAN); ofislerinizi, veri merkezlerinizi, bulut uygulamalarınızı ve bulut depolarınızı birbirine bağlayan bir teknolojidir.
PPPOE ana olarak kablosuz modem ile dsl modem aracılığı ile kullanıcıların bağımsız olarak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. PPPOE direkt olarak bilgisayardaki çevirmeli ağların modele güvenli bağlantı kurmasını sağlamaktadır. İp ve Mac adresi gibi sunucu çakışmalarının önüne geçmektedir.
En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir. WAN'lar, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı yer alır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu ifade eder. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının verimli bir şekilde kurulduğu anlamını taşır.
İlk olarak web sayfasına 192.168.1.1 yazılmalıdır. Açılan arayüzde bir kullanıcı adı ve şifre istenecektir. Buralara kullanıcı adı için admin, şifre için ise turktelekom yazılmalıdır. Ardından ise gerekli talimatlarla devam edilerek kurulum tamamlanılmalıdır.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Bir tarayıcı açın ve adres çubuğuna http://192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayar sayfasına girin. Sol panelde bulunan Gelişmiş Ayarlar menüsündeki "WAN" seçeneğine tıklayın. 3. "Port Tetiklemeyi Aktif Etmek" için "Evet" seçeneğine tıklayın. Tetiklenecek Portunu "80", Gelen Bağlantı Portunu da "21" olarak ayarlayın.
LAN, bina, ev, okul ve ofis gibi küçük bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. WAN, bir şehir, ülke veya hatta tüm dünyaya yayılır. İnternet bir WAN için bir örnektir. LAN sisteminde ethernet ve Wi-Fi teknolojisi kullanılırken WAN için kiralık hatlara ihtiyaç duyulur.
LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir. Yerel alan ağlarında bulunan bilgisayar ve sunucular aynı switch cihazına bağlı olduklarında kolayca haberleşebilirler.
Wan portu farklı bir amaç için kullanılır, kısacası wan girişine dsl kablosu bağlayamazsın.
DSL ışığı yanmıyorsa, bağlantı hatalı yapılmış olabilir. Aynı durumda bağlantının hiç sağlanmamış olması da mümkün. Işık yanmıyorsa, modem kontrol edilmeli. Modemin hat kablosu takılmamış veya çıkmış olabilir.
Modemde Sadece İnternet ışığı yanmıyor ne yapmalıyım? Modeminizi kapatıp açarak anlık bir sorun varsa çözebilirsiniz. Modeminizi yeniden başlattıkdan sonra sorun devam ediyorsa modemin kurulumunu tekrar yapmalısınız. Modem kurulum sayfasından modem kurulumu için destek alabilirsiniz.
Eğer modeminiz sıfır ayarındaysa kullanıcı adı ve şifre kısmına “turktelekom” yazmanız yeterli. Ancak bazı durumlarda kullanıcı adı ve şifre değişebilir. Arayüze erişimde sorun yaşıyorsanız “turktelekom” yerine "admin" veya "ttnet" gibi kullanıcı adlarıyla da erişim sağlayabilirsiniz.
LAN1, LAN2, LAN3, LAN4: Modem üzerinde birden fazla LAN ışığı bulunmaktadır. Bu ışık modem ile bir cihaz arasında Ethernet bağlantısının olduğunu gösterir. Eğer bu ışık yanıp sönüyor ise Ethernet ile cihaz arasında bir bağlantının kurulduğunu gösterir.
İnternet ışığınızın kırmızı yanması modeminizin internet servis sağlayıcınızdan IP adresi alamadığı anlamına gelir. Modeminizde WAN portu (Modemin arkasında mavi renkli port) varsa ve WAN portuna kablo takılıysa kabloyu çıkartıp LAN (Sarı renkli girişler) portlarından herhangi birisine takmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri