W = F. Δx bağıntısına göre, iş yapılabilmesi için kuvvet cisme yol aldırmalı ve kuvvet ile yol paralel olmalıdır.
Güç = iş / zamandır. Örneğimizde, 3.000 Nmlik iş 5 sn de yapıldığına göre Güç (Watt) = 3000/5 (Nm/sn) = 600 Watt olarak bulunur. Orta oylumlu bir otomobil motoru 50-100 kWlıktır (kilowatt). Sabit hızla giderken bunun yarısı kadar güç üretir.
Örneğin 5 akımlık bir amper ve 100 voltluk bir enerji var ise hesap buradan yapılır. Tek yapılması gereken amper ve volt değerinin çarpılmasıdır. Yani 5*100= 500'dür. Yani watt değeri 500'dür.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır.
1 watt, 1 amper şiddetindeki bir elektrik akımının 1 voltluk bir gerilim altında yaptığı iştir. 1 watt, saniyede yapılan 1 joule'lük iştir. 1 joule, 1 kulonluk elektrik yükünün 1 voltluk gerilim altında yaptığı iştir.
İlgili 31 soru bulundu
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur.
Watt teriminin hesaplanması mümkündür. P=I.E olarak formülüze edilir. Burada ki P ifadesi elektriksel güç birimi yani watt, E ifadesi gerilim ve I ifadesi ise akım şiddeti olarak açıklanabilir. Bu bağlam da watt hesabının yapılabilmesi için elektriksel gücün, gerilimin ve akım şiddetinin bilinmesi gerekmektedir.
Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
Yani omik alıcıların güçleri, devre gerilimi ile akım şiddetinin çarpımına eşittir. Güç; P = V . I formülü ile hesaplanır.
Volt değerleri ve watt değerlerinin tespiti arından amper değeri hesaplanabilir. Bunun formülü de watt değerini volt değerine bölmektir. Yani watt / volt = amper değeri şeklinde sembolize edilebilir. Akımın sembolü I'dır.
Belirli bir süre boyunca bir devredeki noktadan geçen elektronların (Bazen "elektrik yükü" olarak adlandırılır) miktarını ifade eder. 1 amperlik akım, bir devredeki tek bir noktadan 1 saniye içinde 1 coulomb kadar elektronun, yani 6,24 milyar kere milyar (6,24 x 1018) elektronun geçtiği anlamına gelir.
Watt, enerji dönüşümü oranını ölçen güç birimidir. Joule bölü saniye (J/s) olarak tanımlanır ve kısaca W harfiyle gösterilir. Kilowatt, Watt'ın bin katıdır. Yani, 1.000 W = 1 kW'dır.
I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
I=W/v yani akım=Watt / volt şeklindedir. Bir güç kaynağının gerilim değeri 24 volt ve güç değeri 4800 watt ise Amperi 4800 / 24 =200 amperdir.
Kuvvet ve güç eğitimi arasındaki ana farklılık, kuvvet dirence karşı koyma yeteneği iken, gücün en kısa zamanda dirence karşı koyma yeteneği olmasından kaynaklanır. Kuvvet eğitimi verilen tekrarda olabildiğince ağırlık kaldırmaya odaklanılan durumlarda direnci yenme yeteneğini geliştirir.
Gücün SI birimi watt'tır. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
bugünkü değer ile ilgili hesaplamalarda da kullanılabilir. k) (1 FV PV + = formülü kullanılır. FV, Paranın gelecekteki değerini, PV, anaparanın bugünkü değerini, k, piyasa faiz oranını, n, faizin tahakkuk ettirileceği dönem sayısını göstermektedir.
Bu nedenle, 100 watt'lık bir panel, güç watt'ı voltaj ve akımın ürünü olduğundan yaklaşık 5.5 amper elektrik çıkışı sunacaktır. Başka bir deyişle, 100 watt'lık bir güneş paneli saatte 5.5 amper üretecektir.
1 watt saat = 3600 J. 1 kilovat saat = 3.6 × 106 J (ya da 3.6 MJ) 1 watt saniye = 1 J.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri