Web 3.0 (2010'da aktif hale geldi), semantik web olarak da bilinir. Bu kavram, ağ içindeki dil kullanımını refere etmektedir. Anahtar kelimeleri kullanarak bir içerik araştırması yapmak buna bir örnektir.
Web3, internette veri sahipliği ve kontrolünü merkezî olmaktan çıkaran blok zinciri gibi teknolojiler için kullanılan genel bir terimdir. Çoğu internet uygulaması, son kullanıcı verilerinin nasıl kaydedileceğini ve kullanılacağını belirleyen merkezî varlıklar tarafından kontrol edilmektedir.
Web 3.0 ise içerik üretiminin yapay zekâ (AI) tarafından gerçekleştirildiği yeni bir web teknolojisine işaret ediyor. Diğer bir deyişle, yapay zekâ teknolojisiyle çalışan yazılımlar sayesinde veriler toplanıyor ve kullanıcı ile uyumlu hale getirilerek yeniden üretiliyor.
WEB 3.0 denilen kavram, internetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve Peer to Peer (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş halini ifade ediyor. Şu anda kullandığımız internet sisteminde yani WEB 2.0 sisteminde bilgi, merkezi güçler tarafından kontrol ediliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Web3, 1999'da Tim Berners-Lee tarafından yaratılan ve bazen "Web 3.0" olarak da adlandırılan semantik web kavramından farklıdır.
Web 3.0 bireyselleştirilmiş web olarak düşünülebilir. Aradığımızı çok daha kolay bulabileceğimiz bir dönemmiş bu “Semantik Web”…Yapay Zeka… “Semantik” en temel hali ile bir kelimenin içerdiği anlam demektir.
Web3, henüz tamamlanmayan ancak şu an geliştirilmekte olan internet altyapısını ifade ediyor. Web3 destekçilerine göre gelecekte internet, yapay zeka (AI) ve machine learning sayesinde bugünküne kıyasla daha kişiye özel, akıllı ve otonom bir gezinti deneyimi sunmayı amaçlıyor.
Web 3.0, veri odaklı bir web yaratmak için makine tabanlı bir veri anlayışı kullanmaya odaklanacak web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil internet hizmetleridir. Web 3.0'ın nihai hedefi daha akıllı, bağlantılı ve açık web siteleri oluşturmaktır.
Web3 ile, kullanıcılar verileri ve gizlilikleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilir ve aracısız çalışan merkeziyetsiz uygulama ve hizmetlere erişebilir. Web3, daha eşitlikçi ve topluluk odaklı yeni ekonomik ve sosyal yapıların oluşumunu mümkün kılar.
Web 3.0 uygulamaları, internetin kullanıcı odaklı, kişiselleştirilmiş ve semantik bir ağ haline gelmesine yardımcı olan uygulamaları ifade eder. Web 3.0, genellikle makine öğrenmesi, büyük veri analizi ve doğal dil işleme gibi teknolojilerin kullanılmasını içerir.
Blockchain teknolojisi, kullanıcıların PII bilgilerini koruyacaktır. Kullanıcılar NFT'leri istedikleri zaman ve anında üretebileceklerdir . Web 3.0 ile kullanıcılar, verilerini satabilecek ve mülkiyet kontrolünü ellerinde tutabileceklerdir. Böylece kullanıcılar, verilerinden kazanç elde edebileceklerdir.
Bu yapay zekâ destekli öngörü, riskleri azaltır ve sözleşmelerin daha sorunsuz uygulanmasını sağlar. Bununla birlikte, kullanıcıların verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayan ve bunun için de blockchain ve kripto teknolojilerini kullanan web3; yapay zekâ uygulamaları için büyük önem taşıyabilir.
Semantik Web yani düşünebilen ve anlamlandırabilen internet olarak adlandırılan Web 3.0, en başta bahsetmiş olduğumuz Tim Berners-Lee tarafından başlaması beklenen bir sistemdi.
Web 2.0'da yer alan uygulamalar, daha çok iki yönlü web siteleri, video web siteleri, podcast'ler ve kişisel bloglar olarak ön plana çıkarken, Web 3.0'da yer alan uygulamalar çok kullanıcılı sanal ortamlar, 3D portallar ve entegre edilmiş oyunlar olarak dikkat çekiyor.
Böylece artık çoğumuz tüketicilerin büyük bir parçasını oluşturuyoruz. Web 3.0 (2010'da aktif hale geldi), semantik web olarak da bilinir.
Web3 oyunları, finans, ekonomi ve varlık yönetimi kısmı blokchain teknolojisi kullanarak geliştirilen, tarayıcı tabanlı, mobil tabanlı ya da ayrı bir uygulamaya sahip olabilen, türü de bildiğimiz FPS, BattleRoyale, kart oyunu, RPG vb. olabilen, Unity, Unreal vb. oyun motorları ile tasarlanan oyunlardır.
Web3 cüzdanları, merkeziyetsiz finans uygulamaları, merkeziyetsiz sosyal medya uygulamaları, merkeziyetsiz oyun platformları gibi her türlü merkeziyetsiz uygulamaya erişimimizi sağlayan, yapacağımız işlemlerde onay mekanizmasını mümkün kılan kimliğimizdir.
Web 3.0 ''Semantik Web” veya ''Yapay Zeka'' olarak da tanımlanıyor. “Semantik” basit bir anlatım ile bir kelimenin içerdiği anlam demek. Web 3.0 teknolojisi ile birlikte artık bir dökümanın sadece içerdiği kelimeler değil, aynı zamanda içerdiği “anlam” da kolaylıkla anlaşılabilecek duruma geldi.
Bu Web 2.0 Araçları Öğretmen Rehberinde; afiş hazırlama, artırılmış gerçeklik (VR), e-kitap hazırlama, iş birliği-etkileşim, online sınav-anket-quiz, uzaktan eğitim araçları, etkileşimli video-animasyon hazırlama, web sitesi-blog hazırlama, haritalama-zihin araçları, logo tasarım, kodlama-robotik, faydalı uygulamalar ...
Web 4.0, yapay zeka teknolojisini de kullanarak, kullanıcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve buna göre hizmetler sunmak için tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri