Web 4.0, Web 3.0 devri sonrasında başlayan internet çağıdır. Eğitimden teknolojik gelişmelere kadar pek çok alanda devrim niteliği taşıyan Web 4.0 ile fiziki diskler yerlerini sanal ağlar aracılığıyla etkileşim kuran yapay zeka işletim sistemlerine bırakmıştır.
Web 4.0, 2020 yılı ile başlayan internetin 4. çağıdır. İnternetin şu anki kullanılan aşamasıdır. Web 1.0 dışında kalan tüm aşamalar 10 yıllık bir süreyi ifade eder.
Daha ilk örneklerinin görülmeye başladığı Web 4.0, birkaç boyuttan oluşmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde büyük veri(Big data), artırılmış gerçeklik, makineler arası iletişim (M2M), bulut bilişim ve yapay zeka teknolojileri hatta akıllı ajanlar ile bile entegrasyonu olabilecektir.
Web 3.0 (2010'da aktif hale geldi), semantik web olarak da bilinir. Bu kavram, ağ içindeki dil kullanımını refere etmektedir. Anahtar kelimeleri kullanarak bir içerik araştırması yapmak buna bir örnektir. Web 4.0 ise 2016'da başladı ve daha fazla zekâ ve erişim üzerine odaklanmaktadır.
Web 4.0 teknolojisinin en önemli özelliği, web ve kullanıcılar arasındaki ilişkiyi daha büyük ve daha kişisel hale getirmesidir. Bu ilişkinin güçlenmesinde en önemli faktör, yapay zeka algoritmalarıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Saniyede 100 Gigabit bağlantı hızı ve bant aralığının olduğu web mimarisinin olması gerektiği öngörülmektedir. Web 4.0 ile birlikte kullanılan uygulamalardan bazıları şunlardır; YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS.
Web 4.0 teknolojileri, web uygulamalarının daha iyi veri yönetimi yapmasına olanak tanır. Bu teknolojiler, web uygulamalarının verileri daha doğru ve güvenli bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Bu sayede, kullanıcıların gizliliği ve güvenliği daha iyi korunur.
Web 2.0, esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen iş birliği yapmasına izin verirken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecek. Böylece, site içeriklerini ve bilgiyi anlamlandırma görevlerinin büyük ölçüde otomasyona bağlanması bekleniyor.
1990'lı yılların sonlarına doğru booking.com, tripadvisor gibi seyahat web siteleri kurulmaya başlanmıştır. Bu yıllar aynı zamanda Web 1.0 dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Yakın gelecekte en çok talep görecek teknolojilerin başında, yapay zeka, robotik, bulut bilişim, büyük veri ve nesnelerin interneti (IoT) geliyor. Bu teknolojiler, birçok farklı alanda devrim yaratabilecek potansiyele sahiptir ve bu nedenle, iş dünyasında ve toplumda önemli bir rol oynamaları bekleniyor.
Paylaşılan dokümanlara göre; Web5, geliştiricilerin, merkeziyetsiz tanımlayıcılar ve merkeziyetsiz web node'ları kullanarak merkeziyetsiz web uygulaması yazmasını sağlayan, kimlik ve veriler üzerinde sahipliği ve kontrolü kullanıcıya geri veren merkeziyetsiz web platformlarına verilen isim.
Kuantum internet, kuantum fiziğine dayalı olarak çalışan kuantum bilgisayarlar gibi cihazların ortak bir çevrede veri alışverişi yapmasına olanak tanıyan, kuantum fiziği kurallarına dayalı olarak çalışan, gelecek nesil internet teknolojilerinin genel adıdır.
Web 3.0 kısaca bireyselleştirilmiş web olarak tanımlanabilir. Aranılan verinin veya bilginin çok daha kolay bulunmasını sağlayan bir dönemdir. Web 3.0 ''Semantik Web” veya ''Yapay Zeka'' olarak da tanımlanıyor.
Web 5.0 tanımı
Web 5.0, Block'un bir bölümü olan TBD tarafından geliştirilen Bitcoin-blok zincirini temel alan açık kaynaklı merkezi olmayan bir platform konseptidir.
Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar.
Müfredat içeriği öğretmek, Veri depolamak, Video oluşturmak / düzenlemek, Fotoğrafları düzenlemek, İşbirliği yapmak ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Web 2.0 Araçları, kullanıcıların bir dizi farklı şey yapmalarını sağlayan çevrimiçi yazılım programlarıdır.
Web 2.0 teknolojileri, site geliştiricilerinin yanı sıra ziyaretçilerin de içerik(ler) ekleyip değiştirebildiği bilgi ve fikir alışverişine olanak sunan Web tabanlı ortamlar olarak tanımlanmaktadır.
Web3, internette veri sahipliği ve kontrolünü merkezî olmaktan çıkaran blok zinciri gibi teknolojiler için kullanılan genel bir terimdir. Çoğu internet uygulaması, son kullanıcı verilerinin nasıl kaydedileceğini ve kullanılacağını belirleyen merkezî varlıklar tarafından kontrol edilmektedir.
Web3 teknolojisi; dijital koleksiyon kartları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, dijital müzik veya sanat gibi nadir oldukları kanıtlanabilen dijital öğeleri mümkün kılar.
Web3 Alanları nedir? Web3 alan adları veya merkeziyetsiz alanlar, interneti kullanmanın yeni bir yoludur. Kullanıcıların, blockchain teknolojisini kullanarak alan adlarını merkeziyetsiz bir şekilde kaydetmelerine ve kontrol etmelerine olanak tanır.
Web3 projelerinin kripto para birimleri Web3 coinleri olarak adlandırılır. En çok öne çıkan Web3 tokenleri arasında Polkadot (DOT), NEAR Protocol (NEAR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) ve Chainlink (LINK) sayılabilir.
Web5 merkezileşme ve sansürden arındırılmış bir internet yaratmayı amaçlayan merkeziyetsiz eşler arası bir ağdır. Web5'te internet merkeziyetsiz veri depolama ve mesaj aktarma mekanizmaları olan web5 node'larına dayanmaktadır.
Web 3.0, kendi kendine egemen dijital kimlik sunarak merkeziyetsiz ve birey odaklı olan bir internet sürümüdür. Herhangi bir varlık tarafından kontrol edilmeyen Web 3.0, herkesin güvenebileceği fikir birliği mekanizmalarını kullanan platformlardan oluşuyor.
WEB 3.0 denilen kavram, internetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve Peer to Peer (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş halini ifade ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri