Wilson Hastalığında yüksek bakır içeren sakatat, kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar, fasulye, bezelye, patates, çikolata, fındık, fıstık ve mantar gibi gıdalardan kaçınılması gerekir.
Wilson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Wilson hastalığının tedavisinde genellikle vücuttan fazla bakırın atılmasını sağlayan ilaçlar ve bağırsaklarda bakır emilimini düzenlemek için çinko kullanılır. Wilson hastalığına sahip kişilerin tedavisinin ömür boyu süreceği unutulmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği ile kendini gösteren Wilson hastalığında tipik olarak yüksek total bilirübin (TB) düzeyi (>17,5 mg/dl) (bir kısmı hemolize bağlı), göreceli olarak daha az yükseklik gösteren serum transaminaz düzeyleri (100-500 IU/l), düşük alkalen fosfataz düzeyi (ALP) (Zn eksikliğine bağlı olarak gelişen) görülür ...
Normal şartlarda bakır, aldığımız yiyeceklerden emilir ve fazlalığı karaciğerden safra yoluyla atılır. Ancak Wilson hastalığı olan kişilerde bakır düzgün bir şekilde atılamaz ve bunun yerine hayatı tehdit eden bir seviyede vücutta birikir.
İlgili 20 soru bulundu
Bakır Açısından Zengin Besin Kaynakları
İstiridye ve diğer kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar, fasulye, fındık, patates ve böbrekler, karaciğer iyi bakır kaynaklarıdır. Koyu yapraklı yeşillikler, kuru erik gibi meyveler, kakao, karabiber ve maya da güçlü bakır kaynaklarıdır.
Bitter çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, mercimek, fındık, sakatat (karaciğer, böbrek) ve kabuklu deniz ürünleri bakır içerir ve temel sağlık yararları sağlar.
Wilson hastalığının tanısında karaciğer testleri çok önemlidir. Basit bir kan testi ile karaciğer enzimlerindeki (transaminaz) anormallikler, kandaki bakır seviyesi, kan seruloplazmin değerleri, idrar ve serum bakır seviyelerine bakılır.
Çinko ve bakır kombinasyonu (4); Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkı sağlar. Normal hücre oluşumu ve korunmasında katkısı vardır. Normal enerji oluşum noktasında etkilidir.
Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Çinkonun hücre bölünmesinde görevi vardır. Bakır normal bağ dokuların korunmasına katkıda bulunur. Bakır normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Wilson hastalığına temel tedavi yaklaşımı vücuttaki fazla bakırın şelasyon yöntemiyle tutulması ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Wilson hastalığı tedavi süresi ise yeni bir tedavi yöntemi bulunana kadar kullanılan mevcut ilaçlar ile ömür boyudur.
Vücutta olması gerekenden fazla bakır bulunması deride, tırnaklarda, saçlarda ve dişlerde yeşil görünüme neden olur. Gözde katarakt oluşabilir. Dumanlarına maruz kalmak KOAH gibi birçok akciğer hastalığına neden olabilir. Karaciğerde de sertleşme, siroz gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Bakır, vücuttaki hemen hemen her hücrede bulunan ve vücut fonksiyonlarının normal bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olan bir mineraldir. Çok küçük miktarı yeterli olduğu için eser element olarak nitelendirilen mineral, vücut tarafından sentezlenemediği için dışarıdan besinlerle alınmalıdır.
Bakır mineralinin eksikliği sık hastalanma, aşırı yorgunluk, kırılgan kemikler ve öğrenme zorluklarına, fazlalığı ise düzensiz kalp atışları, koma, böbrek veya karaciğer hasarlarına neden olabiliyor.
Bakır, hemoglobin üretimini destekler; demirin karaciğerde emilimine yardımcı olur. Bu nedenle bakır minerali eksikliğinde demir metabolizması düzgün çalışamaz ve anemi (kansızlık) ortaya çıkabilir. Kansızlık neticesinde halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi gibi problemler görülebilir.
Ülkemizde bakırın çıkarıldığı iller Artvin'de Murgul, Kastamonu'da Küre, Elazığ'da Ergani ve Maden, Rize'de ise Çayeli'dir. Bakır madeni Elazığ ilinde Maden ve Ergani, Artvin ilinde Murgul ve Samsun'un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenmektedir.
Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyebilir. Kemik sağlığının korunmasına yardımcı olarak osteoporoza yakalanma riskini azaltabilir. Antioksidan özelliklere sahip olan bakır, cilt dokusunun ana bileşenleri kolajen ve elastin sentezine yardımcı olabilir.
Taşıdığı bileşikler: Susam tanelerinin bileşiminde büyük oranda sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin yetersiz veya aşırı aktif olmasına neden olur. Çinko eksikliği genellikle diyete bağlıdır. Kişilerin dengeli beslenmeleri halinde çinko eksikliği pek görülmez. Çinko eksikliği daha çok ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkar.
Su, tuz ve mineral metabolizmasını harekete geçirerek koruyucuları uyandırır ve enflamatuarları ortadan kaldırır. Saf Bakır Bilekliğin Sağlık Açısından Faydaları; Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) tedavisinde etkilidir. Eklem ağrılarının giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri