NTFS Dosya Sistemi
Dosya sistemi, bilgisayarda verileri düzenleyen bir depolama yapısıdır. Kullanıcının verilere hızlı ve kolay bir şekilde erişmesini sağlar. Windows üç dosya sistemi sunar: NTFS, FAT32 ve FAT16. Örneğin, bir yedeklemeden önce veri ortamı uygun bir dosya sistemiyle biçimlendirilmelidir.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Harici SSD'lerin avantajları
Piyasadaki en iyi performanslı NVMe sürücüler 7.000MB/s'ye kadar hızlara ulaşabilir. Bu da videolar veya büyük grafik dosyaları gibi büyük dosyaların aktarımı için mükemmeldir. SSD'ler HDD'lere göre daha dayanıklıdır: Yapısal olarak SSD'ler, HDD'lere göre hasara karşı daha dayanıklıdır.
NTFS, Windows açılış sürücüleri için standart biçimdir. Ancak harici Windows exFAT ya da FAT32, USB belleği hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda kullanmanızı sağlar.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır. Fakat belleğinizin ömrü de ona göre kısalır. Sonuç olarak USB belleklerinizde FAT32 kullanmanızı öneririm. Yüksek kapasiteli harici diskleriniz de NTFS kullanmanız daha iyi olacaktır.
FAT32, basit bir dosya sistemi olduğundan ve gerçekten uzun süredir piyasada olduğundan tüm işletim sistemleriyle uyumludur. Buna karşılık NTFS, güvenilirliği, disk alanı kullanımını ve genel performansı iyileştirmek için gelişmiş veri yapılarını benimsediği için FAT'tan daha sağlam ve etkilidir.
FAT32; Windows, Linux ve MAC OS gibi farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yani FAT32 dosya sistemi, diğer işletim sistemlerine kolaylıkla taşınabilmektedir. Bu dosya sisteminin en büyük dezavantajı ise büyük dosyalar ile çalışmamasıdır.
4 GB'tan daha büyük dosya boyutuna sahip tekil dosyaları saklamaya olanak tanıyan exFAT, çeşitli işletim sistemlerine sahip cihazlarla uyumluluk konusunda FAT32 ile benzerlik göstermesi sayesinde popülerliğini git gide artırdı. macOS X işletim sisteminde exFAT formatına sahip bir depolama birimi üzerinde hem okuma hem ...
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
Instructions. Windows 10 Toplu Lisansı ve diğer bazı lisanslar için Microsoft ISO dosyalarının boyutu toplamda 4 GB'den büyüktür ama bu dosyalar, boyutu 4 GB'den büyük olan bir install.wim dosyası da içerir.
Windows işletim sisteminde yerel kullanıcı hesaplarına ait bilgilerin tutulduğu yer SAM (Security Account Manager) dosyasıdır. SAM dosyası %SystemRoot%\System32\Config klasörü altında bulunur ve işletim sistemi çalışır vaziyette iken bu dosyaya erişimi kontrolünde tutar.
Yakın zamanda bir SSD satın aldıysanız, işletim sisteminizle kullanılabilmesi için sürücüyü büyük olasılıkla formatlamanız gerekecektir. İşletim sistemi kurarken, yeni sürücünüzü ve formatınızı belirleme seçeneği sunulur.
exFAT 4GB'tan büyük olan bir dosyanın cihazın üzerine kopyalanmasını sağlayan bir dosya sistemidir. Bu dosya sistemi aynı zamanda Mac ile de uyumludur. Windows 7 ve 10.6.6' dan sonrası olan Mac OS exFAT ile uyumludur.
Ancak harici hdd'imin sağlıklı çalışması için ntfs formatında olmalı.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT'nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. Max dosya no.
Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir. 4GB dosya boyutu sınırı yoktur ve çoğu Windows ve Mac işletim sistemiyle uyumludur. Eski işletim sistemleri exFAT dosya sistemine sahip USB belleklere düzgün yazma ve okuma yapabilmesi için güncelleme gerektirebilir.
Android normalde Linux tabanli bir isletim sistemidir ve exFAT destekler, garip bir durum sanirim mecbur formatini degistireceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri