Windows İşletim Sistemi ve Uygulamaları Bilgisayarı kullanıma hazır hale getirmek için yüklenen, Bilgisayarın içinde ve dışında bulunan, tüm üniteleri ve onların işlevlerini kontrol edebilen, Uygulama yazılımları ile donanım arasındaki köprü görevi gören yazılımlardır.
Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıyla MS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUI Apple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir.
İşletim sistemi, uygulama yazılımları ve bilgisayar donanımı arasındaki iletişimi sağlar. İşletim sistemlerine örnek olarak Microsoft Windows, MacOS, GNU/Linux Dağıtımları, BeOS, Android ve iOS gösterilebilir.
Windows İşletim Sistemi
Windows, Microsoft firmasının ürettiği bir işletim sistemidir. Kullanışlı grafik arayüzler (pencereler) ve görsel iletiler yardımıyla programları çalıştırma, komut verme gibi işlemleri hem mouse (fare) hem de klavyeden veri girerek gerçekleştirebilme kolaylığı sağlayan bir işletim sistemidir.
Microsoft Windows işletim sistemleri ailesi, daha eski IBM PC için olan MS-DOS ortamının üzerine bir grafik katmanı olarak başlamıştır. Modern sürümleri daha yeni olan Windows NT çekirdeği üzerine kuruludur.
İlgili 40 soru bulundu
Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır.
Bunun dışında örneğin Windows 8, Windows 10 ve Windows 7 gibi işletim sistemlerine de sahiptir. Apple tarafından geliştirilen macOS, Apple bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemidir. macOS, kullanıcı dostu bir arayüz, güçlü grafik tasarım yetenekleri ve optimize edilmiş donanım entegrasyonu sunar.
Windows; bir bilgisayarı, tableti ya da akıllı telefonu kumanda etmeyi sağlayan grafik arayüze sahip bir işletim sistemi modelidir.
Grup İlkesi, Microsoft Windows Active Directory'nin kullanıcı ve bilgisayar hesaplarına ek denetimler ekleyen bir özelliğidir. Grup ilkeleri, BT ortamlarında merkezi yönetimi ve işletim sistemleri yapılandırmasına yardımcı olur.
1 - Sistem Yazılımı
Windows bir işletim sistemidir.
Bu yelpaze; Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987), Windows 3.0 (1990), Windows 95 (1995), Windows 98 (1998), Windows ME (2000), Windows XP (2001), Windows Vista (2007), Windows 7 (2009), Windows 8 (2012), Windows 8.1 (2014), Windows 10 (2015) şeklinde kronolojik olarak sıralanabilmektedir.
Aynı zamanda, Bell Laboratuvarları'nda Bjarne Stroustrup ve iş arkadaşları C'ye nesneye yönelim eklemek üzere çalışmaya başlamışlardı. C bugün UNIX dünyasında en çok kullanılan dil olarak kalırken, Stroustrup'un geliştirip C++ adını verdiği dil Microsoft Windows işletim sisteminde en önemli dil oldu.
İşletim sistemi, bilgisayardaki donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için ortak hizmetler sağlayan bir yazılımdır. Bilgisayardaki tüm donanım ve yazılımları yönetir ve kontrol eder, böylece kullanımı kolaylaştırır.
Sistem türleri
Doğal Sistemler: Büyüklüğü, amacı, yapı ve işleyişi insan tarafından tasarlanmayan sistemlerdir. Örneğin: Güneş sistemi. Alt Türleri: Biyolojik sistemler, Ekolojik sistemler, Fizyolojik sistemler… Yapay Sistemler: Büyüklüğü, amacı, yapı ve işleyişi insan tarafından tasarlanan sistemlerdir.
Tüm bilgisayarlarda karşımıza çıkabilecek düzeyde olan Microsoft Windows, Apple OS, Linux, Ubuntu gibi sistemler birer işletim sistemi yazılımıdır. Bu yazılımların üzerinde kullanımımızı etkileyen uygulamalara ise sistem yazılımları ismi verilir.
Genellikle kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri kişisel bilgisayarlar da ve iş bilgisayarları tarafından kullanılmaktadır. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerine Microsoft Windows, MacOS X ve Chrome OS gibi işletim sistemleri örnek olarak gösterilebilir.
Bilgisayarda kurulu olan işletim sistemi, donamın ve yazılım sistemi ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Cihazınızda kullanmış olduğunuz programlar da işletim sisteminin özelliklerine göre çalışır. Günümüzün gelişen teknolojik şartlarında ortaya çıkmış birçok işletim sistemi vardır.
Bilgisayarınızdaki işletim sistemini öğrenmek için “Bu Bilgisayar” veya “PC” kısa yolunu sağ tıklayıp “Özellikler” sekmesi açınız. Özellikler Sekmesinde Bilgisayarınızda yüklü Windows sürümü ve işletim sistemi ile ilgili bilgiler mevcuttur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri