Perili Köşk (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Avrupa ayağının önündeki kırmızı bina) günümüzde
Yusuf Ziya Paşa Köşkü ya da halk arasında bilinen adıyla Perili Köşk, dönemin zengin tüccarı ve II. Abbas Hilmi Paşa'nın başyaveri olan Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Anadolu 1 No'lu Mezat Salonu'nda gerçekleştirilen açık artırmaya sadece alacaklı olan İş Bankası katıldı. Geçen mart ayında Anadolu 25. İcra Dairesince belirlenen 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruştan satışa çıkarılan köşk, açık artırma usulüyle 449 milyon 363 bin 500 liralık teklif veren İş Bankasına satıldı.
İhaleye tek başına köşkün hissedararından alacaklı olan İş Bankası katıldı ve ihale tutarını sadece 9 lira yükselterek 449 milyon 363 bin 500 liralık teklifle “Perili Köşk”ün yeni sahibi oldu.
Ragıp Paşa Köşkü İstanbul Caddebostan'da bulunan köşktür. Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından 1906 yılında August Jasmund'a yaptırılmıştır. 8 Ağustos 2022 tarihinde Ragıp Paşa Köşkü'ne yandan bir bakış.
İlgili 34 soru bulundu
449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruş üzerinden satışa çıkan köşkü, 449 milyon 363 bin 500 lira ile tek teklif veren İş Bankası satın aldı. İş Bankası'nın satış öncesinde binanın gerçek değerinin 55 milyon dolar (1 milyar TL) olduğunu gösteren ekspertiz raporu aldığı öğrenildi.
225 milyon TL ile açılan artırmada alacaklı İş Bankası vekili alacağa mahsuben 449 milyon 363 bin 500 TL teklif verdi. 5 dakikalık ihale süresinde başka teklif olmadı ve böylece köşk bu bedelle İş Bankası'na satılmış oldu.
İstanbul Kadıköy'de "Küçük Dolmabahçe", "Saray Yavrusu" ve "Perili Köşk" gibi isimlerle bilinen tarihi Ragıp Paşa Köşkü, alacaklı olan Türkiye İş Bankası tarafından 449 milyon 363 bin 500 liraya satın alındı.
RAGIP PAŞA KÖŞKÜ'NE NEDEN PERİLİ KÖŞK DENİYOR? Söylentilere göre Ragıp Paşa'nın çocukları mirasına sahip çıkmadığı için, köşk defalarca el değiştirmiş. Bir dönem Sıtkı Çiftçi'ye ait olan köşk, çeşitli nedenlerle kullanılsa da günümüzde tamamen bakımsız halde, insanların perili olduğunu düşündüğü bir yapı haline gelmiş.
Kimin yaptırdığı bilinmemektedir ancak yapımından kısa bir süre sonra Narmanlı Ailesi tarafından satın alınmıştır.
Tarihi köşk, 116 yaşında
Kadıköy'ün simgeleri arasında gösterilen, yaklaşık 23 dönüm bahçe içinde bulunan ve 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Ragıp Paşa Köşkü, zemin artı 3 kat ve çatı katından oluşuyor.
"Perili Köşk" olarak bilinen Ragıp Paşa Köşkü, 449 milyon TL'ye satıldı - YouTube.
MESA Holding, Abdülhamit döneminin gayriresmi kültür ve sanat merkezi olan bu köşkü dillere destan mimari zenginliğiyle birlikte, yapımından tam yüz yıl sonra 1986 yılında satın aldı.
Borusan Contemporary, Borusan Kocabıyık Vakfı'nın Müzecilik, Koleksiyon, Tanıtım, Eğitim, Öğretim İktisadi İşletmesi'dir.
'Perili Köşk' efsanesi ise Yusuf Ziya Paşa'nın çok güzel bir kıza aşık olması ve kıskançlığı nedeniyle bu kişiyi kulenin en üstündeki odaya kapatması hikâyesi üzerine doğdu. İddiaya göre, kızı görmek isteyenlerin merakı nedeniyle “peri gibi güzel kızın olduğu köşk” lafından 'Perili Köşk' ifadesi çıktı.
Cemil Topuzlu Caddesi'ne cepheli olarak II. Abdülhamit'in Yıldız sarayı başmabeyincisi Ragıp Sarıca tarafından 1906 tarihinde, İstanbul Mühendislik Mektebi hocalarından Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'a yaptırılmıştır.
Günümüzde Ragıp Paşa Köşkü, tarihi ve kültürel değerini koruyarak müze olarak kullanılmaktadır. Köşk, İstanbul Boğazı'nın eşsiz manzarası eşliğinde ziyaretçilere tarih ve güzellikleriyle büyüleyici bir deneyim sunmaktadır.
Perili Köşk`te uzun bir süredir sergilenen Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu`nun seçkin örnekleri, hafta sonları tüm sanatseverlerin ziyaretine açıktır.. Hafta içi holdingin ofis işlevini sürdürdüğü binada, hafta sonları koleksiyondan çeşitli seçkilerin yanı sıra, Türkiye`den ve dünyadan önemli küratörlerin oluşturduğu ...
Burası Perili Köşk olarak da biliniyor ve hafta içi Borusan'nın ofis olarak kullandığı bir yer o yüzden sadece hafta sonları dışarıdan ziyaretçilere açık. Hafta sonu saat 10:00-18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Özgün mimarisiyle İstanbul kültür mirasının önde gelen örneklerinden, Rumelihisarı'nın en önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün yapımına 1910'lu yıllarda başlandı.
Başbakanlık yardımcıları Başbakanlık Merkez Binası'nda kalmaya devam etmekteydi. Günümüzde yapı, 10 Temmuz 2018 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından resmî ikametgâh olarak kullanılmaktadır. Güncel olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından resmi olmasa da halen kullanılmaktadır.
Günümüzde Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısının resmî ikametgâhı olan Çankaya Köşkü (sağda), aslen Kasapyan Bağevi'ydi ve Ermeni Kırımı'ndan kaçan Ohannes Kasapyan adlı bir Ermeni'ye aitti. İlk olarak Bulgurluzade ailesinin eline geçen mülk, daha sonra Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından satın alındı.
Atatürk, 15 Eylül 1924'te Trabzon'a ilk kez geldiğinde, Soğuksu semtine yaptığı gezintide köşkü görmüş ve çok beğenmiştir. Köşkün mülkiyeti, 1930 yılında Trabzon Özel İdaresince Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya devredilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri