Güvenli önyükleme (Secure Boot), modern bilgisayarların başlatma işlemine güvenlik eklemek için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji, bilgisayarın açılış sürecinde yüklenen yazılımların doğrulanmasını sağlar ve kötü amaçlı yazılımların sisteme bulaşmasını önler.
W11 yüklü bir sistemde Secure Boot'u açmak genelde başlangıç sorunlarına neden olmuyor. Secure Boot, işletim sisteminin başlangıcında s dijital olarak imzalanan ve güvenilir bileşenlerin çalışmasını sağlıyor. Kötü amaçlı yazılımların yada değiştirilen bileşenlerin başlangıçda çalışmasını engeller ve güvenliği artırır.
Secure Boot özelliğinin kapatılması, bilgisayarınızın güvenliği açısından riskler oluşturabilir. Bu nedenle, Secure Boot özelliğini yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda kapatmanızı öneririz. Ayrıca, Secure Boot özelliğinin kapatılması, bazı bilgisayarların garanti koşullarını etkileyebilir.
Güvenli Önyükleme durumunu denetleme
Sistem Bilgileri açılır. Sistem Özeti'ni seçin. Ekranın sağ tarafında BIOS Modu ve Güvenli Önyükleme Durumu'na bakın. Bios Modu olarak UEFI ve Güvenli Önyükleme Durumu olarak Kapalı gösteriliyorsa, Güvenli Önyükleme devre dışı bırakılmıştır.
2)Karşımıza gelen ekrandan "Sorun Gider">"Gelişmiş Seçenekler">“UEFI donanım yazılım ayarları” seçiniz. 3)Karışınıza ya seçenekler listesi çıkar(Bios'u seçin) ya da direkt Bios açılır. Bios'tan "Security" Sekmesi> "Secure Boot". Disabled yaptığınızda kapanır.
İlgili 26 soru bulundu
Microsoft ve güvenlik uzmanları, Güvenli Önyükleme'nin açık olmasını tavsiye eder.
Secure Boot, BIOS veya UEFI tarafından kontrol edilir ve bu esnada imzalanmamış veya doğrulanmayan yazılımları engeller. Bu teknolojinin temel amacı, bilgisayarların açılış sırasında bulaşabilecek olan zararlı yazılımlardan korunmasını sağlamaktır.
UEFI Ve Legacy Arasındaki Farklar
UEFI sayesinde bilgisayarlar daha hızlı kapanıp açılır, donanımlar arasındaki iletimler daha doğru olur. Legacy ise eski donanım ve işletim sistemlerin çalışan bir yazılımdır. Legacy eski sistem anlamına gelir. UEFI, BIOS sistemini değiştirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
Bir bilgisayar kavramı olarak boot, işletim sistemine erişebilmek için bilgisayara güç verme işlemidir. Bu işlem İngilizcede boot kelimesi ile ifade edildiği gibi, boot up, start up ve booting kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Hectopat. Secure Boot'un mevcut olması zorunlu, açık olmasa da olur.
BIOS'tan gelişmiş ayarlar kısmına gir. Boot sekmesini bul Secure Boot enabled yap.
Önyükleme sırasında klavyedeki [ESC] veya [F2] tuşuna basın. Aşağıdaki ekranı göreceksiniz. Klavyenizdeki ok tuşlarına basarak [Ayarlara Gir] ögesini seçin. Ardından klavyedeki Enter tuşuna basarak MyASUS in UEFI BIOS ekranına girin.
Bilgisayarı kapatın. Bilgisayarı açmak için güç düğmesine bastıktan hemen sonra Bilgisayar Kurulum Yardımcı Programı açılana kadar tekrar tekrar f10 tuşuna basın. Ok tuşlarını kullanarak Güvenlik menüsünü seçin, Güvenli Önyükleme Yapılandırması seçeneğini belirleyin ve ardından enter tuşuna basın.
Fast Boot, bir bilgisayarın hızlı ve daha kısa bir sürede başlatılmasını sağlayan bir özelliktir. Bu mod, sistem girdilerinin ve sürücülerin bellekte önbelleklenmesi gibi iyileştirmelerle mümkün olabilmektedir. Bilgisayar veya Android cihazlar üzerinde bazı değişikliklerin yapılmasına olanak sağlar.
Windows kurulum USB'si oluşturma
Önyüklemeli USB'ler sadece işletim sistemi kurulumunda değil, üzerinde bulunan portable işletim sistemi sayesinde, arızalı bilgisayarın açılması ve bilgilerin kurtarılmasından tutun da, üzerine işletim sistemi kurulup, işletim sistemini cebinizde taşımaya kadar yararlar sağlayabiliyor.
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner. Bu, zamanla yapılan işlemlerde ve programların zamanlamasında sorunlara yol açabilir.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın.
UEFI'yi destekleyen ancak eski BIOS kullanan daha yeni Windows cihazlarınız olabilir. Daha önce bir cihazı UEFI'ye dönüştürmek için her cihaza gitmeniz, sabit diski yeniden bölümlemeniz ve üretici yazılımını yeniden yapılandırmanız gerekiyordu.
Windows + R ile Çalıştır'ı açın ve msinfo32 yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.
Hem BIOS hem de UEFI işletim sisteminiz yüklenmeden önce bilgisayarınızın donanımını başlatan yazılım biçimleridir. UEFI daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri, daha hızlı önyükleme sürelerini, daha fazla güvenlik özelliğini ve daha fazla grafik ve fare imleci seçeneğini destekleyen bir yazılım biçimidir.
UEFI nedir? UEFI'nin tam açılımı “Unified Extensible Firmware Interface” yani Türkçesi “Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arabirimi” dir. Eski BIOS'ların yerini alan yeni bir donanım yazılımıdır. Yeni nesil sistemlerde BIOS yerine UEFI kullanılır.
security option ne demek? Sisteminize ve BIOS Setup'daki ayarlara başkalarının ulaşamaması için BIOS Setup'tan nasıl şifre koyabileceğinizi biraz ileride açıklayacağız. Bu seçenek ise bu şifrenin sistem için mi BIOS Setup için mi olması gerektiğini belirler.
Boot etme bilgisayar açıldığında karşına ekran gelecek. Orada ''F1 Continue DEL Setup ESC Boot Menu bunlardan biri yazması gerekir. Yazmıyorsa bilgisayarın güç düğmesine basar basmaz Del tuşuna basılı tut. Gelen menüden Boot Configuration yazısına gir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri