FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Klinik Farmakoloji: Oral uygulamadan sonra hızla emilir. 1-2 saatte en yüksek plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Plazma düzeyleri, dozla doğru orantılıdır. Yarılanma süresi 12-15 saattir.
Xanax çabuk etki ediyor. Hastayı hemen rahata kavuşturuyor. Bu yüzden en sık yazılan ilaçların başında geliyor. Ancak etki süresi kısa ve aynı etki için giderek daha yüksek doza ihtiyaç duyuluyor.
Zihinsel performansların kontrolünü sağlayan gamma-aminobutirik asit (GABA) seviyesini artıran Xanax; endişeli ruh halini çözer, kaygıları azaltır, vücudun gevşemesine katkı sağlar, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve endişeli ruh hâlini düzenler.
Genellikle günde üç kere bir adet 0.25 mg veya üç kere bir adet 0.50 mg tablet alarak başlanır. Bu doz, kademeli olarak gün boyunca bölünmüş dozlar halinde günde toplam 4mg'a kadar çıkarılabilir.
ajitasyon, sinirlilik, agresiflik, delüzyon, aşırı sinirlenme, kabus görme, halüsinasyon, psikoz, uygunsuz davranışlar ve diğer davranışsal yan etkiler gözlenebilir. Bu etkiler, XANAX kullanımı ile birlikte ciddi seyredebilir. Belirtilerin daha çok çocuk ve yaşlı hastalarda görülmesi beklenir.
İlgili 35 soru bulundu
Xanax tedavisi sırasında en yaygın olumsuz reaksiyonun uyku hali olduğu saptanmıştır. Daha az oranda baş dönmesi, görme bulanıklığı, baş ağrısı, depresyon, uykusuzluk, sinirlilik/anksiyete, tremor, kilo kaybı koordinasyon bozuklukları, çeşitli mide-barsak ve otonom sinir sistemi belirtileridir.
Eğer yanlışlıkla çok fazla tablet içerseniz uyuşukluk, zihin karışıklığı, üşüme hissi, konuşma bozukluğu, kan basıncında düşme ve nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz. Eğer yanlışlıkla çok fazla tablet içerseniz, derhal tıbbi yardım alınız.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
b)Anksiyete (kaygı)giderici, sedatif ilaçlar:
Bu ilaçlar depresyonda % 50 oranında olabilen; anksiyete-panik belirtilerini gidermek için yardımcı olarak , geçici bir süreliğine kullanılabilir. Yeşil reçeteye tabi olanlar: Xanax, Nervium, Diazem, Rivotril, Tranxline,Ativan gibi ilaçlardır.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
TEOFİLİN Bronkolin, Teobag Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler Tüketimi sınırlandırılmalıdır. MİDAZOLAM, DİAZEPAM, ALPRAZOLAM,LORAZE PAM Dormicum, Diazem, Nervium, Xanax, Ativan Greyfurt suyu Birlikte kullanılmamalıdır.
CEDRİNA XR etkin maddesi ketiapin olan, antipsikotikler (psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar) olarak adlandırılan ilaç grubuna ait bir ilaçtır. CEDRİNA XR aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkilidir: Bipolar bozukluğa eşlik eden majör depresif ataklar: Bu durumda kendinizi üzgün hissedersiniz.
Her tablet etkin madde olarak 100 mg sertraline eşdeğer sertralin HCl içerir. SELECTRA, 28 film tabletlik ambalaj ile kullanıma sunulmaktadır. SELECTRA, Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGİ'ler) adı verilen, ruhsal çöküntüye (depresyona) veya takıntılı davranışlara karşı etkili ilaçlar grubuna dahildir.
Anksiyete gibi bir takım psikolojik sıkıntıları tedavi etmek için kısa süre de olsa kullanılan alprazolam (Xanax), diazepam ve klonazepam gibi ilaçlar beyinde sakinleştirici ve yatıştırıcı etki oluştururlar bu etkileri sebebiyle uzun süre kullanımlarında kafa karışıklıkları, hafıza kayıpları ve unutkanlık şikâyetleri ...
PROZAC yeşil ve sarı renkteki kapsüllerin üzerinde Lilly 3105 basılı olup, 16 ve 24 kapsüllük blisterlerde iki değişik ambalaj formundadır. PROZAC seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) antidepresanlar olarak bilinen ilaç grubuna dahildir.
Örneğin anksiyete giderici ilaçlar (benzodiazepinler; xanax, nervium) bunlardandır. Ancak bu ilaçlar ruhsal bir bozukluğun tedavisinden çok daha ziyade bazı belirtilerin (kaygı, ajitasyon, uykusuzluk gibi) azaltılması için yardımcı ilaç olarak kullanılırlar.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Alprazolam (Xanax) ve diazepam ise orta etkili ajanlar olup her tür anksiyete tedavisinde sıklıkla kullanılırlar. Benzodiazepinlerin güvenilirliği anksiyetenin giderilmesi ile sedasyon arasındaki geniş doz aralığından gelmektedir.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Özellikle nokturnal panik bozuklukta antidepresanlar ve kaygı giderici ilaçlar önerilmektedir. Psikoterapi ile bu yakınmalar tamama yakın düzelebilmektedir. Gevşeme egzersizleri, uygun nefes alma teknikleri ile panik bozukluk kontrol altına alınmakta ve tedavi edilebilmektedir.
PAXERA®, majör depresif bozukluk (MDD) tedavisinde endikedir. Hastaların 1 yıla kadar paroksetin kullandığı çalışmalara ait sonuçlar, depresif semptomların relapsını ve tekrarlamasını engellemede paroksetinin etkili olduğunu göstermektedir.
Ativan markası altında satılan Lorazepam, bir benzodiazepin ilacıdır. Anksiyete bozuklukları, uyku sorunları, şiddetli ajitasyon, status epileptikus dahil aktif nöbetler, alkol yoksunluğu ve kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmayı tedavi etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri