Xenon ampullerin saçtığı yoğun ışıklar doğru ayarlanmadığı ve kurallara uygun kullanılmadığı takdirde rahatsızlık verir. Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Standart donanıma sahip olan ve gerekli testleri geçen xenon far kullanımı yasak değildir.
Çalışma prensibi elektrotlar üzerinden geçen akımın gazla buluşması sonrası ortaya çıkan yüksek ışıma şeklinde meydana gelmekte. 7 - Xenon Far Zararlı mı ? Hayır. Xenon farların arabalara kesinlikle herhangi bir zararı yoktur.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır.
LED'ler teknolojisi gereği Halojen ve Xenon ampullere göre daha yüksek ışık verimine sahiptir. LED far ampulleri, Halojen ampullere göre 2 kattan daha fazla parlaklığa sahiptir. Bu da geceleri daha iyi aydınlatma ve daha iyi görüş mesafesi anlamına gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
Ancak xenon far değişikliği bir nevi modifiye işlemi olduğundan ve aracın nev'i ve görünüşünü değiştirmeyeceğinden dolayı ruhsata işlenmesi mümkün değildir.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Yüksek aydınlatma sağlar. Aynı zamanda düşük güç tüketimi sayesinde aracın aküsünü bitirmez ve zarar vermez. Hem uzun hem kısa mesafeli aydınlatmalar için kullanımı uygundur.
Düşük enerji tüketimi ile dikkat çeken xenon far, araç aküsü üzerinde ekstra yük oluşturmuyor.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir. Xenon far uzun kısa olarak kullanılması ise bu teknolojinin ideal ışık üretim seviyelerine ulaşmasının birkaç saniye almasıyla doğrudan ilişkilidir.
Öncelikle Xenon far nedir, bunun tanımını yapalım. Xenon far, içinde yüksek miktarda xenon gazı bulunan mikro deşarj lambası olarak tanımlanabilir. Farlarda bulunan ışık cam tüp içerindeki yüksek basınç ile doldurulmuş olan xenon gazı ile elektrotlar arasındaki ark ve çakma sebebiyle ortaya çıkar.
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
İlk örnekte verilen eski tip balastlı xenon sistemleri muayeneden hiçbir şekilde geçmez ve ağır kusurlu sayılır. Ancak yeni tip LED ampuller kısa ve uzun farlarda kullanılması halinde bile muayene işlemlerinde rahatlıkla geçebilmektedir. Sis farında da aynı durum geçerli olacaktır.
Bunun dışında Xenon merceğe sahip bir farda, yağmur, kar gibi durumlarda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız..
Kaliteli ya da kalitesiz takılan her led, halojen far tasarımlı farlarda maalesef göz alıyor.
İnce ve kullanışlı yapısı sayesinde tasarımcılara geniş bir özgürlük alanı sunar. Halojen fara göre %90 daha verimli çalışan LED far, uzun süre kullanımdan sonra kararacaktır ancak halojen far gibi yanmaz. Işık kalitesini biraz düşürse bile kararmış bir LED far bir süre daha kullanılabilir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
H7: Genelde kısa farlar için kullanılır.
Eğer H7 takılı ise halojen ampul soketinin uzatılması için ampule ekstra bir parça daha eklenerek far arkasındaki körükten dışa uzatılır.Xenon apullerinde ampul direk dışa kablolu olduğu içinkörük ile ampulu biraz sıkışmanız gerek.Far aynasındaki ampulu basan telden kilit mekanizması ampulu tam bastıramadığı için ...
Sarı yanıyor çünkü halojen far var. Orjinal xenon farda yıkama ve otm yükseklik ayarı olur. Gündüz farı akşam kısılması ise karşıdaki insanın gozunu almasın diye. Sarı yanıyor çünkü halojen far var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri