T tipi cezaevleri bilinenin aksine küçük şehirlerde bulunmamaktadır. Büyük şehirler içerisinde ya eski cezaevlerinin yerine daha iyi şartlar adına inşa edilmiş olan ya da mevcut cezaevleri kapasitesinin yetersiz kaldığı zamanda ek cezaevleri olarak yapılmış olan cezaevleridir.
Kurumumuz Hüküm evi ve Tutuk Cezaevi statüsünde olup, ağırlıklı olarak Uyuşturucu, Yağma,Hırsızlık, Cinsel ve Diğer suç grubu (Adam öldürme, Dolandırıcılık, Sahtecilik, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme vs.) suçundan hükümlüler barındırılmaktadır.
Kapalı cezaevleri, kapasitelerine, tesislerine ve mimari yapılarına göre A tipi, B tipi, C tipi, E tipi, F tipi, L tipi, T tipi, S tipi R tipi ve Yüksek Güvenlikli olarak sınıflandırılmaktadır. Ancak bazı cezaevleri yapıları itibarıyla eşsizlerdir ve tipleri yoktur.
METRİS 1 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
Ziyarete her hükümlü ve tutuklu yakını T.C. Kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve ya tarihi geçmemiş pasaport (çocukları hangi yaşta olursa olsun nüfus cüzdanı) ile gelmeleri gerekmektedir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
İlgili 45 soru bulundu
Suçlarına göre cezaevleri içinde de belli bir sınıflandırma sistemi vardır. Suçu en hafif olan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevli A tipi ya da açık cezaevi olup en yüksek güvenlik sistemine sahip olan cezaevleri ise F tipi cezaevleridir.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
Pembe oda uygulaması Türk hukuk mevzuatına, 30 Mart 2013 tarihli “Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle girdi. Mahkumların eşleriyle baş başa görüşmelerine imkan tanınması için cezaevlerine 610 adet pembe oda kuruldu.
22-Açık cezaevinde bulunan hükümlülerin 3 ayda bir kullandıkları izin hakkı 3 günden 7 güne çıkarılmıştır. 23-İçtima ve mahsup kararlarının verilmesi yetkisi hükmü veren mahkemeler, istinaf mahkemeleri ve Yargıtay'dan alınarak infaz hâkimliklerine verilmiştir.
Cezaevi çeşitlerine bağlı olarak oda ce kapasiteleri değişim göstermektedir. T tipi cezaevinin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir: Odalar 8,3 ve 1 kişilik olarak ayrılmaktadır. 8 kişilik 72 oda bulunmaktadır.3 kişilik olan 8 oda mevcuttur ve te kişilik oda sayısının 16 olduğu bilinmektedir.
T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Ümraniye Cezaevinde çıkan yangınla gündeme geldi. İlk bilgiye göre Ümraniye T Tipi Cezaevi'nde çıkan yangında bazı mahkumlar hastaneye kaldırıldı. Büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine inşa edilen T Tipi Cezaevi, kapalı ceza infaz kurumları arasında yer alıyor.
F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
Çoklu 70 oda, Tek kişilik 106 odadan olmak üzere planlanmış olup, çoklu odalar iki katlı olarak yapılmıştır. Tek kişilik odalar 12 m2 olarak projelendirilmiştir. Çoklu odaların üst kat yatak bölümleri net 28 m2, alt kat ortak yaşam bölümleri 32.5 m2'dir.
En ağır suçluların yattığı cezaevi tipi F tipi cezaevidir. F tipi cezaevleri genellikle yüksek güvenlik önlemleri içerir. Aynı zamanda F tipi cezaevleri ağır cezaevi olarak da bilinir. F tipi cezaevlerinde çoğunlukla terör, topluma karşı ağır suçlar işleyen ya da devlete karşı bir suç işleyen kişiler yatar.
METRİS 2 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU. Kurumumuz; Milli Savunma Bakanlığı tarafından 17.04.1981 tarihinde hizmete açılmış olup; sıkıyönetim döneminde Metris Askeri Cezaevi olarak kullanılmakta iken 01.08.1988 Tarihinde Adalet Bakanlığına devredilmiştir.
Yüksek kapasiteli bu cezaevleri büyükşehirlerde bulunmaktadır ve genellikle ağır suçlar işleyen ve ağır cezalar alan kişiler buralara sevk edilmektedir. Özellikle tecavüz, cinayet ve terör gibi suçlara sahip olan kişilerin buralarda bulundurulmakta oldukları gözlemlenmektedir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Görüşmeler, tutanak ile belgelenir ve tutanaklar özel bir dosyada saklanır. (4) Hükümlüler açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında, çocuk eğitimevlerinde araç telefonu, telsiz telefon veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçlarını bulunduramaz ve kullanamazlar.
Ceza miktarı ne olursa olsun, örgütlü suçlar, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı yoktur. Örneğin, cinsel taciz suçundan 2 yıl ceza alan bir kişi ceza miktarı düşük olsa bile doğrudan açık cezaevine geçemez.
ceza infaz kurumunda pembe oda diye tabir edilen hükümlünün eşiyle mahrem görüşme yapabileceği odalar bulunmaktadır.
Madde 6 — Yönetmeliğe göre iaşe edilenlerin günlük gıdası, Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki iaşe miktarı, çeşit ve gramajı üzerinden üç öğün olarak verilir.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Yanıt: Terör ve örgütlü suçlardan ceza alan hükümlü/tutuklular 05/06/2015 tarih ve 167 No.lu Genelgenin 13. Maddesi ve 5275 sayılı kanunun 9. Maddesinde yer alan yüksek güvenlikli ve bir bölümü yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarıda barındırılır.
Y tipi cezaevleri yüksek güvenlikli hapishanelerden, mahpuslar tek kişilik odalarda kalıyor. Ortalama kapasiteleri ise 300-400 kişi civarında. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için dizayn edildiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri