El Alim esmasını zikretmenin faziletleri arasında bu ismi şerifi zikretmek ilim öğrenmeyi kolaylaştırarak beynin kapasitesini arttırmaya faydalıdır. Bu ismi zikredenler alzahimer hastalığına yakalanmamaktadır. El Alim ismi şerifi bilinmeyen veya korkulan şeylerden emin olmaya vesile olmaktadır.
El-Alîm faziletlerinde “Yâ Alîm ism-i şerifini günde yüz kere okuyarak zikreden ve bunu sürekli olarak yapan kişilerin kalbi, şüphelerden ve evhamlardan arınır. Mü'min manasına ve bu duygu ve düşünce ölçülerine inanarak “Yâ Alîm ism-i şerifini zikreden ve zikre devam eden kişiler ilim ve irfan yolunda yükselirler.
Allahu Teala'nın evrendeki her şeyi bildiğini ifade eden isimlerinden bir tanesidir. Allah'ın ilminin evrendeki her şeyi kuşattığı anlamını taşımaktadır. Geçmiş ve gelecekteki şeylerin en küçük zerresine kadar bildiğini ve her şeyi yaratan olduğunu anlatmaktadır.
EL-ALİM (CC) NE DEMEK? El-Alîm ismi şerifi hakkıyla bilen demektir. Bir diğer tabirle zaman yer kaydı olmaksızın, büyük küçük, gizli ve açık her şeyi bilen demektir. Allah (cc) ezeli ve ebedi ilme sahiptir.
Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ.” On dokuz defa okunacak. – Bu dua her an, her zaman, mubah olan herhangi bir işe başlarken okunur.
İlgili 21 soru bulundu
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
Muhsî : Zihin açıklığı iyi anlama ve güzel idrak için 148 kere okunur.
Alim sözcüğü bilen ve bilgin anlamlarına gelir. Yani alim olan kişiler son derece bilgili kişiler olarak bilinirler.
Bilgin, bilgili, akıllı.
Sonsuz. İlim sahibi. Allah'ın sıfatlarındandır. Alim isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 8.484 kişiden birinin ismi Alim.
EL ALİM NE DEMEK? El Alim sıfatı anlamı bakımından ilim bilgisini ifade eder. Allahu Teala C.C evrendeki her şeyi bilir, görür ve hakimdir. Bu nitelikleri ifade eden isimlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkar.
Alîm isminin, Kur'ân-ı Kerîm'de Hakîm, Semî, Vâsi, Azîz, Habîr, Kadîr, Halîm, Hallâk, Şâkir ve Fettâh isimleriyle beraber kullanıldığını ifade etmiştik.
Zikir Allah'a yöneltir. Allah'ı zikreden insan, gitgide öyle bir hale gelir ki, her meselede Allah'u Teala, onun sığınağı, barınağı ve korunağı olur. “Ya Allah” ism-i şerifini zikreden Allah'a yakınlık meydana getirir. Zikir ne kadar fazla yapılırsa, yakınlık o kadar artar.
El Aliyy esması en üstün en yüce kendisinden daha üstün bulunmayan anlamına gelmektedir. El Aliyy esması gerçek ve hakiki yükseklik olarak da bilinmektedir. El Aliyy esması kudrette, güçte ululuk ta ve diğer tüm en yüksek sıfatlarda Allahtan daha üstünü yoktur. Allah en yüksek ve en uludur demektir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
"Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn." Anlamı: Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur.
İlâhî bir sıfat olarak “Allah'ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir. Kur'an'da Allah'ın en yetkin şekliyle bilen bir varlık olduğu alîm, habîr, şehîd, hâfız, muhsî, vâsi' gibi isimlerle ifade edilmiştir.
Güzel isimler çoktur. Mesela Peygamber isimleri, Resulullah efendimizin 400 kadar olan mübarek isimleri, Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnasından olup da, isim olarak koyması caiz olan Ali, Aziz, Macid, Mucib, Rafi, Reşid isimleri, Eshab-ı kiramın, âlimlerin ve evliyanın isimleri konabilir.
Âlim kelimesi Arapça'daki "bilmek" anlamında olan "A-lime" kökünden türetilmiştir. İslâm'da âlim; Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerîm başta olmak üzere Resulullah'ın hadîslerini ve bütün sünnetini bilen, diğer İslâmî ilimlerden gerektiği şekilde haberdar olup ileri seviyede bir bilgi birikimine ulaşmış kimseye denir.
Arapça ˁlm kökünden gelen ˁālim عالِم “ilim sahibi, bilen, bilgin” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁalama عَلَمَ “bildi” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için ilim maddesine bakınız.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
İslâm'ın ikinci önemli referans kaynağı olan hadislerde ilim ve âlimin fazilet ve üstünlüğüne dair birçok ifade vardır. Konu ile ilgili hadisleri incelediğimizde, adım adım bir âlim tanımının yapıldığını görürüz. Buna göre bir âlimde bulunması gereken en temel üç vasıf; ilim, amel ve ihlâstır.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Öncelikle Tevbe Namazı yada Tesbih Namazı Kılmanızı Tavsiye ederim. 100 İstiğfar Estağfirullah el azim ve etûbu ileyk 21 Salavatı Şerife getiriniz. Kulaklıkları takın uzanarak yada oturarak gözleriniz kapalı bir şekilde dinleyin. Sorun az ise günde bir kere dinleme yeter.
Ya Hafız Ya Rakib Ya Nasır Ya Allah. Rabbim kolaylaştır, zorlaştırma; Rabbim! İşimi hayırla tamama erdir. SINAVA GİRERKEN HANGİ DUA OKUNMALIDIR?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri