Ya Allah Ya Hu Ne İçin Okunur, Nasıl Çekilir? Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Zikir Allah'a yöneltir. Allah'ı zikreden insan, gitgide öyle bir hale gelir ki, her meselede Allah'u Teala, onun sığınağı, barınağı ve korunağı olur. “Ya Allah” ism-i şerifini zikreden Allah'a yakınlık meydana getirir. Zikir ne kadar fazla yapılırsa, yakınlık o kadar artar.
500 defa okunduğunda haceti yerine gelir.Cenab-ı Hakk dileğini kabul eder. Râfî'u 24 : Maddi ve manevi olarak rütbenin yükselmesi ve rızkın bol olması için 351 kere okunur. 70 kere okuyan zalimlerin şerrinden emin olur. Pazartesi veya Cuma gecesi akşamdan sonra 440 kere okuyan halk arasında heybetli olur.
El-Mecid Esmasının Faziletleri Nedir? Sıkıntılardan kurtulmak ve bol rızık sahibi olmak için her gün 57 defa “Ya Mecid Celle Celalühü” zikrine devam edilmelidir. İzzet ve şerefe sahip olmak isteyen kişilerin “Ya Mecid Celle Celalühü” denerek 79 kere tekrarlanması gerekmektedir.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
İlgili 16 soru bulundu
*"Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!" *Hz. Sa'd (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi: Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.
[Besmele ile] (Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim) duasını üç defa okuyun) buyurdu.
El-Mucib, Allah'ın güzel isimlerindendir. Kendisine yönelip, dua eden arzu ve istekte bulunan kullarına cevap veren O'dur. Kullarının dualarına cevap veren kullarının dualarını kabul eden yüce Allah'tır.
Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah ismi için kullanılan bir tabir. Allah'ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Bununla beraber, fiziki güzelliği hesaba katmadan, sadece dua ve ibadet niyetiyle sübhane rabbiyel aliyyil a'lel vehhab duasını, Fatiha suresini ve Allah'ın isimlerini okumak hem dua hem de ibadet olur.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Esmaül Hüsna yani Allah'ın isim ve sıfatlarını günlük hayatta zikretmenin insana pratik yararları var. Bu konuda ilahiyatçılar da doktorlar da hemfikir. Esmaü'l Hüsna üzerinde araştırma yapan isimlerden Dr. Ender Saraç sinirli birinin 'El-Halim' esmasını çekerek daha halim selim biri olabileceğine inanıyor.
- Her gün sabah namazından sonra 72 kere Ya Bâsit ismi zikredilir ise zikreden kişinin rızkı bollaşır. - Bâsıt adını sürekli anan kişiler şiddetli üzüntü ve kederlerinden uzaklaşarak, kederleri sevince ve neşeye dönüşür. - Bâsıt ismi cuma gününde mühüre kazıyıp üzerinde taşıyan kişiler kalp huzuru içinde yaşar.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Bu durumda zikrin yeri ve zamanı yoktur. Kur'an her durumda zikrin yapılabileceğini bildirmektedir: “Onlar ki ayakta dururken, otururken ve uyumak için uzandıklarında Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde tefekkür ederler: 'Ey Rabbimiz!
Allah'ın emir ve yasaklarını unutmamalı, Allah'ın müminlerinden istedikleri yerine getirilmelidir. Kişi zikir halindeyken samimi ve sadık olmalıdır. Kendi isteği ile zikretmeli ve Allah'ı anarken aklını meşgul edecek şeylerden kaçınmalıdır. Allah'ı hatırlamak, zikretmek dil ve kalp ile yapılmaktadır.
Sabah ve ikindi vakitlerinde okunabilir. Günlük zikir sayısı 298'dir. Ayrıca farz namazlarından sonra 100 adet çekilirse Allah'ın rızası kazanıldığı gibi nimetler sunulur.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în.
Aynı şekilde İsim denince bir çok isim kelimesi vardır ancak en güzel isimler olan Allah ın isimlerini kullanırken artık kastedilen belli olduğu için "El Esma-ul Husna" dendiği gibi her isminin de başına elif lam getirilir El(r) Rahman, el(r) Rahim, el Melik, el(s) Samed gibi....
Bize duâ adabı öğretiyor. Allah'tan her şeyi isteyebileceğimizi; ama istediğimiz şeyi vereceğine inanarak istememizi tavsiye ediyor. Allah hakkında su-i zandan kaçınmamızı, hüsn-ü zan etmemizi emrediyor. Nitekim bir hadis-i kutside Cenâb-ı Hak: “Kulum Beni nasıl tanırsa onunla öyle muamele ederim.”2 buyuruyor.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Yesâr`ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabahleyin üç defa "Euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri