El-Halık esmasının zikir sayısı 731' dir. Zikir günü ise pazar günüdür. Zikir vakti güneş saatidir. Yani sabah güneş doğarken ilk bir saat ile ikindi namazı sonrası bir saattir.
- El-Hâlık seher vaktinde zikredildiği zaman bu kişilerin kalpleri nurlanır ve hikmet sahibi kişi olurlar. - Genellikle iyileşmesi zor olan hastalıklar için yazılması, taşınması ve zikredilmesi önerilmektedir. - Bu isim vird haline getirilir ve geceleri de buna devam edilir ise, Allah o kişiyi nurlandırır.
El-Halık: Çözülmesi zor olan bir işin çözülmesi, işlerde sıkıntıdan ve üzüntüden kurtulmak için okunur. Sabah ve ikindiden sonra 731 defa zikredilir.
Hâlik “yaratılacak şeyin bütün ayrıntılarını bilip takdir eden”, bâri' “onu fiilen meydana getiren”, musavvir de “nesnenin kendine has özelliklerini verip fonksiyoner olmasını sağlayan” anlamına gelir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Halık, köken olarak halk kelimesinden türemiştir, anlamı ise yoktan var etme ve sıfırdan inşa etme demektir. El-Halık ismi şerifi yüce Allah'ın sonsuz yaratma gücünü ve hiçbir eşi benzeri olmayan bir şeyi sadece Allah'ın yaratabileceğini simgeler.
İlgili 30 soru bulundu
31. Ey gerçek mabud yâ Hu ve Yâ hayrel halikin! Ve ey bizim için rızıklar onun cömertliğinden coşup gelen.
Halik, yaratan ve yoktan var eden demektir. Yaratmak sadece Allah'a mahsus olduğu için, bu kelime yalnızca Allah için kullanılır. Halik-i Kamilen tamlaması ise, eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yaratan yüce yaratıcı anlamına gelir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Halık, köken olarak halk kelimesinden türemiştir, anlamı ise yoktan var etme ve sıfırdan inşa etme demektir. El-Halık ismi şerifi yüce Allah'ın sonsuz yaratma gücünü ve hiçbir eşi benzeri olmayan bir şeyi sadece Allah'ın yaratabileceğini simgeler.
Zira yokluk karanlıklarından varlık alemine çıkan her mahlukta 'halık' ismi tecelli eder. EN'AM SURESİ 102. AYET: "İşte Rabbiniz Allah bu! O'ndan başka ilâh yoktur; O, her şeyin yaratanıdır.
* 5 vakit namazdan sonra 86 kere " Ya bedî celle celâlühû " zikrine devam eden ilimde, fende veya mesleğinde başarılı olur.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
Her gün 731 kere “Ya Hâlik, Ya Bârî, Ya Musavvir celle celâlühû” diye zikreden, her türlü ruh hastalığından kurtulur. Çocuğu olmayan eşler, her gün 731 kere “Ya Hâlik celle celâlühû” demeye devam ederlerse Allâh-u Teala'nın izniyle çocukları olur.
El-Bari esmasını düzenli okuyan kimse zorlandığı işi başarı ile neticelendirir. Bu ismi zikretmeyi düzenli şekilde yapan kişinin kalbi huzura erer ve sıkıntılarından kurtulur. El-Bari ismini tam bir inançla yedi gün boyunca günde 100 defa okuyan kimse ruhsal ve bedensel hastalıklardan kurtulur.
El mütekebbir esması sabah namazından sonra veya perşembe günleri okunması faziletlerini elde etmek için okunmalıdır.
Klasik Kelam'da Allah'ın isimleri el-Hâlik ismi de dahil olmak üzere O'nun sıfatı olarak anlaşılmıştır.
Hafiz, "koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan" anlamına gelmektedir. El-Hafiz esması ise "kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan" demektir.
Mütekebbir 11 : Zalimlerin helak olması bütün insanların yanında sözlerin makbul ve muteber olması için 662 kere okunur. Zikrine devam eden kendini zelil görür insanların gözünde büyük görünür. Ona kimse karşı koyamaz. Hâlik 12 : Hacetlerin kabulü için 731 kere okunup dua edilir.
Bedî' kelimesinin sözlük anlamı “örneksiz ve modelsiz olarak bir şey icat eden, örneği ve modeli olmadan yaratılmış olan” demektir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “O göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır” (el-Bakara 2/117) meâlindeki âyette yer alan bedî' bu mânayı ifade etmektedir.
El Alim esması Allahu Tealanın ilminin sınırsız olması anlamına gelmektedir. O Allah ki görünen görünmeyen bilinen bilinmeyen her ilimden haberdardır. Gerçek ilim sahibi Allahtır.
İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir. Kur'an'da bu anlamdaki tek kullanımında, günahkârlar Mâlik'e, Allah'ın kendilerini yok etmesini isteyerek seslenirler, ancak orada sürekli kalacakları cevabı ile karşılaşırlar.
Malik ismi Kuran'da yer alan özel isimlerden biridir. Bu sebepten dolayı İslami açıdan da önemli bir yere sahip erkek çocuk isimleri içerisinde yer alır. Bu güzel adı tek başına kullanabilir veya başka isimler üzerinden güzel bir uyum sağlayabilirsiniz.
Bir şeyin üzerinde sahiplik hakkı bulunan kimseye malik adı verilir. Arapça kökenli bir sözcük olup, mülk kökünden, mülke sahip olan kişi anlamına gelmektedir.
Kur'an-ı kerimde geçen (Ahsen-ül hâlıkîn) ne demektir? Sözlüğe bakılırsa, Yaratıcıların en güzeli demek olduğu, birçok yaratıcı bulunduğu zannedilir. Piyasadaki Kur'an tercümeleri de bundan pek farklı sayılmaz.
Yaratanların en güzeli ayeti | Muminun:14 ayetinin açıklaması | Ateistlere Cevap.
Ya Şafi duasının anlamı ise şu şekildedir: Bu hastalığı gider ey Rabbim! Şifa ver, çünkü şifa verici olan sensin. Senin vereceğinin şifa dışında başka bir şifa yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri