TDK (URL-1, 2021) defneyi, “defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç, develik (Laurus nobilis)” olarak tanımlar. Defne kelimesinin etimolojik kökeni ise Grekçe (Antik Yunanca) “daphne”ye dayanmaktadır (Eyüboğlu, 1988).
Yunanca kökenli bir isim olarak öne çıkan Defne, uzun yıllardır Türkçede yerleşik olarak değerlendirilir. Aynı zamanda bu ismin Kur'an'da yer alıp almadığı merak edilen konulardan biridir. Bu isim Kur'an-ı Kerim'de geçmez. Özellikle Avrupa ismi olması ile beraber, yabancı kökenli bir ad olarak öne çıkar.
Defne ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Defne ismini koymak caizdir.
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Defne isminin karakter özellikleri
Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Hem iyi huylu hem de çalışkandır. Bu sebeple, aşamayacağı zorluk yoktur. Akıllı ve yeteneklidir; ama duygusallığının kurbanı olmaya da çok yatkındır.
İlgili 16 soru bulundu
Defne ismi Yunan kökenli bir addır. Yunancadan Türkçeye geçmiş olan bu isim çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış özel adlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Defne adı 'Yaprakları güzel kokulu, kış yaz yeşil kalan bir ağaç' şeklinde yer almaktadır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Dafne (Yunanca: Δάφνη, anlamı "defne"), Yunan mitoloji karakteri.
DAPHNE (Defne) Yunan Mitolojisinde yer alan, güzelliği dillere destan bir peridir. Toprak Ana GAEA ve Nehir Tanrısı PENEUS tarafından yaratılmıştır. Ancak en önemli özelliği Tanrıların Tanrısı ZEUS'un yakışıklı oğlu APOLLO'nun kalbini çalması ve ilk aşkı olmasıdır.
Defne ismi güzel, iyi ve ahlaklı genç kız anlamına gelir. Yalnızca güzellik değil iffet ve temizlik ismin çağrıştırdığı diğer anlamlardır. Anlam bakımından oldukça beğenilen isim birçok anne ve baba adayı tarafından tercih edilir.
Defne ismi, mitolojik anlatılardan hareketle güzel, iyi ahlaklı genç kız anlamındadır. Güzellikle birlikte iffet, temizlik ismin çağrıştırdığı anlamlardır. Bu isim sağduyuyu, iradeyi ve insani değerlere sıkıca bağlanmayı ifade etmektedir.
Geçen Yıl En Çok Hangi İsimler Tercih Edildi? 2020 yılında dünyaya gelen 1 milyon 91 bin 143 bebek içerisinde erkeklerden 7.540'ına Yusuf, 6.236'sına Miraç, 6.222'sine Eymen; kız bebeklerden de 11.179'una Zeynep, 7.316'sına Elif, 6.335'ine Defne ismi verildi.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Defne isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 1.686 kişiden birinin ismi Defne.
Dafne isminin anlamı birçok anne ve baba tarafından merak ediliyor. Kız çocuklar için güzel bir ifadesi olmasının yanı sıra internetten çok sık araştırılmaktadır. Bu güzel ismin anlamı, 'Defne ağacı' şeklinde öne çıkıyor.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Mira ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; İyilik. Huzur, barış. Dünya.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Alya ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Yükseklik, yüksek yer, gök, sema. Gökyüzü. Cennet.
TDK (URL-1, 2021) defneyi, “defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç, develik (Laurus nobilis)” olarak tanımlar. Defne kelimesinin etimolojik kökeni ise Grekçe (Antik Yunanca) “daphne”ye dayanmaktadır (Eyüboğlu, 1988).
Neva, Fransızca ve Arapça kökenli bir isimdir. Neva, ahenk, ses, seda anlamlarına gelen bir isimdir. Aynı zamanda Türk Sanat Müziğinde bir makamın ismi de Neva'dır. Bir diğer anlam olarak da Neva ismi zenginlik, mutluluk ya da ferahlık anlamlarına gelir.
Bu kapsamda kız çocukları için son dönemin en popüler isimlerinden biri Arya ismidir. Arya ismi sözlük anlamı olarak güçlülüğü, soyluluğu ve asaleti temsil eder. Arya ismine sahip olan kız çocuklarının daha dirayetli kişiler olacağı ifade edilir. Bunun yanı sıra Arya ismi neşeyi de simgeler.
Antik dönemde, kendisi de Anadolu kökenli olan Apollon'un gözdesi olan bir ağaçtır defne. Güneşli yerleri seven bir ağaç olması, onun Güneş Tanrısı Apollon ile ilişkilendirilmesine neden olmuş, her dem yeşil kalması da onu ölümsüzlüğün sembolü yapmıştır.
Yıldızın etrafını saran “Defne Dalı” da başarı, ün, şan, şöhret ve görkemi temsil ediyor. Amblemin en alt bölümündeki “Çift Başlı Kartal” ise Selçuklu Devleti'nin (1040-1157) simgesi.
Zaman zaman bazı kaynaklarda Apollon ve Daphne mitinde farklılıklar gözlenir. Bunlardan biri Daphne'nin Yunan toprak tanrısı Gaia'dan yardım dilediği; bir diğeri ise Apollon'un aşkına karşılık bulamayınca sinirlenip Daphne'yi kendinin defne ağacına dönüştürdüğüdür.
Dafni, Apollon'dan sürekli kaçar ve aşkını reddeder. Bir gün Dafni yine kaçarken Apollon'a yakalanır Yunan Yer Tanrısı Gaia'dan yardım ister. Gaia, Dafni'yi Defne ağacına dönüştürür ve Dafni sonsuza dek Defne ağacı olarak kalır.
defne - Nişanyan Sözlük. Yunanca dafní δαφνή “defne bitkisi, laurus nobilis” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen dáphnē δάφνη sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen daphnā דפנא sözcüğü ile eş kökenlidir.
Barok sanatçısı Giovanni Lorenzo Bernini, ünlü Apollo ve Daphne heykeli ile şiiri sanat eserine dönüştürmüştür. Bernini hikayenin doruk noktasını mermer bir heykelden daha fazlasını göstererek yakalamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri