Musa'nın Firavunun yanına giderken korktuğu için “El-Halim” esmasını zikrettiği bilinmektedir. Günlük olarak 88 defa “Ya Halim” zikrine devam eden anne ve babalar evlatlarının halim ve selim olmasını dilemektedirler. Asabiyetin ve sinirli halin son bulması için 88 defa “Ya Halim” zikredilmelidir.
Esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 88 olarak bilinen El – Halim'in zikir günü de Cumartesi günü olarak belirlenmiştir. Zikir saati Zuhal'dir. Sabah vakti gün henüz daha yeni başlıyorken, ikindi namazının hemen arkasından vakit geçmeden ve gece okumaları olduğu zaman zikir saati olarak kabul edilmiştir.
El Halim esmasını zikretmek kişideki yumuşak huylu olmayı ve şefkat duygusunun açığa çıkmasına vesile olmaktadır. El Halim esması özellikle gergin, öfkeli ve agresif kişilerin okumasında fayda olarak çabuk sinirlenmemeye faydalı olmaktadır. El Halim esmasının ebced değeri 88 olmaktadır.
“Sabırlı ve temkinli, akıllı ve ağır başlı olmak” mânasındaki hilm masdarından sıfat olup “sabırlı ve temkinli olan, acele ve kızgınlıkla muamele etmeyip ileride meydana gelecek gelişmelere fırsat tanıyan” demektir.
Allah'ın özelliği olarak hilm, kullarına karşı yumuşak davranışlı ve merhametli demektir. Ancak Kur'an yorumlarında özellikle Allah'ın günahkar kullarına karşı ceza vermek için acele etmemesi olarak ele alınmıştır. Hz. Peygamber de hadislerinde yumuşak huylu olmayı tavsiye etmiş, bu özelliğe sahip olanları övmüştür.
İlgili 38 soru bulundu
17. Halim Kuranda geçen erkek isimleri arasındadır. İsra suresinde geçen bu isim güzel huylu anlamına gelir ve Allah'ın isimlerinden biridir.
"Ya-Hakim" zikrinin çokça zikrine devam edilmesi halinde kişinin kalbinde hikmet pınarları yolları açılır. Her namaz sonrasında 78 kez "Ya Hakim Celle Celaluhü" zikri çekilirse kişinin öğrenme kabiliyetinde artış meydana gelir. " Ya Hakim Celle Celalühü" zikrine 78 kez devam eden kişi ilimde ilerler ve başarı kaydeder.
celâlühû ” denirse o kişiden bir zarar gelmez. bütün bela ve musibetlerden korunur. ism-i ilahi okunursa bereketli ve bol ürün elde edilir.
Sakin bir yerde ve sabah gün doğarken 100 defa okunduğunda insanın kalbini nurlandırır. Her türlü beladan, musibetten, şerden korunmak için her gün 145 kez Ya Müheymin zikredilmelidir. Bir kağıda yazılan El- Müheymin esması sayesinde Allah'ın himayesine girmiş olur ve her türlü beladan korunursunuz.
Günlük olarak 131 defa zikir vakti okunan “ Es-Selam” ya da “Ya Selam” Allah'ın izniyle hastalıklara şifa olmaktadır. İnsanların başındaki sıkıntılardan ve dertlerden kurtulmaları için de 131 defa “Es-Selam” esması okunmalıdır. Korkulardan korunmak ve korkularını yenmek için 131 defa “Es-Selam” zikredilmelidir.
El Gaffar esmasının Türkçe anlamı mağfireti ve affı çok olan Allahu Teala'nın kullarının hem günahlarını bağışlayıcı hem de günahlarını örten bir yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Gaffar ismi geçen ayetler ise Taha suresi 82.ayet, Zümer suresi 53.ayet ve Nisa suresi 106.ayettir. El-Gaffar esmasının zikir sayısı 1281 olarak bilinir. Esmanın zikir günü Cuma günüdür. Zikir saati ise Zühre'dir.
El Metin esması, yaratırken zorlanmayan, kavi ve çok sağlam olan demektir. Allah'ın gücü de kudreti ve rahmeti gibi sonsuzdur, sınırlandırılamaz. Ya Metin esmasını 99 kere zikretmek, kişinin imanını tazeler ve güçlendirir.
El- Azim zikri, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Namazlardan sonra 99 kez El- Azim esmasını zikredenler, hem bu dünyada hem de ahirette felaha erer.
El-Müheymin; her şeyi görüp gözeten, her mahlukun yaptığından ve durumundan haberdar olan demektir. Kainattaki tüm işleri düzenlemekte ve yönetmekte olan kudret demektir. Kullarını koruyan ve gözeten Yüce Allah her şeyi muhafaza eden ve her şeye şahitlik eden sonsuz kudrettir.
el-Mü'min (الْمُؤْمِنُ) : Bütün mahlûkâta emniyet/güven veren ve kendisine güvenilen. el-Müheymin (الْمُهَيْمِنُ) : Kâinatın bütün işlerini gözetip yöneten, her şeyi hükmü altına alan. el-Azîz (الْعَزِيزُ) : Ulu, galip, her şeye üstün gelen izzet sahibi.
El Mü'min: Gönüllerde iman ışığı uyandıran; kendine. sığınanları koruyup rahatlatan. El Müheymin: Gözeten ve koruyan. El Aziz: Mağlup edilmesi mümkün olamayan galip.
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Günde Zikir Sayısı :180 – Duaların kabulu için okunur. Ya Semi ismini zikredenin duaları kabul olur. 7 gün oruç tutup, halvete girerek Ya Semi ismini zikreden ulvi ruhların sesini işitir. Günde Zikir Sayısı : 112 – Acziyetin kalkması için okunur.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳdr” md.).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri