“Lütufla muamele eden.” “Allah, kullarına karşı lütuf sahibidir; dilediğini rızıklandırır. Latîf, kelime manasıyla, 'katı olmayan, ince, hoş ve yumuşak' manasına gelir. Latîf kelimesinin, hem 'lütuf ve yardım'la, hem de letafetle yani 'kesif ve katı olmamak'la ilgisi vardır.
Allah'tan derdine derman ve hastalığına şifa bekleyen kişilerin “Ya Latif” zikrine devam etmesi gerekmektedir. İçinden çıkması zor işlerin olması ve ne yapması gerektiğini bilemeyen kişilerin 16.641 defa “Ya Latif” esmasını zikretmelidir.
El- Latif esması, sonsuz lütuf ve ikram sahibi, her şeyi doğrusuyla ve ayrıntılarıyla bilen demektir. Yeryüzündeki tüm nimetleri yaratan Allah'tır. Kuran'ı Kerimde de Allah'ın zengin, kulların fakir olduğu bildirilir. Sık sık Ya Latif esmasını zikredenlerin hanesine bolluk bereket gelir.
Sözlükte “nazik ve merhametli davranmak, iyi muamele etmek” anlamındaki lutf kökünden sıfat olan latîf kelimesi “nazik ve yumuşak davranan, yumuşaklıkla muamele eden” demektir. Aynı kelime letâfet kökünden türemiş kabul edilerek “ince ve şeffaf, küçük ve hacimsiz olan” mânasında da kullanılır.
latif varlıklar, insanın tasavvurunun, tahayyülünün, idrakinin erişemediği, benzersiz ve nüfuz edilemez varlıklardır.
İlgili 27 soru bulundu
EL-LATÎF: Her şeyin içeriğini bilen, kullarına iyilikler lütfeden Allah c.c. EL-HABÎR: Her şeyden haberdar olan Allah c.c.
Türkçedeki kullanımıyla lâtif, ince düşünceli, zarif, hoş veya nükteli bir davranışı veya özelliği ifade eder.
(Celle Celalühu) “ Ey kapıları açan Allah'ım! Bize hayırlı kapılar aç.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Sıkıntı ve dertlerden kurtulmak için “El-Kerim” esması 270 kere zikredilmektedir. Vakit namazlarından sonra 270 defa “El-Kerim” diyerek hayırlı kapıların açılması yakın olacaktır. “Ya Allah Ya Kerim Ya Vehhab” esması 1171 kere dileğine kavuşmak için okunmaktadır.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
“Yaymak, genişletmek, uzatmak” anlamındaki bast kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” mânalarına gelir.
Söz konusu 16.641 sayısı ise, 129X129'dur. Bizce bu çok büyük bir sayı olup, bu kadar zikir oldukça zordur. Bu sebeple bunun yerine bu ismi bir yerde 129 defa çekmek daha uygun olabilir. Şayet vakti müsait ise, bu 129 sayısını birkaç kere daha tekrarlamak mümkündür.
Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah'a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır. ESMAÜ'L-HÜSNA, Allah'ın güzel isimleri ve aynı zamanda Allah'a ait birer özelliği anlatması bakımından sıfat olarak kullanılmaktadır.
Her gün 256 defa "Ya Nur" ism-i şerifini zikreden kimsenin basireti açılır, gönlü nurlu olur, içi ve dışı aydınlanır. 5 vakit namazdan sonra 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" zikrine devam eden kimsenin imanı kuvvetlenir, yüzü nurlanır, herkes tarafından sevilir.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
El-Fettah ismiyle Müslümanlara Allah'tan ümit kesmemeleri öğüt edilmektedir. Bu bağlamda, Allah'ın hiç umulmayan anlarda kullarına yeni kapılar açabileceği hatırlatılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de yer alan Fetih Suresi'nin adı da El-Fettah isminden gelmektedir.
“Ya Kuddus” esması nazar ve göz değmesi, kıskançlık ve haset durumlarından korunmak için 170 defa okunması gerekmektedir. Zikir vakitlerinde okunmasının daha tesirli olduğu bilinmektedir. Şeytanın şerrinden ayrıca cin, büyücü ve insanların şerrinden de korunmak için 170 kez okunmalıdır.
Maddi manevi zenginlik ve sevginin her hali için sınırsız yollar açan anlamına gelen ve Allahü Teala nın güzel isimlerinden olan bronz Ya Rezzak | Ya Fettâh | Ya Vedûd kullanılarak tasarlamıştır. Kullanım: Klor, parfüm ve kimyasallar üründe yıpranmaya neden olabilir.
İşte bu, (gerçekten) büyük kazançtır. Bu ayeti kerime hayırlı bir talip çıkana kadar günde 66 kere okunmalıdır. *Bu duayı her gün sabah namazının ardından 70 defa okuyan kişiler, Cenab-ı Hakk'ın izni keremiyle hayırlı bir eşle evleneceklerdir.
Her dileğin husuli için gün içerisinde yedi kez okunursa Allah'ın izni ile her dilek gerçekleşir. Günde en az bir defa okuyan kişiler bütün kötülüklerden veya zararlardan korunur. Bununla beraber her işi bereketli ve hayırlı olur.
ayetinde lâtif kelimesinin herşeyi bütün inceliği ile bilen anlamı öne çıkar. ayetinde ise Allah'ın kullarına insanın düşünemeyeceği kadar lütuflarda bulunduğunu, son derece lütufkâr olduğunu ifade eder.
Yumuşak, güzel, nazik, şakacı
Latif isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 6.578 kişiden birinin ismi Latif.
Arapça kökenli Latif kelimesi, Kuran'ı Kerim'de Ya Latif şeklinde geçer.
"Kesif bir şeyin aynası latif olursa" ibaresi, hakiki anlamda kullanılırken, "latif bir şeyin aynası kesif olursa" ibaresi kıyasi anlamda kullanılıyor. Yani insan kendi suretini ancak yüzü cilalı ve parlak olan bir aynada en güzel bir şekilde görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri