Ancak kimyasal kullanımını engellemek için biyolojik arıtma teknolojileri ile de gri su arıtımı sağlamak mümkündür. Gri suyun biyolojik arıtımında yapay sulak alan (CW), döner biyolojik reaktör (RBC), ardışık kesikli rektör (SBR), membran biyoreaktörü (MBR) teknolojileri kullanılmaktır.
Gri Su, belirli sürelerle havalandırılarak oksijen zenginleştirmesi yapılır. Membran Teknolojisi İle Ultrafiltrasyon İşlemi Biyolojik arıtma işlemi tamamlanmış gri su, son teknoloji ile üretilen, 0,04 mikron MBR modüllerinden geçerek üçüncü arıtma işlemi gerçekleştirilir.
GRİ SU ARTIMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? Gri su geri kazanım arıtma sistemlerinde öncelikle filtrasyon işlemi uygulanır. İnce gözeneklere sahip olan filtrelerden geçirilen su, içindeki tüm kıl, saç, deri, tırnak, gıda parçaları gibi askıda katı maddelerden arındırılır.
Gri su, evlerden veya ofis binalarından gelen dışkı kontaminasyonu olmayan suları, yani tuvaletlerden gelen atık su hariç bütün evsel atık suları ifade eder. Gri su kaynakları arasında lavabolar, duşlar, küvetler, çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri bulunur.
Atıksu geri kazanımı ile kentsel, endüstriyel, tarımsal ve sanayide kullanılan su miktarını karşılamak mümkündür. Geri kazanılmış sular, su kullanılabilirliği veya artan tüketim sorunları olan bölgeler için alternatif bir tatlı su kaynağı olarak düşünülmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu sistem sayesinde bakteri, mantar, mikroorganizma gibi patojenler yok edilir. İçerisinde kalan diğer partiküllerden arındırmak için kimyasal arıtma yöntemleri olan klorlama işlemleri uygulanır. Bu işlemlerin sonucunda saflaştırılmış su elde edilir. Bu sayede gri suyun geri kazanımı gerçekleştirilir.
Prof. Uhlenbrook, atık suların tatlı su kaynaklarıyla karışması sonucu temiz içme suyunun giderek azaldığını, bunun da özellikle gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğini vurguluyor. Atık su, doğru arıtılması durumunda çok amaçlı olarak yeniden kullanılabiliyor.
Gri su, evlerde kullanılan şebeke suyunun kimyasallarla kirlenmesiyle oluşmaktadır. Gri su içeriği yaşam standardına, sosyal ve kültürel alışkanlıklara, evde yaşayan insan sayısına ve evde kullanılan kimyasallara bağlı olarak değişmektedir.
Gri su deposu: Her karavanda bulunmamakla birlikte lavaboda ve duşta kullanılan su atıklarının toplandığı depodur. Kara su deposu: gri su deposu bulunmayan Karavanlar da lavabo atık sularının ve duş artık sularının depolamasını sağlar.
RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT
Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Sular fenolik madde,siyanür amonyak, nitrat içermemelidir. Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Demir, Nitrat gibi diğer kimyasal maddeler yönetmelikte belirtilen sınırlarda olmalıdır.
Su arıtma cihazı sayesinde musluktan çıkan su filtre edilerek temizlenmektedir. Su arıtma cihazları musluğa takılır ve buradan temiz su içilebilir. Temiz olmayan musluk suyu çeşitli yabancı maddeler içerir. Bu filtre cihazı sayesinde suda bulunan tüm zararlı maddeler filtrelenir.
Su arıtma litresine bağlı olarak 45 dakika ile 2 saat arasında bir süre zarfında su arıtma cihazları takılabilir.
Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır. Çok uzun kaynatmak suyun yararlı minerallerinin yok olmasına sebebiyet verebilir. Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir.
Arıtma sistemlerinde tuz, sihirli bir etki yaratır. Kireci tutamaz hale gelen reçineyi yeniler eder. Rejenerasyon denilen bu temizleme işleminin belirlenen aralıklarla tüm yumuşatma sistemlerin de yapılması gerekir. Arıtma tuzu birçok açıdan arıtma sistemine fayda sağlar.
Bu görünüm, sudaki çok küçük hava kabarcıklarından sudaki oksijenden kaynaklanmaktadır. Bir bardağı bulanık suyla doldurun. Küçük hava kabarcıklarının birkaç dakika içinde yavaşça yukarı çıktığını ve temiz su haline geldiğini göreceksiniz. Bu bulanık arıtma suyunu içmek zararsızdır.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
En kolayı pis su tankını tatlı su ile doldurmak ve içine sirke eklemektir. 85 litrelik bir tank için bir şişe sirke yeterli olur düşüncesindeyim. Depoyu tatlı su ile yıkayıp, iyice doldurun ve içine sirke ekleyin. Bir gece kalsın, ertesi gün durulayın.
Karavancılar tarafından özellikle atık su deposunda bulunan pis atıkların nereye boşaltılacağı merak ediliyor. Karavanın atık su deposunu çevreye zarar vermeden boşaltmak için boş tarla ya da toprak yola boşaltmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca bazı benzin istasyonlarında bulunan imha noktalarını kullanabilirsiniz.
Karavan atık su tankının boşaltılması
Hortumun ucu kanalizasyon açıklığına yerleştirilir. Siyah su deposunun vanası kapalı gri su deposunu vanası açık tutulurken gri su deposu deterjanlı su ile doldurulup vanası kapatılır. Atık su deposunun vanası açılır. Atıklar tamamen boşaldığında depo temiz suyla doldurulur.
Canlı su elde etmek için, öncelikle suyu, cam, testi ya da porselenden yapılmış kabın içerisine koymalıyız. Sonra, bu suyun içerisine ametist, pembe kuvars gibi dağ taşlarından birini güzelce yıkayıp koymalıyız. Taşları suyun içerisine koyup, 1-2 saat bekledikten sonra suyu içebilirsiniz.
Bununla birlikte klorlu suyun sadece tüketilmesi değil banyo yapılırken kullanılması da vücuda ciddi oranda zarar verebilmektedir. Günde içilmesi gereken ortalama olarak 2 litre su klorlu su olarak tüketildiği zaman vücudumuza ve sindirim sistemimizde bulunan organlara ciddi zararları dokunabilmektedir.
Suya karışan maddeler suyun üstünde biofilm denilen bir tabaka oluşturuyor. Biofilm tabakası Cryptosporidium ve Giardia gibi tehlikeli kistleri oluşturan bakterilerin oluşum ve gelişimine olanak sağlıyor. Bu iki parazit cinsi de gastroenteritlerin ve beslenme bozukluklarının en önemli sebepleri arasında.
Bugün yağmur suyundan doğrudan faydalanmak gelişmiş ülkelerde kullanılan bir yöntemdir. Gelişmiş ülkelerde çatı kanalları aracılığıyla depolarda toplanan yağmur suları biriktirilerek, bahçe sulama suyu, kullanma suyu ve arıtılarak içme suyu olarak kullanılmakta ve bu şekilde tasarruf sağlanmaktadır.
Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Bütün bir ev sisteminin tortu filtresi ve karbon filtresi, içme suyu için ilave Ters Ozmoz ve ultraviyole arıtımı ile birlikte, içilmesi ferahlatıcı ve tüketilmesi güvenli su sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri