Es- Semi esması zikir saatinde ve zikir zamanlarında “Ya Semi” şeklinde zikredilmelidir. Es-Semi Esmasının Anlamı Nedir? Es-Semi esması, her şeyi işiten, her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olan anlamlarına gelmektedir.
Ya semi esmasının fazileti için her gün 180 defa "ya semi" diye zikir çekilmesi gerekmektedir. Özellikle Perşembe günleri sabah namazının ardından 500 defa "ya semi" zikri edilmesi edilen duaların kabul edilmesini sağlar. Her namaz sonrasında 100 defa "ya semi" diye zikretmek kişinin muradına ermesini kolaylaştırır.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
El Basir esmasının zikir sayısı 302 olmaktadır. El Basir ismi şerifini zikretmeye devam eden kişiler bazı olayların aslını görebilmektedirler. El Basir esması ile kişi dostlarının ve düşmanlarının niyetlerini ve gizlediklerini görebilmektedir. El Basir ismi şerifini okumaya devam eden kişinin kalp gözü açılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
El-Basir esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 302 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Pazar günüdür. Zikir saati, Güneş'tir. Sabah en erken vakitlerde ve mutlaka ikindi namazı sonrasında zikredilmesi tesirli olacaktır.
El-Alîm faziletlerinde “Yâ Alîm ism-i şerifini günde yüz kere okuyarak zikreden ve bunu sürekli olarak yapan kişilerin kalbi, şüphelerden ve evhamlardan arınır. Mü'min manasına ve bu duygu ve düşünce ölçülerine inanarak “Yâ Alîm ism-i şerifini zikreden ve zikre devam eden kişiler ilim ve irfan yolunda yükselirler.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
El-Mücîb Faziletleri Nedir? - Duaların kabul olması için bu ismi günlük zikir saatlerinde ''Ya Mucîp'' diyerek defa zikredilmelidir. defa çekildiği zaman Her ne dua var ise o kişinin duaları kabul olur.
Korkarken ve korku anında okunması tavsiye edilen birçok dua bulunaktadır. Bunlar arasında Ayetel Kürsi, Nas Suresi, Felak Suresi de bulunmaktadır. Koruyucu özelliği olan bu üç dua korku anında okunabilir. 'Bismillahillezi la yedurru me'asmihi şey'un fi'l-ardı ve la fis-sema'i ve huves-semiul-alim.''
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
Her türlü tehlikeden selamete çıkmak için zikredilir. Es-Selam esmasının Türkçesi selamete erendir. Esenlik ve ferahlık gibi anlamlara da gelir. Namazda selam verirken de sıkça zikredilen bir Esma-i Hüsna'dır.
“Ya Kuddus” esması nazar ve göz değmesi, kıskançlık ve haset durumlarından korunmak için 170 defa okunması gerekmektedir. Zikir vakitlerinde okunmasının daha tesirli olduğu bilinmektedir. Şeytanın şerrinden ayrıca cin, büyücü ve insanların şerrinden de korunmak için 170 kez okunmalıdır.
El-Azim Anlamı Nedir? Allah'ın Azim sıfatı, her namazda defalarca “Sübhane Rabbiye'l-Azim” denerek tekrar edilmektedir. Bu esma ile Allah'ın kusursuz olduğu ve hiçbir eksiklik barındırmadığı vurgulanmaktadır. Yani, Allah tüm noksanlıklardan uzak ve mukaddestir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vekil kelimesi, vekalet sözcüğü ile aynı kökten türemiştir. Kelimenin ilk anlamı geçici süreliğine, başkasına adına karar alan kişi demektir. Esmaül Hüsnada ise, mümin kullarının tüm işlerini kendisine havale ettiği yüce Allah anlamına gelir.
El Aziz ismi şerifinin okunma sayısı 94 olarak bilinmektedir. En az 94 kez okumak birçok fazilete erişebilmek için gerekli olan sayıdır.
Koku ve endişelerden kurtulmak için 998 kere zikir vaktinde “El-Hafız” okumaya özen gösterilmelidir. İnsanlar hem nefislerini hem de mallarını korumak için “Ya Hafız” ismi şerifini 998 kere zikretmektedir. Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir.
Hayy kelime anlamı olarak 'Diri, canlı olan; ölmek şanında olmayan' şeklinde tanımlanmaktadır. Bu kelime anlamı ile beraber El-Hayy ayrıca faziletleri, esması ve zikri bulunmaktadır. El-Hayy Nedir? El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır.
Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber masdarından türemiş bir sıfat olup “büyük ve gövdeli, ulu ve yüce” demektir.
El-Bais zikrinin zikir sayısı 573 ve zikir günü pazardır. El-Bais zikrinin zikir saati de güneş vaktidir. El-Bais zikrinin fazilet ve yararları şunlardır: Çekingen bir kimse her gün 100 defa" Ya Bais Ya Fettah Celle Celalühü" zikrini çektiğinde çekingenliğinden kurtulur.
Bütün kötü huylarından ve davranışlarından kurtulmak isteyen kişiler 100 defa “Ya Gaffar Ya Şekur” zikretmelidir. “Ya Gaffar” denilerek 1281 defa tekrarlanırsa Allah tüm günahları bağışlar ve mağfiret eder. Her gün “Ya Gaffar” zikrine devam eden kişiler insanların zulmünden ve zorbalıklarından kurtulur.
Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır. El Basıt esması genişleten manasında olduğu için kişinin varlığını maddi ve manevi genişletmeye vesile olmaktadır. El Basıt ismi şerifi doğurganlığı arttırmaya vesile olan bir esmadır.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri