- Kişiler işlerin tüm gizli taraflarını görebilmek için 5 vakit namazdan sonra 1106 kere ''Ya Zahir Celle Celâlühû'' zikrine devam edilmelidir. - Cuma Namazından sonra ''Yâ Zâhir'' ismi 15 kere okunur ise batını iç alemi münevver olur ve nurlanır. Ez Zahir isminin zikri 1106 adetten oluşmaktadır.
El Zahir esmasının ebced değeri 1106 kere okunması olmaktadır. El Zahir esması 1106 kere okunduğunda gizlenen sırların açıkça ortaya çıkmasına vesile olmaktadır. El Zahir esması kötülüklerden kurtulmaya işlerin kolaylaşmasına ve işlerin açılmasına vesile olmaktadır.
EL-EVVEL: İlk, varlığının başlangıcı olmayan Allah c.c. EL-ÂHİR: Son, varlığının sonu olmayan Allah c.c. EZ-ZÂHİR: Varlığı her şeyde açıkça görülen Allah c.c.
Zâhir ismi, Allah'ın varlığının şu âlemin varlığından daha açık ve seçik olduğunu, Bâtın ismi de Onun kutsi mahiyetini anlamaktan âciz olduğumuzu ders verir. Bu âlemde yaratılan her varlığın bir evveli vardır.
Zahir ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Zahir ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir.
Zâhir - زاخر
زاخر [مفرد]: ج زاخرون وزَواخِرُ: اسم فاعل من زخَرَ/ زخَرَ بـ| زواخر الوادي: أعشابُه- هو من عِرْق زاخر: كريم الأصل.
El Batın Allah'ın zatının görülmesi ve mahiyetini bilinmesi açısından gizli olması demektir. Allahu Teala El Batın esmasında zatının gizli olmasını El Zahir esmasında da görünen olmasını ifade etmektedir. Allahu Tealanın zatının dünyada yarattıkları tarafından görülmesi gizli bulunmaktadır.
“İlk”, varlığın (vücûd) ve dolayısıyla zamanın geriye doğru, “son” ise ileriye doğru uzanmasıdır. Bu kavramlar Allah'a nisbet edildiğinde evvel “varlığının başlangıcı olmayan” yani “ezelî olan”, âhir de “varlığının sonu olmayan” yani “ebedî” mânasına gelir. Esmâ-i hüsnâdan olan bâkī de âhire yakın bir anlam taşır.
Batın ismi, Kuran'da bulunan ayetler içerisinde yer alan bir isim değildir. İsmin anlamında bulunan özellikler sadece Allah'a has özellikler olduğu için çocuklara Batın isminin verilmesi uygun olmaz. Arapça kökenli olan Batın isminin çocuklara verilmesi de önerilmez.
Sözlükte “açık, berrak, âşikâr olmuş” anlamındaki zâhir kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “ẓhr” md.), Hanefî usul terminolojisinde “sırf işitilmekle kendisiyle kastedilen mâna açık biçimde anlaşılan, ancak te'vil, tahsis ve -vahiy süresi içinde- nesih ihtimaline kapalı bulunmayan lafız” demektir.
Her gün 256 kez "Ya Nur" ism-i şerifini okumaya devam eden kimse, anlamsız üzüntü ve sıkıntılardan ve kederlerden kurtulur, mutlu ve huzurlu olur. Hasta olan kişi her gün şifa ayetleri ve 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" ism-i şerifi okunursa o hasta Allah'ın izniyle şifa bulup iyileşir.
Evvel – Ahir – Zahir – Bâtın
O Evvel olmakla her şeyin ilkidir, Ahir olmakla her şeyin sonu ve arda kalanıdır. Zahir olmasıyla her şeyin üstündedir, Bâtın olmasıyla her şeye aslından daha yakındır. Bu dört isim bir arada tevhidin bütün kapsamını ifade eder.
- Kişiler işlerin tüm gizli taraflarını görebilmek için 5 vakit namazdan sonra 1106 kere ''Ya Zahir Celle Celâlühû'' zikrine devam edilmelidir. - Cuma Namazından sonra ''Yâ Zâhir'' ismi 15 kere okunur ise batını iç alemi münevver olur ve nurlanır.
O, Evvel'dir (Allah, her şeyden öncedir, varlığı Ezelidir). Ahir'dir (Kendisinden başka hiçbir şeyin kalmayacağı son ve tek gerçektir, Ebedidir). Zahir'dir (varlığı açık ve kesindir). Bâtın'dır (gerçek niteliği yaratılanların harika özellikleri içinde gizlidir).
Bütün Müslümanlar ayetin zahir manasında müttefiktir. Buna ayetin sarahat ve muhkematı da denilir. Manası tevil ve tabire mahal olmayacak kadar açık ve zahir ayet demektir. Ayetin Batın Manası: Ayetin derinliklerinde ve ince kıvrımlarında gizli ve saklı duran latif ve nurani hak manalardır.
Günlük namazlardan sonra okunan El Evvel esması, ilim yolunda başarılı olmasını sağlar. Uyumadan önce okunduğu takdirde müminin kalbi şeytanın vesveselerinden uzaklaşıp Allah aşkıyla dolar. El Evvel zikrinin en önemli faziletlerinden bir diğeri insanın kalp gözünü açması ve maneviyatını güçlendirmesidir.
YA AHİR : EBEDİ, VARLIĞININ SONU YOK GÜNLÜK ZİKİR SAYISI : 801, ÖMRÜN UZUNLUĞU İÇİN OKUNUR. " AHİR " İsmi Hakkında Söylenen Faziletler: - El-Ahir esması, İlahi yardım görmek ve düşmanların helakı için, “Ya Ahir Celle Celalühü” diyerek 801 kere okunması tavsiye edilir. - Hergün sabah ve akşam El-Ahir zikrini, 100 kere “ ...
Önceyi belirlemesi itibariyle evvel, sonuncuyu tayin etmesi bakımından âhirdir. Zamanın dışında olması itibariyle hem evvel hem de âhirdir. Dünyada lutfunu esirgememesi bakımından evvel, âhirette mağfiretiyle muamele etmesi itibariyle âhirdir.
Ya Fettah aslında Allah'ın isimleri arasında yer alan El Fettah isminin zikir yapılırken söylenilen halidir. El Fettah Allah'ın her kapıyı açan olduğu anlamına gelmektedir. Bu anlama göre Allah'ın açamayacağı hiçbir kapı yoktur. Aynı zamanda Allah'ın aşamayacağı hiçbir engel de olmadığı manasını taşımaktadır.
Arapçadan dilimize geçmiş olan vali sözcüğü, velayet kelimesinden türetilmiştir. Vilayet yönetmek, vali ise yöneten, idare eden manasında kullanılır. Esmaül Hüsna2daki 99 isimden biri olan El Vali ise evreni idare eden, kainattaki tüm varlıkları gözetip denetleyen anlamına gelir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Bari, emsali ve maddesi olmadan yaratan ve yarattığı evreninin bütün parçalarını düzen ve ahenk içinde var eden anlamına gelir. El-Bari ismi şerifi, Allah'ın sonsuz yaratma gücünü aynı zamanda yarattığı her şeyi uyum içinde ve kusursuz yaratmasını simgeleyen bir isimdir.
Kelimenin Kökeni: Zahire kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Zahir" kelimesinden türetilmiştir ve "açık, görünür" anlamına gelir.
Bu kullanımda mânaların hakikatleri ve hükümlerin konuluş gerekçeleri üzerinde düşünmeyen, sözün söyleniş amacını dikkate almadan âyet ve hadisleri sadece ilk bakışta anlaşılan zâhir mânalarına göre anlayan kişilere zâhir ehli (ehlü'z-zâhir, ashâbü'z-zevâhir) denilir.
ZİYÂDAR. (ﺿﻴﺎﺩﺍﺭ) sıf. (Ar. żiyā “ışık” ve Fars. dār “sâhip ve mâlik olan” ile żiyā-dār) Işıklı, parlak: Bir mahrem-i rûhumdur o giysû-yi ziyâdar (Cenap Şahâbeddin). Aklımda hep ziyâdar, güzel, saltanatlı şeyler var (Refik H.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri