Bu mesleği icra etmek için Muhasebe, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Hukuk, Bankacılık gibi bölümlerin en az birinden mezun olunmalıdır. Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olduktan sonra staj yapılması gerekir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavını kazanıp ruhsat alınması da son derece önemlidir.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, siyasal bilimler, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra da adayların üç sene staj eğitimi alması gerekir. Staj ve eğitim sürecinden sonra ise mesleğe girilebilir.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Belediye, Vergi dairesi, Ticaret odaları, Esnaf odaları bu kurumların başında yer almaktadır. Kendi iş yerini açmak isteyenler için iyi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır. Muhasebeci iş yerinizin girdi ve çıktıklarını (faturalar) takip etmek için çok önemlidir.
Muhasebe birimlerinde çalışmak isteyenler, uzaktan eğitim veya yüz yüze gerçekleşen bilgisayarlı muhasebe eğitimleriyle onaylı sertifika sahibi olabilirler.
Muhasebe Kurslarına Giderek Muhasebe Uzmanı Olunur Mu? Üniversite eğitimi dışında muhasebe ile ilgili bir kursa giderek uzmanlık seviyesinde çalışılamaz. Sertifika sahipleri muhasebenin daha alt bölümlerinde yarımcı sınıfında görev alabilirler.
Genel Muhasebe Sertifika Programı
Sertifika sınavını 100 üzerinden en az 60 alarak başarıyla tamamlayan kişilere Genel Muhasebe Belgesi (katılım sertifikası) verilmektedir.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
İkinci yılda uygulama odaklı dersler yapılır. Zorunlu staj eğitimi sürece dahildir. Muhasebe ve vergi uygulamaları kaç yıllık sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise 4 yıllık lisans programıdır. Programın kapsamlı türü olan muhasebe ve finans yönetim bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Muhasebe, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay, saat olarak 80 saattir. Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Eğitimlerinde bu süre ortalama 40 Saate kadar düşebilmektedir. Eğitim için Haftada 2 gün 2 saat belirleyip eğitiminize başlayabilirsiniz.
MEB Onaylı Sertifika: Ankara Çankaya ilçesinde MEB tarafından düzenlenen fiziki sınavda en az 50 puan alarak başarılı olan kursiyerler, MEB onaylı sertifika almaya hak kazanırlar. MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası bakanlıklar bünyesinde yapılan işlerde faydalı olur.
Eğitimi ve sınavlarının tamamlanmış kursiyerlerimiz muhasebe sertifikasını almaya hak kazanacaktır. Eğitim süresi de hafta içi ve hafta sonu değişiklik göstermesi sonucu 2-4 ay arasındadır.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir. Bireysel Eğitimlerde bu süre ortalama 40 Saattir. Bireysel eğitimlerde grup gün ve saatleri karşılıklı belirlenip hemen derse başlanabilmektedir.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri