Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
Türkiye'deki mevzuatlara göre, Rus vatandaşlarının ülkede yasal olarak yalnızca 60 gün boyunca vizesiz veya oturma izni olmadan kalabileceği hatırlatılırken, bu süreden sonra turistin sınırı geçip tekrar Türkiye'ye dönme hakkı olduğu, bu durumda ise turistlere vize veya oturma iznine gerek kalmadan 30 gün daha ...
Vize muafiyeti çerçevesinde Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye'de 30 gün kalma hakkı bulunmaktadır. Seyahatleri 30 günü geçmemek kaydıyla 180 gün içinde en fazla 90 gün kalmalarına izin verilir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
KIRGIZİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye'de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır.
İlgili 35 soru bulundu
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Türkiye'de 90 günden fazla kalmak istiyorsam ne yapmam gerekiyor? 90 günlük vize süreniz dolduktan sonra 6 ay süreli (en fazla 6 ay) turistik amaçlı oturma iznine Göç İdaresi Müdürlüklerinden başvurabilirsiniz. Bu sayede 9 aya kadar Türkiye'de kalabilirsiniz.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden yapılmaktadır. Göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet aracılığı ile oturma izni başvuru yapılabilmektedir. Başvuruyu gerçekleştirmek için e-ikamet sayfasında bulunan “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” butonu kullanılmalıdır.
Yabancılar, Türkiye içinden veya dışından oturma izni başvurusunda bulunabileceklerdir. Oturma iznine ilişkin başvuruyu ikamet edecek kişi bizzat yapabilmekle beraber vekili de bu hususa ilişkin başvuru yapabilecektir. Oturma izni için avukat tutulabilir.
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.
İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
Ukraynalılar İçin Türkiye Vizesi Başvurusu
Başvurular ortalama 15 iş günü içinde sonuçlandırılsa da en az 1 ay öncesinden vize işlemlerini başlatmak daha sağlıklı olacaktır. Vizenin ya da vize muafiyetinin izin verdiği konaklama süresi, her 6 ayda günde 90 günü aşamaz.
Ukrayna vatandaşları Türkiye'ye vize muafiyeti ile gelmektedirler ve en fazla 180 gün içerisinde 90 gün ve tek seferde 90 günü geçmemek şartıyla Türkiye'de kalabilirler.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 53. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 112 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 117 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
Oturma izni, ilk başvurudan itibaren belirli süreler için verilir. Bu sürenin bittiğinde ikamet izni de son bulacaktır. Dolayısıyla Türkiye'de oturmaya devam etmek isteyen yabancı uyruklu kişi, oturma izni uzatma başvurusu yapmalıdır.
- Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri ile insani ikamet izni sahiplerine ve geçici koruma sağlananlara, uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmamaktadır. Uzun Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir? Uzun Dönem ikamet izni süresiz düzenlenmektedir.
15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla durdurulduğu ileri sürülen İstanbul'da yabancılara oturum izninin yasaklandığına dair herhangi bir resmî değişiklik yapılmamış. Bu durumla alakalı son karar ekim ayında Göç İdaresi Başkanlığı'nda yayınlandı.
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında "çifte vatandaşlık" anlaşması bulunduğu için, bir Türk'ün hem TC hem de ABD vatandaşlığını sürdürmesi mümkün. Ancak bazı durumlarda ABD vatandaşlığı kaybedilebilir.
Amerikan vatandaşı birisiyle evli olmanız durumunda sizin de Amerikan vatandaşı olabilmenizin yolu açılmaktadır. Ancak bunun için bir süre beklemeniz gerekir. Öncelikle belirtmek gerekiyor ki evlilik yoluyla vatandaşlık, doğrudan mümkün değildir.
Amerikan vatandaşı olmak için beş yıllık daimi ikamet şartı olmasına karşın, vatandaşlığa kabul başvurunuzu bu beş yılın tamamlanmasına 90 gün kala ABD Yurttaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) gönderebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri