Bu düzenleme sonucu yabancı ülke vatandaşı Türkiye'de Bakanlar Kurulu kararı ile 60 hektar (600 dönüm) taşınmaz edinebilecektir.
A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.
Bakanlığın verilerine göre 1 Ocak 2002'den 19 Temmuz 2023'e kadar yabancılara 28 milyon 320 bin 28 metrekare arazi, 289 bin 412 adet konut-işyeri satıldı. Bu dönemde satılan arazi satış adedi ise 15 bin 812 oldu.
Yabancı uyruklu gerçek kişiler, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, ülkemizde nitelik bakımından her türlü taşınmaz (Konut, İşyeri, Arsa, Tarla) edinebilmektedir.
Tapu Kanunu m.35 hükmü uyarınca Cumhurbaşkanı'nın belirlediği 184 ülke vatandaşı (kesin bir liste mevcut olmayıp bu sayı değişkenlik göstermektedir) yabancı gerçek kişiler karşılıklılık şartı aranmaksızın ve yasal sınırlamalara uyarak ev, iş yeri, arsa, tarla vb. her türlü taşınmazı satın alabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Evet, yabancılar Türkiye'de tarımsal arazi satın alabilir. Türkiye, dünyanın en bereketli bölgelerinden biri olan Anadolu'da yer almaktadır. Bu yüzden de Türkiye'de tarımsal arazi sahibi olmak, toprak sahiplerine büyük kazançlar sağlayabilmektedir.
Mevzuat altyapısı Yabancıların Türkiye'de mülk edinmesine ilişkin esaslar 22 Kasım 1934 tarih ve 2644 sayılı Tapu Kanunu'nda ve özellikle de bu Kanun'un 35. maddesinde ele alınmıştır. Bu alandaki mevzuat Türkiye tarihinin tecrübeleri de dikkate alınarak tam bir karşılıklılık ve sıkı denetim esasına dayalıdır.
Gayrimenkulün konut, işyeri arsa, tarla, bahçe olması vatandaşlık kazanımı etkilemeyecektir, gayrimenkulün niteliği özellikle belirtilmemiştir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu basına yaptığı açıklamada 1980 yılında Hatay'da yabancılara mülk satışının yasaklandığı hatırlatarak, "1980 yılında Hatay'da yabancılara mülk satışı yasaklanmıştır.
Yabancıya ev satış işlemlerinde satıcı ve alıcı tarafından ödenmesi gereken bir harç ücreti vardır. Söz konusu ücret, evin rayiç bedeli üzerinden belirlenir. Bu bedelin yüzde 2'si tapu harcı olarak ödenir. Örneğin satışı 300.000 TL'ye yapılan bir evin rayiç bedeli 6000 TL'dir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Tapu Kanununun 35. maddesinde yer alan “tahdidi mutazammın kanuni hükümler yerinde kalmak ve karşılıklı olmak şartıyle yabancı hakiki şahıslar Türkiyede gayrımenkul mallara temellük ve tevarüs edebilirler.” şeklindeki hükümle, yabancı gerçek kişilere ülkede taşınmaz mal edinme hakkı tanınmıştır.
Bu kapsamda suriye vatandaşları hariç, Arap ve İslam ülkeleri vatandaşları Türkiye'de taşınmaz mal edinebilmektedirler.
Bu genelgeye göre; bölünemez ebattaki tarım arazi hisselerinin 3. kişilere satılması, devir edilmesi veya rehin edilmesi yasak olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde olan parsellerdeki hisselerin 3. kişilere satılmasında, devir edilmesinde ya da rehin edilmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır.
Ortak tapu, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olmasıdır. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir yahut farklıda olabilir. Ortak tapuda her ortağın hissesini devretme, haczettirme gibi hakları söz konusu olur. Taşınmaz üzerinde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyacı yoktur.
Karşılıklılık ilkesi 2012 yılında yeniden düzenlenmiştir. Buna göre: 3/5/2012 tarih 6302 sayılı Kanunla Tapu Kanununun 35. ve 36. maddeleri değişmiş, yaklaşık yüz yıldır uygulanmakta olan mütekabiliyet(karşılıklılık) ilkesi kaldırılmıştır.
2022 yılı Ekim ayında yapılan değerlendirme sonucunda, Fatih ve Esenyurt ilçelerinin yanı sıra Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçeleri de yeni ikamet izni başvurularına kapatılmıştır.
1921- 1939 yılları arasında buradaki halkın sürekli çalışmaları ve Türkiye'nin desteğiyle Hatay, önce Suriye'den ayrı bir varlık olmuş, sonra bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Bu devlet her anlamda Türkiye'nin desteğini almış, en sonunda da 1939 yazında meclis kararıyla Türkiye'ye katılmıştır.
Zaten 1966 yılında çıkarılan Yönetmelikte, Suriyelilerin başka bir ülkenin vatandaşlığını kazansa dahi yine de 1062 sayılı Kanun çerçevesinde getirilen sınırlamalara tabi olacakları açıkça düzenlenmiştir. Bu nedenle Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilere taşınmaz satılması yasalara aykırıdır.
400 Bin Dolar Karşılığı Türk Vatandaşlığı Kazanılması 2023 - Eskişehir Avukat Oğuz ÖZDEMİR.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Vatandaşlık kazanma başvurusunda, gayrimenkulü bu amaçla satın aldıklarını belirtmelidir, tapuda bu amaç belirtilmelidir ve yabancının, formda beyanların yapıldığı kısımda gayrimenkulü üç yıl boyunca satmayacağını beyan etmesi gerekmektedir.
Yabancılara ev satmak için tapuda ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır: Gayrimenkul tapusu. Kimlik belgesi veya pasaport (Gerekli görüldüğü durumlarda pasaportun tercümesi istenebilmektedir.) Belediyeden alınacak emlak rayiç değeri belgesi.
Yabancının Türkiye'de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni almış olması şartı aranmamaktadır. Ayrıca, taşınmaz edinimine ilişkin taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık çıkması halinde, durum adli makamlara intikal ettirilerek Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
Ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus(1) 2021 yılında 1 milyon 792 bin 36 kişi olurken, bu nüfusun %49,7'sini erkekler, %50,3'ünü ise kadınlar oluşturdu. Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşlık ülkelerine göre dağılımı incelendiğinde, %18 ile Irak vatandaşlarının ilk sırada yer aldığı görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri