Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.
İkamet iznine sahip olmak Türkiye'de yasal olarak çalışma hakkı vermeyecektir. Yabancı uyruklu kişilerin bağımlı/bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Bu kanunlara göre; Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Teşkilatı hariç kamu kuruluşları, özel kuruluşları ve işyerlerinde çalışabilirler. Türk soylu yabancılar, çalışma izni aldıkları takdirde, hakimlik, savcılık ve dışişlerinde memurluk gibi mesleklerini yapabilirler.
Genellikle yabancılar Müşteri Hizmetleri Sorumluluğu, Yabancı Dil Öğretmenliği, Bebek Bakıcılığı, Editörlük ve Çevirmenlik, İthalat-İhracat Satış Uzmanlığı gibi pozisyonlarda istihdam ediliyor.
2527 sayılı Kanun'un ifadesine göre, silâhlı kuvvetler ve güvenlik teşkilâtı dışındaki bazı önemli görevlerde Türk soylu yabancıların çalışması mümkündür. Örneğin; özel kanunlarda aranan diğer şartları taşıdıkları takdirde, hakimlik, savcılık, dışişlerinde memurluk gibi mesleklerine yasal bir engel bulunmamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.
Diş hekimliği, eczacılık, ebelik ve hastabakıcılık yabancılara yasaklanmış, sadece Türk vatandaşları ile Türk soylu yabancıların yapabileceği mesleklerdir. Hemşirelik ve veteriner hekimliğini ise yalnızca Türk vatandaşları yapabilirler.
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Bu hüküm çerçevesinde çalışma izni bulunmayan yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin tl ceza verilir.
Yapılan yeni değişikliğe göre belirli kurumlar sınırlı olmak üzere devlet işlerinde yabancı uyruklu personel istihdam edilebilecek. Bu kişiler sözleşmeli memur olarak çalışabilecekler. Ayrıca, memur olacak yabancı personeller yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak istihdam edilebilecekler.
İŞKUR sistemine Türk vatandaşlarının yanı sıra yabancılar da dâhil olabilmektedir. Yaban- cı kimlik numarası sahibiyseniz İŞKUR internet sitesi üzerinden veya ilinizde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü aracılığıyla kayıt olarak İŞKUR'un sağladığı hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Yabancı asgari ücret 2023 yılı Temmuz ayı itibarı ile aylık brüt 13.414,50 TL, aylık net 11.402,32 TL olarak belirlenmiştir. Türkiye'de yabancı çalıştırmak isteyen işverenlerin yabancılara ödeyecekleri taban ücretler görevlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır.
Çalışma izin belgesi bulunmayan yabancı işçi çalıştıran işverenler, her bir yabancı işçi için 35.815 TL (203 yılı için) idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. Bu fiilin tekrarı idari para ceza bir kat artırılarak uygulanacaktır.
Memuriyet için ilk koşul, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu'nun 48'inci maddesine göre yabancılar memur olamaz.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun yirmi yedinci maddesine göre çalışma izini ve çalışma izni muafiyet teyit belgesi ikamet izni yerine geçmektedir.
Deport kararı verilmiş ve henüz deport kaldırma süreci devam ediyorsa, evliliğin bu sürece olumlu veya olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak yabancı kişi deport edilmiş ve Türkiye'ye geri gelmek istiyorsa, evlilik gerekçesini ileri sürerek meşruhatlı vize alabilir.
Yabancılara ödenecek asgari ücret tarifeleri uyarınca işveren tarafından ödenecek SGK primleri ise şu şekilde olacaktır; Asgari ücret : 10.008,00 TL – Ödenecek SGK Primi: 3.753,00 TL. Asgari ücretin 1,5 katı : 15.012,00 TL – Ödenecek SGK Primi: 5.629,50 TL.
Çalışma izin başvuruları genel olarak yabancıların ilgili Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerine çalışma izni ve vizesi başvurusu yapmaları şeklinde başlar. Ancak Türkiye'de bulunan yabancının geçerliliği devam eden en az 6 ay süreli ikamet izni varsa çalışma izin başvurusu yurtiçi başvuru olarak yapılabilir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
İkamet tezkeresinin süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu süreyi geçiren yabancılara verilecek ikamet izinlerinden ihlal edilen sürenin harcı bir kat fazla ile tahsil edilir.
663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yabancı doktor ve hemşirelerin Türkiye'de çalışabilmelerine imkân sağlanmış olup, yabancı uyruklu doktor/hemşire istihdam edecek özel sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı'ndan almış olduğu ön izin (mesleki yeterlilik) belgesi almış olmaları gerekmektedir.
Şirket açmak isteyen yabancıların 5 yıldır Türkiye'de ikamet ettiklerini kanıtlamaları ardından, serbest çalışma iznine de başvurarak şahıs şirketi kurabilirler. Bunun haricinde gerekli olan belgeler ve izlenecek yol; Noter tasdikli pasaport.
Bu madde ile yabancıların Türkiye'de doktor olarak çalışabilmelerinin önü açılmıştır. 27.03.2002 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde 2012 tarihinde değişiklik yapılmış ve özel hastanelere, bakanlıkça izin verilmesi kaydıyla yabancı hekim ve hekim dışı sağlık meslek mensubu çalıştırabilme hakkı tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri