Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçiler işe girişte, yönetmelikte (Ek-I) ağır ve tehlikeli işlere ait çizelgede belirtilen genç işçi (Gİ) ve kadın işçi (K) harfleriyle gösterilen yerlerde uygunluğu göz önünde tutulmalı, bu harflerin olduğu işlerde genç ve kadın işçiler çalıştırılmamalıdır.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
Gerekli değerlendirmeler sonucunda, işin niteliği için sağlık durumunuz elverişsiz ise ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alırlar. Bununla beraber çalıştığınız iş yerinde rutin muayeneleriniz sonucunda sağlık durumunuzun çalışmak için uygun olmadığı durumlarda da aynı şekilde çalışamaz raporu alabilirsiniz.
İş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği birimi ile iletişime geçin: İş başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği birimine başvurarak, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmek için gereken sağlık raporunu talep edebilirsiniz.
Buna ek olarak devlet hastanelerindeki uzman doktorların yönlendireceği Sağlık Yüksek Kurulu da bu raporu verebilir. Genel olarak solunum ya da kalp rahatsızlıkları bulunan kişiler bu ağır iş yapamaz raporunu alabilir. Ağır iş yapabilir ya da ağır iş yapamaz raporlarının geçerlilik süreleri 1 yıldır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
İş göremezlik raporu; sigortalı kişinin iş kazası geçirmesi, meslek hastalığının ortaya çıkması, hamile veya hasta olması hallerinde çalışamaması durumunda verilen rapordur. Çalışamama süresi ise kişinin sağlık kurulundan aldığı raporda uzman doktor veya heyet tarafından belirtilen istirahat süresini kapsar.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
ÖZETİ: Dosya içinde mevcut sağlık Kurulu raporunda davacının bir yıl süre ile ağır işlerde çalışamaması geçici olup, iş akdinin feshini gerektirecek bir rahatsızlığı mevcut değildir.
Ağır işler hangileri? Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Bu testler AC grafisi, solunum fonksiyon testi, ses (işitme testi), kan grubu analizi, hemogram (tam kan sayımı) gibi değerleri ölçer.
1.UZUN SÜRELİ ALINAN HEYET RAPORLARI
İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebilme hakkı tanır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu madde 25'de I-Sağlık Sebeplerinde sayılmıştır.
Raporda böyle bir ibare yazılıysa, Sizi yoran işlerde çalışmamanız gerektiği anlamını taşımaktadır. Çalıştığınız kurum/kuruluş/sektör yetkilisiyle masa başı bir iş için görüşün, durumu izah edin. Eğer durum istediğiniz gibi gerçekleşmez ise imkanınız dahilinde iş değişikliği yapın.
Kadın işçilerin fiziksel olarak erkek işçilerden daha yetersiz olması sebebi ile kadın işçilerimizin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklanmıştır. İş kazalarına sebep olan önemli etkenlerden biri çalışana uygun işin verilmemesidir. Bu düzenleme ile bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Engelliler Hangi İşlerde Çalıştırılamaz? Engelliler sadece engel durumlarına uygun işlerde çalıştırılabilirler. Engel durumlarına aykırı işlerde çalışmaları yasaktır. Örneğin; ağır, yer altı ve su altı işler gibi bazı alanlarda çalışmaları yasaklanmıştır.
Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”
Engelli raporu alabilmek için en az %40 engelinizin olması gerekmektedir. Eğer engel durumunuz %40'ın altındaysa rapor almanız mümkün değildir.
Heyet raporu için şunu söyleyebilirim.Alınan rapor sicile işleniyor.Alacağın basit raporun departmanı basit bir bölüm olsada(Sakatlık-ağır derece kırıklar) ileride karşına çıkacak bir durum.
İşçi sağlık gerekçesiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatını alabilir. Ancak, sağlığını gerekçe gösteren işçinin bu durumunu "sağlık kurulu raporu" ile kanıtlaması gerekir. Gerekli rapor almadan sağlığını gerekçe göstererek işten ayrılan işçi kıdem tazminatı hakkını yitirebilir.
Heyet odasında matbu form oluşturulur. En az yedi (7) hekim imzasına açılır. Kişi gerekli polikliniklere yönlendirilerek işlemler başlatılır. Muayene formu belirtilen ve hekimlerce gerekli görünen diğer polikliniklerden onaylandıktan sonra sağlık kurulu çalışanlarına teslim edilir.
HEYET RAPORU NASIL ALINIR? Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
İş İçin Sağlık Raporu: İş için sağlık raporu: Aile hekiminiz elli kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerinde çalışanların raporunu verebilmektedir.
Çalışamaz raporu almanız halinde hiçbir yerde çalışamayacağınız anlamına gelir. Sakın çalışamaz raporu almayın, geriye dönük işler yapmayın. Bilginize. Çalışamaz raporu sadece iş göremezlik raporu içerisinde çalışamaz raporu alınırsa maaş bağlanır.
37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri