Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Yağ ölçüm çubuğunu çıkartıp öncelikle temizleyip, tekrar sokup çıkartmamız sonucunda çubuk ucunda çizilen MAXIMUM ve MINUMUM çizgileri mevcuttur. Motor yağının MAXIMUM çizgisine yakın yerde olması gereklidir.
Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir. Aracınızın motor yağı seviyesini ölçerken aracınız düz bir zeminde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
yağ basınç göstergesi yağ basıncı olurda düşer ise motora zarar vermemek adına motoru susturmak ıcındır 1 bar ın altı tehlıkelıdır dolayısıyla snn değerlerin normal.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır. Eğer kapak alttan gelen havayla düşer ya da fırlarsa motor üflemesi vardır. Diğer bir kontrol yöntemi ise yağ çubuğuyla yapılır. Yağ çubuğu çekilir, conta kısmına sıkıştırılmadan bırakılır.
İlgili 31 soru bulundu
3.2. Yağ Çubuğuna Ulaşın ve Seviyesini Kontrol Edin
Kaporta kapağının altında yer alan yağ çubuğunu üst tarafı gözüken yerden alarak yağ kontrolüne başlayabilirsiniz. Ardından bir peçete yardımıyla çubuğun ucunu düzgün bir şekilde silmeniz ve çubuğu yerine hızlıca sokup çıkartarak incelemeniz gerekiyor.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Genel olarak max ile min arası 1 lt yağ alır, ordan hesap et işte. Yağ çubuğunu ters tutmuşşsun yağ akmış, tam belli olmuyo fotodan seviye.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Yağ miktarının öngörülen orandan daha fazla olması aracın düzgün çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Gerektiğinden fazla yağ doldurulması, motor parçalarının düzgün bir şekilde çalışmasına engel olmakla birlikte motorun kilitlenmesine de sebebiyet verebilmektedir.
Motor yağı çubuğunu, yerleştirildiği silindirden tamamen çıkana kadar kendinize doğru çekin. Ardından, bir bezle temizleyin. Ardından, çubuğu tekrar silindire yerleştirin ve tekrar dışarı çekin. Bu anda motor yağı seviyesi hem minimum hem de maksimum seviyelerin işaretlendiği yağ çubuğunun alt kısmında gösterilecektir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Çalışan araçlarda yağ kontrolü yapılması doğru sonuç vermeyecektir. Ayrıca tehlikeli olabilir. Tam olarak aracınızın en az 10-20 dk arası motor durduktan sonra bekleyin.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor. Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motor yağı değişimi yaparken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi etkenleri de göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Motor sıcakken yağ hareketli parçalar üzerinde bir tabaka halinde tutunduğundan karterde sanki seviyesi eksikmiş gibi çıkabilir. Bir süre dinlenen motorda yağ tabana süzülür ve seviye yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri