Yağ filtre kapağı balata spreyi ile temizlenir.
Peki nasıl? Suyu kaynatın ve içine bir su bardağı soda ekleyin. Daha sonra su ve sodalı karışımı geniş bir kaba alın ve içerisine aspiratör filtresini yerleştirin ve yaklaşık 5 dakika kadar bekletin. Böylece, filtreleriniz tertemiz olacak.
Yağ Filtresini Yuvasından Çıkarın
Yağ filtresini doğru yönde döndürün ve gevşemesini sağlayın. Daha sonra filtreyi çekerek yerinden çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda yağ filtresi sıkışmış olabilir. Sıkışan yağ filtresini çıkarmak için daha fazla güç uygulamanız gerekebilir.
Yağ filtresi motor yağında biriken tortuları süzerek devirdaim yapan yağın motora temiz bir şekilde verilmesini sağlar. Araç yağ filtresi motora daha temiz bir motor yağının gitmesini sağlar.
Yağ filtresi bozulursa veya tıkanırsa aracın çalışmasını sağlayan motora yağ akışı engellenir. Kirleticiler veya parçacıklar motorun çalışmasını engeller. Aracın yağ filtresi değişmezse ne olur diye düşünenlerin mutlaka filtreyi yenilemesi gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
Motor yağının temel görevleri; Sürtünmeyi en aza indirerek aşınmayı engeller. Yüksek sıcaklıkta çalışan motor parçalarının soğutulmasına yardımcı olur, parçaların ısınarak deforme olmasını önler. Toz ve kiri yağ filtresine taşıyarak motor parçalarını temizler.
Motor yağı lekesini çıkarmak için öncelikle kumaştan kazıma işlemi yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise biraz vazelin ile leke olan alana ovalama yapılmalıdır. Ardından ortalama 15 dakika boyunca vazelin ile ol bölge bekletilmelidir. Sonrasında ise deterjanlı bir su ile güzelce yıkanmalıdır.
Aracın Yağ Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur? Yağ filtresi belli periyotlarla değişmesi gerekir. Zamanı geldiğinde değiştirilmeyen filtre motorda kalıcı ve yüksek maliyetli hasarlara neden olabilir. Kolayca çalışmayan bir motor daha fazla enerji harcayacağı için hem daha fazla yakar hem de düşük performans sergiler.
Hava filtresi aracınızın motorun çalışması sırasında silindirlere alınan havayı süzen filtredir. Aracınızın motoruna giren havanın içerisindeki toz ve pislikleri filtreleyerek temizler. Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır.
Performans kaybına neden olmamak için temizleme adımlarını gerçekleştirin; hava filtresi kapağındaki cıvataları sökün ve ardından kapağı çıkarın. Ardından hava filtresini çıkarın ve filtre üzerindeki tozu basınçlı hava kullanarak temizleyin. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra filtreyi yerine koyun.
3.1. Polen Filtresi Temizlenir mi? Polen filtresini araç sürücüleri tarafından temizlemek mümkün olsa da bu, yalnızca geçici bir süreliğine kurtarıcı oluyor. Polen filtresini temizlerken su kullanmak, kâğıda benzer bir maddeden yapıldığı için filtrenin erimesine neden olabiliyor.
Elle takılır ama elle kolay sökülmez. Bir filtre anahtarına ihtiyaç var. Veya yer müsaitse tornavidayı batırıp çevirin ama tecrübesiz için risklidir, parçalarsanız orada kalır.
Filtreyi temizledik, peki yağ kalıntılarını nasıl temizleyeceğiz? Bu da oldukça kolay. Yağ çözücü spreyi aspiratöre sıkın ve biraz bekleyin. Yumuşayan yağ kalıntılarını bulaşık teli ile temizleyin.
Eğer hasar resimlerde göründüğü kadar ise hiçbir sorun yaşatmayacaktır. İçiniz rahat olsun, bir sorun çıkarmaz. Aklınızda olsun, yağ filtresi elle sıkılır.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine Leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke neredeyse görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmeli ve ardından görevi yine çamaşır makinenize devretmelisiz.
Detaylı bir araba temizliği yapıyorsanız, WD 40 ile motor temizleme ve pas lekelerini gidermek de oldukça kolay hale gelir. Doğru koşullarda, WD 40 balata spreyi olarak da kullanılabilir.
Motosikletlerin en kirli yanı tabii ki de jantlarıdır. Jantların temizliği motosikletin bakımlı görüntüsünü ön plana çıkarır. Pratik ve zahmetsiz bir temizlik için Asperox Sarı Güç ultra yağ ve kir çözücü, motosikletinizin en iyi yol arkadaşı olacak.
Spreyler genel motor temizliği için gereklidir, fakat çok inatçı yağlar için özel yağ sökücüler kullanabilirsiniz. Yağ sökücünün yanında pas sökücü gibi çeşitli kimyasal temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız diğer malzeme ise süngerdir. Bu aşamada çok sert yapıda olmayan bir sünger seçmelisiniz.
Mazotla motor içi temizleme yapılmaz. yada Gazyağı ile motor içi temizleme yapılmaz. Bunlar motorunuza zarar verecektir.
Ynt: Yağ boşaltmadan filtre değişir mi? 1.3lerde değiştirebilirsin filtre içerisinde çok az yağ kalıyor komple boşalmıyor. filtre motorun yanında veya üstünde ise sorun olmaz.
Hava filtresinin tıkanması sonucunda aracın çekiç gücü zayıflar. Bunun sonucunda motor zorlanmaya başlar. Bu durumun devam etmesi sonucunda ise motor arızası ortaya çıkar. Aynı zamanda aracın yakıt düzenini bozarak daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Yağ Filtresi Kaç Km'de Bir Değişmelidir? Yağ filtresi değişim sıklığı her aracın kullanma kılavuzunda bulunan bir bilgidir. Ancak, genellikle bu rakam ortalama 10 km'de birdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri