Yağ müşürü, motorun kritik bir parçasıdır. Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir. Bu daha sonra gösterge panelinizdeki yağ basıncı göstergesine bir sinyal gönderir.
Yağ müşürü bozulduğunda yenisi ile değişimi gereklidir. Yağ müşüründe arıza olması halinde genel olarak yağ kaçırma durumu söz konusu olacaktır. Yağ müşürü yağ kaçırmaya başladığında uyarı lambaları yanar. Ancak bu uyarı lambaları sürücünün aracı durdurması ve kontrol etmesi durumları içindir.
Normal veriler yerine aktarılan verilerde bir aksaklık olduğu sezinlenmesi halinde, araç içi gösterge panelinde uyarılar verilecektir. Eğer araç içerisinde gösterge paneli yağ ikaz lambası ve motor stop lambası yanıyor ise yağ müşürü arızası söz konusu demektir.
Motor çalışıyorken yağ basıncı düşerse, müşür kontakları kapanır ve iletime geçer, bunun anlamı yağın basıncının düştüğüdür. Yağ ikaz lambası yanarsa gösterge panelinde kırmızı renkli yağ basınç uyarı lambası yanar. Lamba yandığında araç stop edilmelidir ve gerekli tüm kontroller yapılmalıdır.
Yağ basınç sensörü ise, yağ basıncının düşük olduğunu algıladığı zaman gösterge panelinde yağ basıncı az uyarısı verir. Yani motor yağ basıncı az uyarısı, mekanizmaların motor yağ basıncının az olduğunu algıladığında ortaya çıkan bir sinyal türüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aracınızın yağ lambası yanıyorsa en kısa zamanda bir tamirciye götürüp kontrol ettirmelisiniz.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Audi yağ ikazı yanıyor ise aracınızın kalbi tehlikede demektir. Aracın kalbini koruyan yağın azalması veya ömrünü tamamlaması durumunda genellikle gösterge panelindeki motor yağı lambası yanar.
Araçta yağ lambası yandıktan sonra, normal şartlarda araç hiç hareket ettirilmemeli hatta rölanti şeklinde dahi çalıştırılmamalıdır. Fakat gitme konusuna gelirsek 5-10 kilometre daha yağlama olmasa bile araç yürüyebilir. 10 km sonunda ise motordaki hasar kritik boyuta ulaşır ve araç stop eder çalışmaz.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
işe yarar?) basıncını ölçerek EKÜ ye bildirir. yakın ve yağ filtresinin yanında bulunur.
Yağ filtresi arızasının en açık belirtisi yağ uyarı ışığının yanmasıdır. Bu ışık yandığı zaman motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok durumda sorun, yağ filtresi ya da yağ pompası arızasından kaynaklanır. Yağ uyarı ışığı yandığı zaman aracı kullanmayı bırakmanız gerekir.
Motorda yağın yetersiz olması da rölantide yağ basıncının düşük olmasına neden olabilir. Eğer araç rolantide iken yağ lambası yanıyorsa mutlaka araç durdurulmalı ve yağ kontrol edilmelidir.
yağ basıncı;rolente duşük değilse ve motor sıcaklığı 90 derecelerde ise 1.5-2 barlar (normal değerlerdir)ancak yağ ısısı fazla ise 1 barlara düşmesi anormal değildir. Kullanım sırasında devir ile orantılı yükselir çok yüksek devirlerde motor sağlığı için anlık boşaltır ve yeniden basar.
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yag seviyesi normalin çok altinda iken motor çalistirilirsa motor isinir ve yanar.
Yağ Basıncı Uyarı Işığının Yanmasının Olası Nedenleri Motora koyulan yağ seviyesi düşük olabilir. Yağ ölçüm çubuğunu çekerek yağ seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi normalse yağ müşürü ya da yağ pompası arızalanmış olabilir. Ya da gösterge paneli lambası arızalanmıştır.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ Seviyesi Kontrolü
Yağ kontrol çubuğu sayesinde aracınızın yağ seviyesini öğrenmenin mümkün olduğunu söylemiştik. İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri