TBN; Bir gram yağdaki asidi nötralize etmek için gereken, asit miktarına eşdeğer KOH miktarının mg olarak ifadesidir.
TBN, yağda kalan baz miktarıdır. Genelde 4,0-14,0 aralığındadır ( yağın benzinli veya dizel motorlar için olmasına bağlı olarak değişir). TBN sayısı giderek düşecektir çünkü oluşan asidi nötralize etmek için baz kullanılacaktır. Yüksek TBN sonucu, yağın içinde çok miktarda aktif katık kaldığı anlamına gelir.
1- TAN değeri: Yağdaki asitlenmeyi gösterir. Yağlara olumlu özellikler (aşınmaya, oksitlenmeye, hava tahliye ediciliğine, deterjanlaşmaya vbg olumsuzluklara karşı dayanım) kazanması amacıyla baz yağa karıştırılan kimyasal katkı maddelerinin yıpranmasını gösteren bir sayıdır. Yeni yağda sıfıra yakın bir değerden başlar.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
C2 - ortalama SAPS seviyesi; C3 - ortalama SAPS; C4 - düşük SAPS; C5 - ortalama SAPS ve yakıt ekonomisi; düşük viskoziteli düşük küllü bir yağdır.
Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %'sini okunması ilkesine dayanır. Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde belirtilen şartlarda analiz edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade edilir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
2T motor yağı, iki zamanlı motorlarda kullanılmak üzere özel olarak formüle edilirken, 4T motor yağı dört zamanlı motorlarda kullanılır. 2T motor yağı, motor içinde yakıtla karışarak çalışan iki zamanlı motorlar için uygun bileşenlere sahiptir.
Pastanelerin yanı sıra küçük bisküvi atölyelerinde de kullanıma uygun, tazeliğini ve gevrekliğini uzun süre koruyabilen ürünler elde etmenizi sağlayan susuz yağ sınıfında yer alan bir yağ çeşididir.
Benzinin içerisine iki zamanlı yağ koymanız gerekir. Normalde bir litre benzine iki zamanlı yağdan elli gram koyuyorsunuz.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Kullanma kılavuzunda önerilen yazar ama genellike 10w40 yada 10w50.Castrol iyidir. İki zamanlıysa 90 numara. sizin motorunuza 10w 40 yağ konulması yeterli. Yeni aldığınız motora ilk başlarda tam sentetik koymaya gerek yok.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracın kullanım kılavuzuna bakarak yağ değişimi için üretici tarafından tavsiye edilen kilometreye bakmak. Bazı araçlar için bu kilometre daha da uzun olabilir. Ancak ortalama bir araç için 12 bin kilometrede bir motor yağı değişimi iyi olacaktır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Sizinde söylediğiniz gibi 5w30 ince olduğu için motor sesini azaltması gerekmez mi ? 5/30 ince 5/40 biraz daha kalın bir yağdır. Dolayisi ile km si ilerleyen araçta 5/40 kullanılması daha doğrudur. 5/30 kullanırsanız sorun olmaz fakat daha fazla motor sesi duyarsınız. 5/40 genelde 100/150.000 km civari kullanılır.
Çok çeşitli araç ve motor tiplerinde kullanıma uygun olup, özellikle soğuk iklimlerde rağbet görmektedir. 5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri