insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 11. sırasında sayılan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Buna göre; TGTC nin "1511.90.99.00.11Super olein" GTİP No.sundan ithal etmiş olduğunuz bitkisel yağ, insan gıdası olarak kullanılabilir mahiyette olduğundan, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 11. sırası (01.06.2007 tarihine kadar 4. sırası) kapsamında değerlendirilerek, ithal veya teslimi % 8 ...
Örneğin 15 no.lu faslında yer alan yağlardan SADECE insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar için KDV Oranı %1 dir. b- Ayçiçeği Tohumu başta olmak üzere yağlı tohumların ithalatında KDV oranı %1 dir.
13.02.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile, mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)'da değişiklik yapılarak ÖTV'ye tabi olanlar hariç olmak üzere tüm gıda ürünlerinin KDV oranı %1'e indirilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
KDV ORANI %8'den %1'e DÜŞÜRÜLEN GIDA MADDELERİ (II SAYILI LİSTEDE YER ALAN GIDA MADDELERİ FASILLARI) 4.Fasıl:Süt,tereyağı,krema,yoğurt, kefir,peynir ve bunların suyu ile bal ve yumurta. 12.Fasıl:Sebze ve Meyveler, bunların Tohum, Çekirdek ve Sporları,ve kaba unları.
%10 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Tekstil ürünleri, giyim, çanta, bavul gibi ürünler ile tiyatro, sinema, müze ve otel gibi kültürel ve sosyal hizmetlerden alınan KDV oranı %8'den %10'a yükseltilmiştir.
31/12/2003 tarihli Resmi Gazetede (Sayı: 25334) yayımlanan 23/12/2003 tarihli ve 2003/6666 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2004 tarihinden geçerli olmak üzere, perakende safhadaki teslimler hariç zeytinin KDV oranı % 8'den %1'e indirilmiştir.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
Katma Değer Vergisi (KDV) Oranları 07.07.2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ve 10 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren değişiklikle KDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki vergi oranı %20'ye yükseltilmiştir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
Bu durumda, tavuk yumurtasının toptan teslimlerinde KDV oranı %1'e indirilmiş olup, tavuk yumurtasının perakende tesliminde ise %8 KDV oranı uygulanmaya devam edecektir.
Yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, bisküvi, makarna, şehriye, kuruyemiş, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.
Uygulamada kolaylık olması için GIDA MADDESİ Satıcıları; 14/02/2022 den önce % 8 oranı uyguladıkları Mallar için 14/02/2022 tarihinden itibaren % 1 Oranında KDV uygulayacaktır.
Bu Karar ile genel KDV oranı %18'den %20'ye; %8 indirimli KDV oranı ise %10'a yükseltildi. Bazı temel gıda maddelerine uygulanan %1 indirimli KDV oranın da ise değişiklik yapılmadı.
Ancak doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış veya meyve nektarı katılmış gazlı içecekler ÖTV kapsamına girmediğinden, bunların açık veya ambalajlı olarak toptan veya perakende teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanacaktır.
Gıda Maddelerinde KDV Oranı %8'den %1'e Düşürüldü
Dolayısıyla, beyaz peynir, otlu peynir ve süt kreması KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 2. sırasında sayılan 4. Fasıl kapsamında olup, teslimleri %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
ÖTV YÜZDE 35'E ÇIKTI
“Resmi Gazete'de 15 Temmuz 2021'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre kolalı ve gazlı içeceklerin ÖTV oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı, ayrıca yüzde 8 de KDV alınıyor.
Değişiklikle 01.05 Gümrük Tarife Pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve sakatatında toptan teslimlerde KDV oranı %1 den %8 e çıkarıldır. Buna göre tavuk etinin toptan teslimlerinde KDV oranı %1 den % 8 e çıkarılmış oldu.
Erdoğan yaptığı açıklamada temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indirdiğini duyurdu. Söz konusu KDV indirimi pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt, yağ, şeker, yumurta, peynir, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve bakliyat çeşitleri gibi günlük hayatta en çok kullanılan ürünleri kapsıyor.
insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/11). sırasında yer alan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
Bu nedenle kebapçı, pizzacı, balık-ekmekçi gibi işletmelerin ürünlerini işletmeye ait mekanda servis yapılarak ya da servis yapılmadan alıcılara doğrudan ya da işletmeye ait elemanlar tarafından paket olarak tesliminde %10 KDV oranı uygulanır.
Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.
Cevap : Simitin iş yerinde(cafe / dükkan) yenilmesi halinde KDV oranı % 8 dir. İş yerinde yenilmeyen paket olarak satılması halinde Uygulanacak KDV oranı % 1 dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri