Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır.
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12. sınıf öğrencilerinde devam zorunluluğu kalktığını duyurdu. Bakan Özer, "12. sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız.
(1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okul yöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere deprem bölgesi olmayan 70 ilde ise okula devam zorunluluğu devam ediyor. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılıyor ve durumları yazılı olarak velilerine bildiriliriyor.
İlgili 25 soru bulundu
Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor. Buna rağmen yine göndermeyenlerin 500 TL idari para cezası ödemesi gerekiyor.
sorusu ilkokul 1. sınavı gönderilecek çocuklar için veliler sorguluyor. 1 sınıflar kaç doğumlu olursa okula kayıt edileceği MEB'in anaokulu ve ilkokullara için kayıt tarihlerini açıklamasının ardından merak konusu. Okula başlama yaşı, Türkiye'de 69 ay olarak belirlenmiştir.
12. sınıflar için okula gitmek zorunluluğu kaldırıldı
Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği takdirde mezuniyet şartlarını tamamlanıncaya kadar okuyabilir. Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesini 2,5 yılda bitirme imkânınız vardır.
AÖL'ye geçiş işlemi için yapmanız gereken tek şey, aktif dönem kaydınızı yenileyip öğrencilik durumu aktif olduktan sonra geçiş yapmak istediğiniz yüz yüze Mesleki Açık Lisenin derslerini veren Mesleki Teknik Anadolu Lisesine dilekçe vermektir.
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
OKULA GİTMEK ZORUNLU MU? 12 Ekim itibarıyla tüm ilkokullar ile 8. ve 12. sınıflar için yüz yüze eğitim dönemi başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre veliler çocuklarını okula göndermek zorunda değiller.
Muhtarlar ve mülki amirler en geç 3 gün içinde durumu veliye aktarılacak. Veliye yapılan bildirimde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi halinde veli idari para cezasıyla cezalandırılacak.
LGS'nin iki nakil sürecinde de hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması 8-16 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme süreci 18 Ağustos 2023 itibari ile tamamlanmış olacak.
Okullarda yüz yüze eğitime dönüş gerçekleşti, 6 Eylül itibarıyla milyonlarca öğrenci sınıflarına geri döndü. Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özet, "Okullarımız tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitimle açılıyor. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak.
Açık lise diploması da örgün eğitimden alınan normal lise diplomasıyla kişiye aynı hakları sağlayabilmektedir. Örneğin bireyler açık lise diploması sayesinde üniversite sınavına girebilmektedir. Bilindiği gibi lise mezunu olamayanlara üniversite sınavına girme hakkı yoktur.
AÇIK LİSE DİPLOMASI ALMA
Açık lise diploması Halk Eğitim Merkezleri üzerinden alınmaktadır. Mezuniyet belgeleri mezun olduktan 2-3 ay sonra Halk Eğitim Merkezleri'ne gönderildiğinden dolayı diploma alacak mezunların ilgili tarihlerde belgelerini almaya gitmeleri gerekmektedir.
Örgün Eğitim Kurumları için belirlenecek olan eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alanlar vatandaşlar başvurabilir.
Ayrıca devamsızlık müfredatında 30 gün devamsızlık aşıldığında ne olduğu da belirtilmiştir. Belirtilenlere göre öğrenciler başarısız sayılacaktır. Türkiye Milli Eğitim Bakanı Özer, 12. sınıf öğrencilerinin devam şartlarından muaf tutulacağını açıkladı.
DEVAMSIZLIK NEDENİYLE SINIF TEKRARINA KALAN 12. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN DÜZENLEME. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi itibarıyla tüm derslerden başarılı olmalarına rağmen toplam devamsızlık süresini aşanlar, devamlı öğrenciler gibi işleme tabi tutularak mezun edilebilecekler.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 12. Sınıflara Devamsızlık Affı 2022-2023 eğitim öğretim yılı 12. Sınıflara devamsızlık affı artık gelmeli.
Sizlere kolaylık olması adına 5 yıl için 2003 yılında doğan kişilerin kaç yaşında olacağını listeledik. - 2003 doğumlu birisi 2023 yılında 20 yaşında olacaktır. - 2003 doğumlu birisi 2024 yılında 21 yaşında olacaktır.
Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
2021 Eylül ayının sonu itibari ile 69 ayını tamamlayan çocukların kayıtları otomatik olarak İlkokul 1. sınıfa yapılır. 2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri