Yağlı boya kapatıcı özelliğe sahip boyadır. Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir. Tabi burada boyayı kullanan ustaların tecrübesi de çok önemlidir. Bu tecrübe ile herhangi bir ölçü ya da oran dikkate alınmaksızın boyanın kıvamı ayarlanabilir.
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Kokusuz Terebentin: Yağlı boya çalışmalarında fırçayı iyi bir şekilde temizlemek için kullanılan çözücülerden en ideal olanıdır. Yağlı boya sonrası çok amaçlı temizlik için kullanılmasının yanında boyayı inceltmek için de kullanabilirsiniz. Tiner kokusundan rahatsız olan kullanıcılar için özel olarak geliştirilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz. Boyanızın ne oranda inceltileceği, aldığınız ürünün ambalajının üzerinde belirtilir.
Yağ ile inceltilen boya, tiner veya terebentin ile inceltilen boyaya göre daha yavaş kurur. Böylece boya uygulama süresi uzar, renklerin kaynaştırılması ve tekniğin uygulanması için yeterli süre elde edilmiş olur. Ayrıca kullanılan yağlar resme parlak bir görünüm de kazandırır.
Pencere ve Kapılar
3. ve 4. kat boyama isteğinde beyazın zıttı olarak görülebilen koyu ahşap renginin varyasyonu dikkate alınmaz. 1 kg yağlı boya ile kaç kapı boyanabilir sorusunun cevabı farklı olduğu için sadece 2 veya 3 kapı boyanabilmektedir.
Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Rulo veya fırça ile uygulama kıvamına getirmek için %5-10 oranında Filli Boya Sentetik Tiner ile incelterek iki kat uygulayınız. Havasız (airless) püskürtmede, Filli Boya Sentetik Tiner ile %5-10 oranında inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
Yağlı boya astarı üzerine uygulanacak boyanın tutunmasını güçlendirirken daha pürüzsüz bir görünüm elde edilmesini kolaylaştırır. Ahşap astar boya çeşitleri ise ahşap yüzeylerin daha iyi bir şekilde korunmasını sağlar.
Yağlı boyalar genellikle sentetik bazlı ürünlerdir. Bu nedenle boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanımına ihtiyaç vardır. Yağlı boyaya tiner uygulamasında da uygun tinerin kullanımına özen gösterilmelidir.
Camda kurumamış olan bir yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik tiner yeterli olmaktadır. Camda kuruyan yağlı boyanın çıkarılması için ise selülozik tiner ve boya sökücü kullanılmaktadır.
Plastik boyayı kullanmadan önce de su katmanız gerekir. Yine aynı şekilde 2,5 litre plastik boyaya yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine ve yapısına göre 1 Litre ile tek katta 18-20 m2 alan boyanabilir. (25±5 µm kuru film kalınlığında).
Öncelikle, kurumuş plastik boyanın artıklarını bir spatula yardımıyla yaymadan yüzeyden alın. Temiz bir bezi sıcak su yardımı ile ıslatarak bölgeyi ovalayın. Son aşama olarak Peros Bulaşık Deterjanı ürünü biraz döküp beklettikten sonra lekeli bölgeyi kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Selülozik tiner, yoğun kokusu nedeniyle daha çok açık alanlardaki malzemeler üzerinde kullanılır. Söz konusu tiner, özellikle açık alandaki metaller üzerinde etkili olan bir tiner çeşididir. Yağlı boyalar için de tiner uygulamasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle aynı prensip yağlı boyalar üzerinde de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri