Yağlı tohumlu bitkiler çok yönlü kullanım alanlarına sahip, mükemmel bitkilerdir. Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren birçok bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, Ayçiçeği, Pamuk (Çiğit), Kanola (Kolza), Yer Fıstığı, Susam, Aspir, Keten gelmektedir.
Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma ve Hindistan cevizi gelmektedir.
Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı ceviz, badem, fındık, susam, fıstık gibi besinlerin genel adıdır.
Yağlı tohumlar, sağlıklı yağ içeriği yüksek aynı zamanda birçok vitamin ve mineral yönünden zengin bitkisel yiyeceklerdir. Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yiyecekler yağlı tohumlara verilecek başlıca örneklerdir.
Susam tohumlarında %50 – 60 yağ ve %25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir.
İlgili 25 soru bulundu
Ayçiçeği, Pamuk Çiğidi, Soya, Kanola, Aspir, Susam, Yer Fıstığı, Haşhaş, Fındık ve zeytin de yağlı bitki olmakla birlikte dünya ticaretinde yağlı tohum kapsamına girmemektedir.
Türkiye'de üretilen yağlı tohumlar; soya fasulyesi, pamuk, yerfıstığı, ayçiçeği, kanola, mısır, zeytin, fındık ve aspir gibi tohumlardır.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Öz: İnsan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan, sanayi sektöründe de önemli bir hammadde kaynağı olan yağ bitkileri, içeriğinde bulunan değerli maddeler sayesinde çok amaçlı kullanıma uygundur. Dünyada bitkisel yağ üretimi başta palm yağı olmak üzere soya, kolza ve ayçiçeğinden karşılanmaktadır.
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.
Sağlıklı yağ içeren besinlere örnek olarak avokado, chia tohumu, bitter çikolata, yumurta, balık yağı, keten tohumu, tereyağı, ceviz, pikan cevizi, kırmız ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytinyağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, tofu, fasulye, süt ve bazı peynir çeşitleri verilir.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Doğrulanmış Cevap. →Bitki tohumlarından sadece presleme sonucu elde edilen yağa ayçiçek yağı denilir. →Ayçiçeği yağı kızartmalarda, pişirilen yemeklerde kullanılabilir.
Tohumsuz bitkiler, sert bir hücre duvarına sahip tek hücreli zigotlar olan sporlar yoluyla çoğalırlar. Tohumlu bitkiler, embriyonik bir bitkiyi kapsayan sert bir dış dokuya (tohum kabuğu) sahip çok hücreli yapılar olan tohumlar aracılığıyla çoğalır.
Cevap: Yağlar, bitkisel gıdalar grubundan en fazla zeytin, ayçiçeği, mısır, ceviz, fındık ve susamda bulunur. Tereyağı ve kuyruk yağı ise hayvansal olanlarıdır.
Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Kanola tarlaları, Tekirdağ'ı sarıya boyadıTRAKYA'da, çiftçinin 'sarı altın çiçeği' olarak adlandırdığı, ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanolanın çiçeklenmesiyle tarlalar, sarıya büründü.
Bitkisel yağlar; menekşe yağı, mersin yağı, melisa yağı, nane yağı, papatya yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, sarımsak yağı, soya yağı, susam yağı, tarçın yağı, zencefil yağı, keten yağı, havuç yağı, kekik yağı, greyfurt yağı, gül yağı, hint yağı , jojoba yağı, karabiber yağı, kakao yağı, kabak çekirdeği yağı, ...
Pamuk tohumu, etrafındaki bu tüy veya liflerle beraber `kütlü` adını alır.
tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten, soya, badem, ceviz, fındık ve mısır ruşeymi gibi pek çok yağ hammaddesi üretimi yapılabilmektedir.
Pamuk yağı, bitkinin tohumlarının işlem görmesi ile elde edilen, bol miktarda doymamış yağ asidi içerdiği için kalp dostu bir yağ çeşididir. Pamuk tohumları, yağ elde etmek için çıkarılır, temizlenir ve preslenir. Ayrıca, nötr bir tada sahip olduğu için birçok yemek tarifinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri