О Yağlar veya genel olarak esterler, derişik sodyum hidroksit veya soda çözeltisiyle uzun zaman kaynatılırsa karşılık gelen alkol ile asidin tuzuna dönüşürler, yani hidroliz olurlar. Bu işlem, yağların sabunlaşması olarak adlandırılır.
Esterlerin su alarak alkol ve asitlere ayrışması reaksiyonudur. Sabunlaşma esterleşmenin tersi olan bir reaksiyondur. Sabunlaşma denilince esterlerin Hidrolizi akla gelmektedir.
Sabunlasma sayısı (indisi) : 1 gram yagı sabunlastırmak için gereken KOH'ın miligram cinsinden miktarıdır ve ortalama molekül agırlıgının bir ölçüsüdür [2]. Bu çalışmanın amacı yağların sabunlaşma indisi ve iyod indisi gibi teknolojik yönden en önemli fiziksel ve kimyasal karakteristiklerinin tayinidir.
Hayvansal ve bitkisel yağlar, yağ asitlerinin triesterleridir (trigliserit). Trigiliseritlerin bazik hidrolizi yağ asitlerinin sodyum tuzlarını oluşturur ve bu sabun olarak adlandırılır. Esterlerin bazik ortamda hidrolizine sabun oluşmasa dahi sabunlaşma reaksiyonları denilmektedir.
Bütün yağların SAP değeri vardır ve sabunlaşma katsayısını bulmak için SAP değerini 1000'e bölmek bize kullanılacak Potasyum Hidroksitin yağa oranını verir. Örneğin, ortalama SAP değeri 190 olan bir yağda, 1 gram yağ başına 190/1000 = 0.190 g Potasyum Hidroksit gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
128 gr Sodyum hidroksit (Kostik) 350 gr Su (Temiz içilebilir su)
Sabunlaşma sayısı tayini, yağın ayarlı ve bilinen miktarda potasyum hidroksitle tamamen sabunlaştırılıp, ortamdaki kullanılmayan KOH, ayarlı asit çözelti ile titre edilmesi ile tespiti esasına dayanır. Sabunlaşma sayısı tayini, sabit yağlar, uçucu yağlar, balsam, mum ve reçinelerde yapılır.
Bıttım Sabunu Siirt El Yapımı %100 Saf (%80 YAĞ ORANI)
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar arasında yağlı etler , domuz yağı, tereyağı ve krema, hindistancevizi yağı , hurma yağı ve bitter çikolata gibi tam yağlı süt ürünleri bulunur .
Yağların bozulma (acılaşma) durumlarının tespiti için peroksit sayısı tayini veya kreiss testi uygulanır. Peroksit sayısı tayinin esası, potasyum iyodürün yağdaki peroksit oksijeni ile okside olarak iyodun serbest hale geçmesi ve bu serbest haldeki iyodun da tiyosülfat ile titre edilerek miktarının bulunmasıdır.
İyot sayısı tayini sonucu; - Yağın doymuşluk ve doymamışlık derecesini gösterir. - Yağın kuruma özelliğini gösterir. - Yağda gerçekleştirilen hidrojenasyon işlemini ve yağa başka bir yağın karışıp karışmadığının tespiti hakkında bilgi sahip olmamızı sağlar.
Yağlarda hidroliz ya da oksidasyon sonucu oluşan değişimlere ransidite=acılaşma denir. oksidatif acılaşma, Hidroliz olayının neden olduğu acılaşmaya hidrolitik acılaşma denir.
Burada oluşan başlıca bileşikler hidrokarbonlar, alkoller, furanlar, aldehitler, ketonlar ve ürik asittir.
Lipitlerin Hidrolizi
Kimyasal ve enzimatik yolla olmak üzere iki yoldan oluşabilmektedir. Hidroliz sonucu serbest yağ asitleri, mono- ve di-gliseritler ve gliserol oluşur.
Ürünün üretim aşamasından sonraki ilk hali yeşil renk tonundayken bekledikçe kuruyan Saf Bıttım sabunu sarımtırak renk almaya başlar bu durum tamamen doğal bir oluşumdur. Sabun yapısında bozulma,küflenme vs.gibi oluşumların olabilmesi mümkün değildir,Sabun bekledikçe yoğunlaşan yapıya sahiptir.
Hakiki bıttım sabunu ilk üretildiğinde yeşil renk de olurken zamanla bekledikçe rengi sarı renge döner.
Saç dökülmesi gibi durumlara, egzama, mantar gibi sorunlara karşı içerdiği antiseptik etkin maddesiyle bilinen “bıttım” bitkisinin yağı ve zeytinyağından üretilen bu eşsiz sabun saçlarınızı besleyerek yumuşacık yapar, saç diplerinizi rahatlatır.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Sodyum hidroksit geleneksel olarak sabun yapımında kullanılır (soğuk işlem sabunu, sabunlaştırma). Sodyum hidroksit, on dokuzuncu yüzyılda sıvı ürün yerine sert bir yüzey için yapıldı çünkü Sodyum hidroksitin depolanması ve taşınması daha kolaydı.
Kuruyan Yağlar: Havada bekledikçe katı görünüm alan sıvı yağlardır. oksijen tutma kabiliyetidir. İyot indisleri 130'un üzerindedir. Ayçiçeği, haşhaş ve ceviz yağları bunlara örnektir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Gliserin nedir ? Gliserin sabun yapımı sırasında doğal olarak oluşan ve el yapımı sabunları özel kılan maddedir. Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar.
Özellikle sodyum hidroksit NaOH, kağıt üretimi, petrol rafinasyonu ve kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Potasyum hidroksit KOH genellikle sabun ve temizlik ürünleri üretiminde tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri