Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Havadaki su buharının sis veya bulut olarak yoğunlaşması, bulutlardaki su damlacıklarının birbirine bitişerek havanın dayanmasını yenecek kadar büyüyünce düşmeye başlamasıyla oluşan sıvı hâlindeki yağışa da yağmur adı verilir.
Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.
Bulutlardan yeryüzüne su formunda dökülen yağmurlar; hava kütlelerinin içinde yer alan su buharı ya da bir diğer ifadeyle nemin su taneciklerine dönüşmesi neticesinde meydana gelmektedir. Kısaca özetleyecek olursak hava kütlelerinin içinde yer alan nem, %100'ü geçtiği anda bu su buharı, su taneleri halini almaktadır.
Yaygın bir hava olayı olan yağmur yağması aldığı güneş ısısından dolayı su buharlaşır. Ardından bu su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşma meydana gelir. Daha sonra su damlacıkları oluşur. Son aşamada ise yeryüzüne bu su damlacıklarının dökülmesi ile beraber yağmur yağışı meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Sıvı halde yere ulaşan bütün yağışlar yağmur olarak adlandırılır. Hava sıcaklığı 0° C'nin altında olduğunda sıvı zerrecikler katı buz kristalleri halini alırlar. Katı buz kristallerine kar adı verilmektedir.
Belirli bir sıcaklıktaki su damlacıkları, soğuk hava ile karşılaşınca yoğunlaşma gerçekleşmeye başlar. Yani tekrar sıvı hale döner. Bu sıvı hale dönen su damlacıkları belirli bir ağırlığa gelince, yerçekiminin etkisi ile yeryüzüne düşerler. İşte yeryüzüne düşen bu su damlacıklarına yağmur denir.
Yağmur yağmasının temel sebebi, Dünyamızdaki su döngüsüdür. Dünya yüzeyinde bulunan su, ısının etkisiyle gaz haline gelip buharlaşarak yükselir ve bulutlarda birikir. Biriken su buharı soğuk havanın etkisiyle tekrar sıvı hale döner ve damlacıklar oluşur. Bulutlar, damlaları taşıyamaz hale gelince de yağmur yağar.
Havadaki nem %100′ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Bulut soğuk bir hava tabakasıyla karşılaşınca buluttaki su yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar düşebilir büyüklüğe ulaşınca yağış olur.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
İlk önce su ve suyun kaynakları aldığı güneş ısısından ötürü buharlaşır. Oluşmuş olan su buharı, gökyüzüne yükselip yoğunlaşma durumuna gelir. Bu durumdan sonra su damlacıkları meydana gelir. Bu su damlacıklarının bir araya gelmesiyle yağmurlar meydana gelirler ve yeryüzüne düşerler.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı, yağar, yağış, baran, bereket, rahmet. Çokluk, bolluk.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Yer yüzünün ısınmasıyla denizlerdeki ve topraktaki su buharlaşarak gaz formuna geçer ve yükselmeye başlar. Gökyüzüne yükselen su buharı, bulutları oluşturur. Havanın soğumasıyla yoğunlaşan bu su buharı damlalar halinde gökyüzünden düşmeye başlar ve yağmur halinde yeryüzüne geri döner.
Bulutlarda yeterli damlacıklar birbirine yapışırsa, büyük ve ağır olurlar ve yerçekimi kuvveti ile dünyaya doğru çekilirler. Su damlalarının bulutlardan düştüğü haline yağmur denir. Bazen damlacıklar yere düşmeden önce donar ve dolu, karla karışık yağmur yada kar olur!
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
Dünyanın en çok yağış alan yeri açısından genel sıralamayı bölgesel olarak şu şekilde yapabiliriz: ilk sırada Muson iklimi bölgesi, ikinci sırada Ekvator çevresi, üçüncü sırada ılıman kuşak karalarının batısı. Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır.
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Yağmur tabiatın en önemli ve en yararlı olaylarından birisidir. Eğer yağmur olmasaydı dünya yüzeyinden buharlaşan suyun yere inmesi mümkün olmayacak, atmosfer katmanları buhardan kalınlaşacak, dünyada hiçbir bitki yetişemeyecek, tatlı su kaynakları kuruyup gidecekti.
Cevap. ➪Evet Yağmur Bir Madde'dir. ➪ Madde uzayda yer kaplayan ve belli bir hacmi olan, duyu organlarımız ile algılayabildiğimiz tenecikli yapılardır. ... Bu verdiklerin arasında kar, tuz, silgi, rüzgar, yağmur, bulut bunlar maddedir.
Yağmur; Bulutlardaki su buharlarının, yeryüzüne su damlacıkları olarak tekrar düşmesine deniliyor. Yağmurun bütün canlılar için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Yağmur yağmazsa, barajlar su dolmaz, çiftçinin ektiği ürünler yetişmez ve kurur. Su olmadığı zaman da bütün canlılar sıkıntı yaşar.
TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Yağmur ismi çok sık düşen ve gelen şey anlamı taşımaktadır. Bunun yanı sıra hava yüzeyinde bulunan su buharının soğuk tabaka kütlelerinde yoğunlaşıp yeryüzüne düşen sıvı yağışlara da yağmur denir.
Yağmur Nasıl Yağar? Gökyüzünde yükseklere çıkıldıkça hava soğuduğundan havadaki su buharı yoğunlaşır ve küçük damlacıkları oluşturur. Damlacıklar bir araya gelerek bulutları oluşturur. Bulutların içindeki küçük damlacıklar bir araya geldikçe büyür ve yağmur damlalarını oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri