Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Yağmur yağması için atmosferde sadece su buharının bulunması yetmez. Su moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlayan zerrelere ihtiyaç vardır. Bunlar sayesinde su damlası oluşur ve yağmur yağar. Ağaçlar yağmurun yağmasını sağlayan bu zerreleri yayarlar.
Bulutlarda yeterli damlacıklar birbirine yapışırsa, büyük ve ağır olurlar ve yerçekimi kuvveti ile dünyaya doğru çekilirler. Su damlalarının bulutlardan düştüğü haline yağmur denir. Bazen damlacıklar yere düşmeden önce donar ve dolu, karla karışık yağmur yada kar olur!
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
İlgili 30 soru bulundu
"Normal bir şiddette olan yağışlarda problem yok" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir.
Dr. Mikdat Kadıoğlu, şu yanıtı verdi: "Gelişmiş ülkelerde bu tür uyarılar halka hep yapılır. Denize yağışlardan sonra 48 saat girilmemesinin nedeni; aşırı yağışlarda kanalizasyonların taşması, fabrika, çiftlik gibi alanlardaki gübre vb. kimyasalların yıkanarak yağmur sularıyla birlikte denize taşınmasıdır.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
İlk önce su ve suyun kaynakları aldığı güneş ısısından ötürü buharlaşır. Oluşmuş olan su buharı, gökyüzüne yükselip yoğunlaşma durumuna gelir. Bu durumdan sonra su damlacıkları meydana gelir. Bu su damlacıklarının bir araya gelmesiyle yağmurlar meydana gelirler ve yeryüzüne düşerler.
Yaygın bir hava olayı olan yağmur yağması aldığı güneş ısısından dolayı su buharlaşır. Ardından bu su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşma meydana gelir. Daha sonra su damlacıkları oluşur. Son aşamada ise yeryüzüne bu su damlacıklarının dökülmesi ile beraber yağmur yağışı meydana gelir.
Su damlacıkları da bir araya toplanıp bulut hâline gelerek farklı yağış şekilleri ile yeryüzüne döner. Bu durumda yağış şeklini nemin yoğuştuğu yer ve havanın sıcaklığı belirler. Yağmur: Bulutlardaki su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluştururlar. Böylece yoğunlaşan su buharı yeryüzüne yağmur olarak iner.
Kısaca özetlemek gerekirse;
Yer yüzünün ısınmasıyla denizlerdeki ve topraktaki su buharlaşarak gaz formuna geçer ve yükselmeye başlar. Gökyüzüne yükselen su buharı, bulutları oluşturur. Havanın soğumasıyla yoğunlaşan bu su buharı damlalar halinde gökyüzünden düşmeye başlar ve yağmur halinde yeryüzüne geri döner.
Bulut tohumlamasının en yaygın uygulaması mümkün olan yağış miktarını artırmaktır. Bulutları yerden ekipman kullanarak tohumlamak teorik olarak mümkündür, ancak uçaktan yapmak çok daha verimlidir. Tohumlama ajanları, donmanın doğal süreçlere oranla daha yüksek sıcaklıklarda gerçekleşmesini sağlar.
Su buharı, bulutlara dönüşme esnasında gaz haldedir. Yükseklik farkından kaynaklı sıcaklık değişiminden dolayı su buharı sıvı hale dönüşür. Bu durumda sıvı hale dönüşen su buharı tekrar dünyaya düşer. Aynı döngü sürekli tekrarlanarak belli dönemlerde yeryüzüne yağmur düşmüş olur.
Kuraklık, yağmur yağmayan bölge ve zamanlarda sıklıkla meydana gelir. Yüksek Basınç Sistemleri: Yüksek basınç sistemleri, bulundukları bölgedeki havayı sıkıştırarak yağışın oluşmasını engelleyebilirler. Bu sistemlerin hareketi yağmurun nerede ve ne zaman yağacağını da belirleyebilir.
Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
AĞUSTOSTA KAR BİLE YAĞABİLİR!
O nedenle 'havai'dir deriz. Dolayısıyla atmosferin sürprizlerine alışın. Haziranda yağmura şaşırmak bir yana, ağustosta kar yağsa bile her şeyin olağan akışında olduğunu hatırlayın! Panik yapmaya gerek yok, dört mevsim boyunca her türlü hava olayı yaşanabilir.
Cevap Buharlaşma ve yoğuşmadır.
Fakat rüzgar yukarı doğru çok hızlı estiğinden; bu damlacıklar, yer çekimi onları aşağı çekmeden önce dev boyutlara ulaşabilirler. Tüm bu su damlacıkları, rüzgar için çok ağır hale geldiğinde; rüzgar akımı çöker ve buluttaki tüm bu yağmur damlaları bir seferde aşağı düşer. Bunlar yaz sağanaklarıdır.
Örneğin yağmurun yağmasıyla ilgili yasaların Allah tarafından programlanması kaderdir. Bu kadere uygun olarak zamanı gelince yağmurun yağması ise kazadır.
Mevsimlerin oluşumu, rüzgârın esmesi, yağmurun yağması, bitkilerin büyümesi, ağaçların meyve vermesi gibi evrende gerçekleşen tüm bu olay- lara sünnetullah veya âdetullah denir.
Donan yağmur başlangıçta bulutların içinde kar şeklinde oluşur. Kar kristalleri aşağı doğru düşerken sıcak hava katmanı ile karşılaşınca erir. Yerin yüzeyine yakın bölgede sıcaklığı suyun donma noktasının altında olan bir soğuk hava tabakasının bulunması ise yağmur damlalarının tekrar donmasına sebep olabilir.
Sağanak yağışlı ve gök gürültülü havada dışarıdaysanız yıldırımdan korunmak için, bayrak, telefon ve posta direkleri gibi kendi başlarına duran; uzun ve sivri nesnelerden uzak durun. Çünkü bu tür cisimlere yıldırım düşme riski daha fazla.
Duanın zamanı için yapılan tavsiyelerden biri yağmurun yağdığı zamandır. Ayet ve rivayetler bunun genel nedeninin, yağmurun Allah'ın rahmetinin göstergesi olduğunu söylemekteler. Allah'ın rahmeti şu anda açıldığına göre duanın isticabetine daha fazla ümit bağlanılabilir.
Yağmur suyunun içerdiği doğal mineraller ile dilerseniz duş esnasında durulanabilir ya da yağmur suyunu küvete doldurabilirsiniz cildinize oldukça iyi gelecek; cildinizi tazeleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri