Onlar, Kudüs'ün ve mâbedin yakılıp yıkılışını, esir olarak Romalılar tarafından başka ülkelere sürülüşlerini anmak, hâtıralarını tazeleyip kinlerini bilemek, mâbede yeniden kavuşup yahudi hâkimiyetini kurmak hayali içinde dua ve göz yaşı ile yaslarını sürdürmüşlerdir.
Duvar, Büyük Hirodes'in İkinci Yahudi Tapınağı'nı genişletmek amacıyla başlattığı çalışmalar sonucu inşa edildi ve Yahudiler ve Hristiyanlar tarafından Tapınak Dağı olarak bilinen doğal ve dik bir tepenin en üstüne, düz bir platformun üzerini kaplayan devasa bir dikdörtgen yapıda dönüşmesiyle sonuçlandı.
İsrail'in "Batı Duvarı" ya da "Ağlama Duvarı" olarak isimlendirdiği bu ibadet alanı, Yahudi inancına göre Romalılar tarafından milattan sonra 70 yılında ikinci defa ve kalıcı olmak üzere yıkılan Süleyman Mabedi'nden kalan tek parça ve en kutsal alan olarak kabul ediliyor.
Ağlama duvarı Yahudilerin günümüzde ibadet ettikleri ve ayin yaptıkları bir duvardır.
Yahudiliğin en kutsal mekanlarından biri olan Ağlama Duvarı bugünlerde, liberal bir Yahudi kadınlar grubuyla Ortodoks Yahudiler arasında alevlenen bir tartışmanın konusu.
İlgili 33 soru bulundu
Yahudiler 'Süleyman Mabedi'nin kaybı sebebiyle' ağlayarak burada dua ettikleri için batı duvarını 'Ağlama Duvarı' diye adlandırdılar. Hâlbuki Ağlama Duvarı olarak bilinen yerin gerçek adı Burak Duvarı'dır.
Ağlama duvarı, Hirodes'in yaptırdığı mâbedin çevresini kuşatan duvarın bir kısmıdır ve Kudüs'ün doğu kesiminde, Kubbetü's-sahre'nin de bulunduğu Harem-i şerif'in batı tarafında Tyropean vadisinin kayalık tabanı üzerinde yer alır.
Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır. Burada yer alan Ağlama Duvarı, Yahudilik inancının en kutsal mekanı.
Yahudilerin Simon bar Kohba önderliğinde, MS 132-135 yılları arasındaki çıkardığı isyanı bastıran Romalılar tapınağın kalan kısımlarını da ortadan kaldırdılar. Süleyman Mabedi'nden sadece Herod'un yaptırdığı Batı duvarı (Ağlama Duvarı) günümüze gelebilmiştir.
Filistin denilince Müslümanlar için Mescidi Aksa akıllara gelirken, İsrail denilince de Yahudiler için Süleyman Mabedi ve Ağlama Duvarı akla gelmektedir.
İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Ancak Yahudilere göre Hz. Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Yahudiler, İbrahim'in putperestliğin ilahlarını değil tek Tanrı'yı arayışından dolayı onun kavminin Tanrı tarafından seçildiğine, onlarla ahit yapıldığına ve kendilerinin de bu kavmin devamı olduklarına inanırlar.
Kudüs Tapınağı ya da Kutsal Tapınak (İbranice: בית המקדש, Bet HaMikdash; anlam: "Kutsal ev"), Kudüs'ün Eski Şehrindeki Moria Tepesi'nde ("har ha-bayit") bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan tapınak. Birinci Tapınak, Kral Süleyman tarafından M.Ö.
Bu zaman zarfında Mabed'in M.Ö. 586 yılında Babilliler tarafından yıkılması ve Yahudilerin Babil'e sürgüne gönderilmesi incelenmiştir. Sürgün dönüşünden sonra Yahudilerin Süleyman Mabedi'ni yeniden inşa etmeleri ve Roma Kralı Herod'un Mabed'i yıkıp tekrar yaptırması üzerinde durulmuştur.
Kudüs ilçesi (İbranice: מְחוֹז יְרוּשָׁלַיִם, romanize: Mehoz Yeruşalim), İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 653 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 1.133.700'dür.
Hristiyanlar için Kudüs'ün kutsallığı ise, Yeni Ahit'e göre Nasıralı İsa'nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena'nın İsa'nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir. Sonuç olarak, küçük bir alan olmasına rağmen Eski Kudüs, birçok dinî önem taşıyan noktalara sahiptir.
Yahudiler açısından Süleyman Mabedi ne denli önemli ise Müslümanlar için de o denli önemlidir. Zira, etrafının mübarek kılındığı bu belde ve mabed İslam'ın en önemli üç mescidinden biri olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca Hz. Peygamber'in İsra ve Miraç hadisesinde söz konusu mekân, bu yer olarak bilinmektedir.
1099 yılında, Birinci Haçlı Seferi sırasında Haçlılar Kudüs'ü ele geçirdiler ve sadece Mescid'i tahrip etmekle kalmayıp, adını da Süleyman Mabedi olarak değiştirdiler. Haçlılar Mescid-i Aksa'yı ilk olarak Krallık Sarayı ve At Ahırı olarak kullandılar.
Sinagog, Yunanca kökenli bir kelimedir. İbranice “cemaat, cemiyet, meclis” gibi anlamlara gelen “kahal”, “kehila” veya “knesset” kelimesi karşılığında kullanılır. İbranice'de sinagoga “bet haknesset” denir. “Toplanma evi, cemaat evi” gibi anlamlara gelen bu kelime Müslümanlardaki “cami” kelimesinin karşılığıdır.
İslam ümmetinin göbeğinde, İslam topraklarının kalbinde, İslam'ın mukaddes şehrini merkeze alan büyük bir Yahudi devleti kurmak istiyorlar. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı yıkıp, yerine Süleyman Mabedini kurmak istiyorlar."
İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi'nin barış yolundaki engellerinden biri Filistin'in Doğu Kudüs'ü "Al Kuds" adıyla gelecekteki Filistin devletinin başkenti yapmak istemesidir.
Kur'an-ı Kerim'de sabit olduğu üzere İbrahim a.s. Mekke'deki mescidi inşa etmiştir. Hadisi şerifte sabit olduğu üzere de Süleyman a.s. Mescid-i Aksa'yı inşa etmiştir.
Ağlama Duvarı, millattan önce Yahudiler için çok ama çok önemli olan Büyük Tapınak'ın Romalılar tarafından yıkılması ve sadece Batı bölümünün kalmasıyla oluşan isim. O dönemde Büyük Tapınak yıkılınca Yahudiler o kadar üzülmüşler ve ağlamışlar ki adı “Ağlama Duvarı” veya “Western Wailing Wall” koyulmuş.
Yahudiler Kudüs'ün ve Süleyman Mabedi'nin yıkılışını, Romalılar tarafından sürgünlerini hatırlayıp, kinlerini unutmamak için ağlama duvarının önünde yüzyıllardır ağlıyorlar.
Kudüs; “Gökte yapılıp yere indirilen şehir”, ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz ve üçüncü haremimiz olan Mescid-i Aksa'yı içerisinde barındıran, birçok peygambere ve bu peygamberlere inen vahye tanıklık eden, birbirinden önemli nice tarihi olayların meydana geldiği kutsal bir şehir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri