Endüstriyel kullanım amaçlı yapay elmas üretilir, fakat elmasın yapay ya da doğal olduğu kolayca anlaşılır ve yapay olanının ziynet eşyası olarak bir değeri yoktur. Elmas, ametalik özellikler gösterir. Erime noktası 3547 °C'dir.
Elmas bilinen en sert maddedir. Karbonun doğal olarak bulunan iki formundan biri olan elmasa bu özelliğini atomların birbirine kuvvetli kimyasal bağlarla bağlandığı üç boyutlu kristal yapı kazandırır.
HPHT, büyük elmasların üretilmesi için kullanılan en ekonomik yöntem ve süreçtir. Elmasların doğal oluştuğu ortamı canlandırmak için çok şiddetli basınçlar kullanılır. Bu metodun ucuz maliyeti onu günümüzde, yapay elmas üretiminde en yaygın kullanılan metot yapıyor.
Elmas, billurlaşmış saf karbon elementinden oluşan değerli bir taştır. İlk olarak Fransız kimyacı Lavoisier tarafından keşfedilmiştir. Lavoisier, elması yakmış ve elmastan çıkan gazın karbondioksit olduğunu görmüş ve bu sayede elmasın karbondan olduğu hükmüne varmıştır.
Elmas tanım olarak sadece karbondan oluşan bir mineraldir. Elmastaki karbon atomları yoğun kübik kristal yapı şeklinde paketlenmiştir (Resim 1) ve bu kristal yapısından dolayı da eşsiz fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Endüstriyel kullanım amaçlı yapay elmas üretilir, fakat elmasın yapay ya da doğal olduğu kolayca anlaşılır ve yapay olanının ziynet eşyası olarak bir değeri yoktur. Elmas, ametalik özellikler gösterir. Erime noktası 3547 °C'dir. Yoğunluğu yaklaşık 3,5 gr/cm³tür.
Elmas saf karbondan oluşmuş bir mineraldir. Elmasın saf karbon olduğu ilk olarak Fransız kimyacı Lavoisier tarafından keşfedilmiştir. Lavoisier, elması yakmış ve yanma gazının sadece karbondioksit olduğunu görünce elmasın karbon olduğu hükmüne varmıştır. Elmas, kristal bir mineral olarak düşünülür.
Elmas, karbonun kristalleşmesi ile yeryüzünün derinliklerinde oluşur. Yeryüzünde doğal güçlerin bir araya gelmesiyle gerçekleşir ve yaklaşık 150 kilometre derinlikte, yüksek basınç ve yüksek sıcaklık koşulları altında gerçekleşir.
Elmas yer kabuğunun alt tabakasında, üst manto sınırında yaklaşık olarak yeryüzünün 150 km altında oluşur. Yer kabuğunun hareketleriyle veya volkanik patlamalarla yeryüzüne ulaşır. Kıtaların ayrılmasıyla derinliklerde bulunan elmaslar yeryüzüne yaklaşmıştır.
Doğal elmas yerin yaklaşık 150-160 km altında, Dünya'nın manto tabakasında oluşur. Elmasın oluştuğu ortamda sıcaklık 1000oC'yi aşabilir, santimetrekareye düşen basınç ise 49 atm gibi hayli yüksek değerlere ulaşabilir.
elmas oluşumu ile ilgili yaygın olan yanlış düşünce. elmasın kömürden oluştuğudur. elbette kömür. içerdiği karbon atomları sayesinde. metamorpoz sonucu elmasa dönüşebilir. ancak bu. var olan elmasların kömürden oluştuğu anlamına gelmez. kömür. bitkilerin oluşturmuş olduğu tortul kayalardan oluşur. ve ilk bitkiler.
Araştırmacılar, elmasların ortaya çıkmasını sağlayacak koşulları oluşturmak için lazerler kullanıyor. Lazerlerin neden olduğu şok dalgalarının tetiklediği tepkimeler sonucunda çapı birkaç nanometre civarında olan elmaslar ortaya çıkıyor.
Elmas, yüzyıllar boyu insanların farklı anlam ve değerler yüklediği bir cevherdir. Bunun başlıca nedeni elbette ki onun sertliği ve dayanıklılığıdır. İnsanlar elmasın sertliğini fark ettikten sonra onu gücün ve yenilmezliğin sembolü olarak görmeye başladılar.
Bir elmas çeliğin çizilmesi için size yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda çeliği çizen elması sert bir cisim ile kolayca kırabilirsiniz. Elmas serttir, çekiç ise güçlüdür.
TRT Belgesel - Doğal elmas, yerin yaklaşık 160 km altında... | Facebook.
Doğal elmasların oluşması için çok yüksek sıcaklıklar ve basınçlar gerekiyor. Bu koşullara, dünya mantosunun sınırlı bölgelerinde rastlanıyor: Yüzeyin 150 km veya daha fazla altında, sıcaklık 1050 C civarında olabiliyor .
Elmaslar yüksek ısılara dayanabilen değerli taşlardır. Normal bir su bardağına soğuk su ile doldurduktan sonra elinize ısıya karşı koruyu eldiveninizi giyin. Ardından tuttuğunuz elması çakmak yardımı ile 40 saniye kadar ısıtın ve elması suya bırakın. Suya bıraktığınız taş, parçalara ayrılırsa gerçek bir elmas değildir.
Pırlantanın ana maddesi olan elmas büyük uğraşlar sonucunda toprak altından çıkartılır. Elmasın toprak altında dağınık olduğu yerler olduğu gibi cevher kayaları şeklinde bulunur. Çıkarılan balçıklı kumlu cevher birçok işlemden geçirilir. Yoğun bir sıvıda yüzdürülür ve ağır minerallerin dibe çökmesi sağlanır.
Amerika Gemoloji Enstitüsü tarafından “kusursuz” olarak değerlendirilen ve “Pembe Yıldız” adını taşıyan pembe elmas 71,2 milyon dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı mücevheri olma özelliğine sahip. 59,60 karat ağırlığında olan Pembe Yıldız'ın satışı 2017 yılında Hong Kong Sohteby's müzayedesinde gerçekleşti.
Elmas, altından sonra en değerli şeylerden biri olarak kabul edilir. Elmaslar, yer kabuğunda muazzam basınca ve yüksek ısıya maruz kalan karbonun kristal ve berrak özel bir formudur.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Derinlerde oluşan elmas, zamanla çeşitli yer hareketleri ve volkanik patlamalarla yeryüzüne taşınır. Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir.
Elmas saf karbondan oluşur. Ancak bazen oluşum esnasında içerisine farklı maddeler girebilmektedir ve bu da renk değişimlerine sebep olur. Tamamen saf karbondan oluşan bir elmas renksizdir (Theisen, 1990, s.20). İçerisinde bor atomu bulunan bir elmas mavi, gri veya mavimsi gri tonlarında olur.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Doğal elmas yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında meydana getirilen tekli kristal tanecik yapısından oluşur. Tekli kristal sentetik elmasa benzer bir şekilde optik eksenlere paralel yönlendirilmiş büyük yarılma düzlemleri içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri