1913 yılında Belediye teşkilatına kavuşan şehrimiz, o yıllarda Niğde'ye bağlı bir kasaba iken, Cumhuriyet döneminde Develi ilçesine bağlı bir nahiye durumuna gelmiş ve 1954 yılında Kayseri'ye bağlı ilçesi statüsüne kavuşmuştur.
1075 yılında kurulan Danışmendoğulları beyliği Sivas, Tokat, Niksar, Zamantı, Develi ve çevresine hakimdir. Yine bazı Avrupalı tarihçilerle beraber Doğulu tarihçiler, Kayseri ile bütün o yörenin fethinin Danişmendliler'e nasip olduğunu bildirirler.
Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.
Yahyalı elması dünyada meşhurdur. Aroması çok yüksek. Isparta'dan bile tüccarlar gelip elma aldı.
İlçe merkezi 12 mahalleden ibaret olup, 28 köyü ve 3 mezrası bulunmaktadır. İlçe doğal kaynaklar bakımından ülkemizin ender olan ilçelerinden biridir. Demir cevheri, altın karışımı kurşun, gümüş karışımı çinko ve krom bakımından zengin ocaklara sahiptir. Mevcut yıllık üretim miktarı 2-2,5 milyon ton civarındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Varsak Türkmenleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde göçmen geleneklerini yaşatarak hayatlarını sürdürüyor.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
İdari Yapı ve Nüfus
İlçenin, mülki sınırları içerisinde 1 Belediye ve 41 Mahalle bulunmaktadır. İlçenin 2022 yılı TÜİK verilerine göre, genel nüfusu 35.481'dir.
1992 yılında Erzincan'da doğdu.
Osmanlılar döneminde de Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine olan göçleri devam etmiştir. Osmanlılar zamanında gelen boylarla -sonrakilerin önceki akranlarının yanına gelmiş olabilecekleri varsayımından hareketle Selçuklular döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollardan olması ihtimali yüksektir.
İlçemizde yıllık bazda 1.000.000 ton demir, 100.000 ton krom, 70.000 ton çinko, 30.000 ton kurşun ve 10.000 ton bakır madeni çıkarılmakta ve işlenmektedir.
Yahyalı İlçe Emniyet Müdürü Sayın Zeynal KUBAT Yüksekokul Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Onur ÖZSOLAK'a ve yeni Yüksekokul yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
1856 yılında bucak merkezi haline getirilen ilçemiz, 1864 yılında eyaletler kaldırılıp, vilayetler kurulunca Ankara Vilayeti, Kayseri Livası'na bağlanmıştır. 1870 yılında İlçe teşkilatı, 1871 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur.
Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun kurucusu.
Kaymakamımız Sayın Mehmet Kaya,Belediye Başkanı Sayın Esat ÖZTÜRK ile birlikte Kayseri Valimiz Sayın Gökmen ÇİÇEK'e Yahyalı'ya yapılan hizmetler ve özellikle Kapuzbaşı Şelalesi ve Yeşilköy Şelalesi asfalt yolu için teşekkür ziyaretinde bulundular.
Esat Öztürk Kimdir ? Esat Öztürk, 1961 yılında Yahyalı ilçesinde doğdu. İlkokul ve İmam-Hatip Lisesi'ni Yahyalı'da tamamladı. 1981 yılında, Kayseri'de İmam-Hatip olarak göreve başlayan Öztürk, 1985-1989 eğitim öğretim yıllarında, iktisat fakültesini bitirdi.
Yapılan son nüfus sayımına göre Kayseri ilinin toplam nüfusu 1.434.357'dir. Kayseri ilimizin nüfusunun cinsiyet dağılımı %50,13 erkek ve %49,87 kadın nüfus şeklindedir. Nüfusu en kalabalık ilçesi Melikgazi, nüfusu en az ilçesi ise Özvatan ilçesidir.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.441.523'dür. İl genelinde km2'ye 85 kişi düşmektedir.
Vezirköprü ilçesi, Orta Karadeniz bölümünde, Kuzey Anadolu Dağları'nın ikinci sırasının Aşağı Kızılırmak vadisi çevresine rastlayan kıyı ardı kesiminde yer almaktadır. Vezirköprü Türkiye'de en fazla köye sahip ilçe olup, Samsun'un en büyük beşinci ilçesidir.
Hamsiköy (Maçka/Trabzon)
“Türkiye'nin en güzel köyü hangisi?” sorusuna en çok verilen yanıt olma özelliği taşıyan Hamsiköy Zigana eteklerinde kuruludur. Sütlacı ile de ünlü olan bu doğa harikası araç kiralama hizmeti alanların tereddütsüz rotalarına ekleyebilecekleri bir deneyim sunar.
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci en büyük şehri olan Sivas, ülkemizde en fazla köy sayısının bulunduğu il olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri