Yakalama kararları, GBT'de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir. Mahkemece Verilen Yakalama Kararı Ne Zaman “GBT” Düşer ?
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Kişi hakkında yakalama kararı çıktığında bu karar sisteme yüklenir ve resmi makamlar bu yakalama kararını görebilir. Dolayısıyla hakkında yakalama kararı olan kişi notere, konsolosluğa vs gider ise bu yakalama kararı yerine getirilecek ve kişi yakalanacaktır.
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
İlgili 33 soru bulundu
Yakalama kararları, GBT'de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Mahkemece Verilen Yakalama Kararı Ne Zaman “GBT” Düşer ? Mahkemelerde sanık veya şüpheli için çıkan yakalama kararı, mahkeme sonrasında direkt sisteme işlenerek GBT sistemine düşer.
· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Online GBT–sabıka kaydı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgesi çıktısı online olarak alınabiliyor.
Yani mahkemenin beraat kararı vermesi ile sistemde yer alan bilgiler silinebilir. Cumhuriyet savcılığı tarafından takipsizlik kararının çıkarılması ve davanın zamanaşımına uğraması durumunda da GBT kaydınız silinir.
E-Devlet sistemindeki e-hizmetler kategorisinden Adalet Bakanlığı'nın 'Adli Sicil Kaydı Sorgulama ekranından sabıka kaydı sorgulanabiliyor. Vatandaş artık internet üzerinden Yargıtay'da olan dosyanın güncel durumunu ve yapılan işlemlerini kolay bir şekilde görebiliyor ve düzenli olarak internetten takip edebiliyor.
E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak araba üzerinde haciz veya rehin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araba hakkında yakalama kararı mevcut ise araç yakalama kararının kaldırılması gerekmektedir aksi takdirde trafiğe çıktığınızda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinin(AÖAY'nin) 8/d maddesi, adli yönden; sadece bu hallerde; kolluğun, arama kararı/emri olmaksızın da kapalı yerlere ya da eklentilerine girebileceğini öngörmektedir.
Başka deyişle bu kural, yakalama emrine ilişkin istisna dışında mutlak bir kuraldır. Arama, Hâkim kararı ile yapılabilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de arama yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri, konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanları (çiftlik, depo vb.)
yakalanan kişi, Cumhuriyet savcılığınca bırakılmazsa, soruşturmanın tamam- lanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir”. O halde, yakalama koruma tedbiri iki şekilde sona erer. Yakalanan kişi, Cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılabileceği gibi, gözaltına da alına- bilir.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
İnfaz çağrı kağıdı ne zaman gelir
Çağrı kağıdı hakkınızda mahkemece verilen hükmün kesinleşmesine müteakip, yazışmalar için belli bir süre geçtikten sonra gelir. Eğer hükmünüze itiraz etmemiş iseniz, muhtemelen 2 ay içerisinde çağrı kağıdı adresinize gelecektir.
Yakalamaya İtiraz Edilebilir Mi? Kimlerin İtiraz Hakkı Vardır? Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir.
Yani borçlunun adına kayıtlı malvarlığı olduğu halde borcun ifa edilmediği durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu durumda alacaklı tarafından İcra dairesine yeterli miktarda masrafın yatırılması ile araç için fiili haciz/yakalama yoluna gidilmektedir.
Yakalanan kişiye, suç ayrımı gözetilmeksizin yakalama sebebi ve hakkındaki iddialar ile susma ve müdafiden yararlanma, yakalanmaya itiraz etme hakları ile diğer kanunî hakları ve itiraz hakkını nasıl kullanacağı, herhâlde yazılı, bunun hemen mümkün olmaması hâlinde sözlü olarak derhâl bildirilir.
Sorunun cevabı basit. Evet. CMK dediğimiz Ceza muhakemesi kanunu ve PVSK dediğimiz polis Vazife Selahiyetleri Kanunu – YAKALAMA – hükümlerini düzenliyor. CMK 90ıncı maddesi her vatandaşa polis, jandarma yetkileri veriyor.
Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir. Cumhuriyet savcısı şüphelinin ifadesini aldıktan sonra şüpheli hakkında 4 farklı şekilde hareket edebilir.
Şüpheli veya sanığa ilişkin Adli Arama koşulları:
Maddesinde: “Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri ve ya ona ait diğer yerler aranabilir.” Hükmü yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri