2-) HİPERMETROPLUK : İnce Kenarlı Merceklerle Düzeltilir. İnce Kenarlı (Yakınsak) Merceklerden yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve net Görüntü sağlanır.
Yakını Görememe (Hipermetrop) Tedavisi
Hipermetropinin en yaygın tedavisi gözlük kullanımıdır. Hipermetroplu hastaların gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma kusurunu azaltan ince kenarlı ve dışbükey mercekler şeklindedir.
Kırma kusurlarının en yaygın tedavisi gözlük kullanılmasıdır. Hipermetrop gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı –dışbükey- merceklerdir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Hastanın astigmatı kornea tabakasına bağlı ve düzenli yapıda ise katarakt ameliyatı sırasında torik göz içi mercek uygulaması yapılmaktadır. Bu merceklerle yüksek astigmat tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmakta, 6 numaraya kadar astigmat düzeltilebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.
Uzağı görme kusuru veya miyop, uzak nesnelerin bulanık görülmesine neden olan, yakın nesnelerin ise net bir şekilde görülebilmesi ile karakterize bir göz sorunudur.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
NUMARALI GÖZLÜK
Miyop, hipermetrop veya astigmat olan kişilerde ışık retina üzerinde odaklanamaz. Bu kişilerin kullanacağı numaralı camlar, ışığın retina üzerinde kırılmasını sağlayarak, kişinin tekrar net görmesini mümkün kılar.
*Kornea incelirse ileride lazer uygulaması olumsuz etkilenir. Kornea kalınlığında incelme. Miyop ilerledikçe ortalama 570-580 mikron kalınlığında olan göz ön merceği kalınlığı miyop ilerledikçe azalır 470-480 mikron civarına düşer. Kornea neden incelmemeli?
Yakını görememe veya hiperopi (orijinal adıyla hipermetropi), normalde kontakt lens veya gözlük ile düzeltilebilen yaygın bir görme sorunudur. Eğer yakını göremiyorsanız (hipermetropsanız), size uzak nesneleri net şekilde görür ancak size yakın olan nesnelere odaklanmakta zorluk yaşarsınız.
Multifocal (multifokal) lensler kısaca birden fazla görüş bozukluğunu düzeltmek için üretilen lenslerdir. Hipermetrop yani yakını görememe, miyop yani uzağı görememe gibi sorunları ve yaşa bağlı olarak gelişen presbiyopiyi düzeltmek için kullanılırlar.
Torik mercekler: Astigmat bir çeşit göz bozukluğudur. Göze gelen ışın tek noktaya odaklanamaz ve dağınık bir görüntü oluşur. Bu sebeple hem yakın hem de uzak görme bozulur. Günümüzde torik göz içi mercekleri ile astigmat kusuru düzeltilebilmektedir.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Günümüzde presbiyopi, korneaya lazer uygulaması veya multifokal/trifokal veya akomodatif göz içi lens yerleştirmesiyle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Özellikle hipermetrop ve miyop ile birlikte astigmat görülmesi yaygın bir durumdur.
Yakın görme damla dışında nasıl düzeltilir? İlk olarak sertleşip yakını görmeyen gözün sağlayamadığı odak gücü için göz önüne ince kenarlı bir mercek olan yakın gözlüğü konulursa göz yakına odaklanır yakını görür ama o gözlükle uzağı görmez, bu nedenle bu gözlükler sadece okuma sırasında takılmalıdır.
Astigmat göz kusuru, kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.
Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor gibi kabul edilebilir. Bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağından dolayı miyoplar uzağı net göremezler. Kalın mercekli gözlükle bu durum geçici olarak düzeltilebilir.
Miyop göz bozukluğu olanlar uzağı kötü görürken Hipermetrop göz bozukluğu olanlar yakını daha kötü görür. Astigmat göz bozukluklarında uzak ve yakın aynı derecede kötü görünür. Miyop ve hipermetrop göz bozuklukları gözün ön arka boyu, kornea tabakasının eğimi ve lensin kırıcılık gücüne bağlı olarak gelişen durumlardır.
Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının en yaygın tedavi yöntemi gözlük kullanmaktır. Yakın görmede problemi olan kişilerin gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı -dışbükey- mercekler kullanılarak üretilir.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri