Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir. Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın.
En İyi Cevaplar. Suda biraz haşlayıp sonra kızartırsan et daha yumuşak olur. Onun yanında alternatif olarak bir gün önceden süt ve sıvıyağ karışımına yatırıp bir dolapta bekletirsen de hem yumuşak hem daha lezzetli bir marinasyon elde edersin.
Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir. Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
İlgili 15 soru bulundu
Hazırlanışı: Öncelikle etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra doğranan etleri tencereye ilave edip, orta ateşte kendi bırakacağı su ile haşlamaya bırakın.
Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun. Ardından kaynar suyu ekleyin. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Etler iyice yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika bu şekilde pişirin.Etler yumuşayınca tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Tuzsuz Pişirin
Et yemeklerine eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. Dolayısıyla daha iyi bir sonuç için tuzu et piştikten sonra eklemeye dikkat etmek gerekir.
Özellikle son iki örnekte suda çözünen proteinlerin başlama suyuna geçmesi etin besin değerinde kayda değer bir kayba, suyun da besin ve kalori değerinin önemli miktarda yükselmesine yol açar, dolayısıyla haşlama suyunun atılmayıp kullanılması gerekir.
Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür. Böylelikle haşlama etinizi ayrı suyunu ayrı tüketebilirsiniz.
Yumuşak bir et ziyafeti için en önemli aşama, pişirme aşaması. Bütün halindeki etlerin yumuşak olmasını istiyorsan ağır ateşte uzun süre pişirmelisin. Pişme süresi uzadıkça etin yapısındaki kolajen parçalanır ve et yumuşar.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
Tek yapmanız gereken şey et tekrar ısıtıldığında, ocakta hızlı bir şekilde kızarmaktır. Bifteği ılınan torbanın içinden çıkarın. Kağıt havluyla kurutun ve ince bir tabaka sıvı yağ ile yağlayın yüksek ısıda ısınmış tavanın içine koyun. Yaklaşık bir dakika boyunca her iki tarafını da pişirin.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Etlerin üzerine bol kekik, hafif kırmızı pul biber serpilir. Düdüklü tencereden et suyu alınıp etlerin üzerine dökülür. En son hafif zeytinyağı gezdirilip 200 derecede ısıtılmış fırına sürülür. Etlerin üstü hafif kızarana dek yaklaşık 20 dakika fırınlanır.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Et Haşlama Tarifinin Pişirme Önerisi
Kısık ateşte uzun sürede pişirebildiğiniz et haşlama yemeği düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilir, kuzu eti yerine dana eti kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kızarmış ekmek, kıyılmış maydanoz, limon dilimleri ve dereotuyla servis edebilirsiniz.
Genelde bağ dokusu fazla olan etlerin sulu ısıda, az olanların ise kuru ısıda pişirilmesi gereklidir. Kuru ısıda pişen ette, ısı yükseldikçe su kaybı artar ve kurur. Kuruluğu önlemek ve pişirmeyi tam olarak sağlamak için etler ortaya yakın ısıda etin iç kısmındaki ısı en az 75 °C ye ulaşana kadar iyice pişirilmelidir.
İlk önce etler irice doğranır 1 kaşık tuz ve 2 litre su ile beraber düdüklüde haşlanır. Ses çıkardıktan sonra yarım saat kadar altı kısık bir şekilde pişirilir. Haşlanan etler fırın tepsisine dizilir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Etlerin rengi kırmızılıktan döndüğünde ocağın altı iyice kısılır. Etlerin daha iyi pişmesi için tavanın kapağı kapatılır. eğer kuzu ya da koyun etinden sac kavurma yapıyorsanız et daha kolay pişecektir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri