Yerde sürünerek gelişen bir türdür. ortalama 8-10 günde çimlenir ve ilk başta bitki kazık kök oluşturur, ondan sonra gelişir. Köklerin : % 80'lik kısmı 30-40 cm de, % 20'lik kısmı 40 - maksimum 100 cm derinlikte yer alır.
İkinci işlem ise ilkbaharda toprak tavında iken işlenerek ekime hazır hale getirilir. Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acur tohumu ekimi genelde ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.Acur tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.
Acurun ana gövdesi 2 metreye kadar uzayabilir.
Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
İlgili 26 soru bulundu
Acur tek yıllık bir bitkidir. Yerde sürünerek gelişen bir türdür. ortalama 8-10 günde çimlenir ve ilk başta bitki kazık kök oluşturur, ondan sonra gelişir. Köklerin : % 80'lik kısmı 30-40 cm de, % 20'lik kısmı 40 - maksimum 100 cm derinlikte yer alır.
Acur çizgili yapıya sahiptir ve boyu 35-40 cm\\'ye kadar ulaşabilir. Acur bitkisinden en fazla mahsulu almak için bol güneş alabileceği bir alanda yetiştirilmelidir. Aynı zamanda aşırı sulamadan da hoşlanan bir türdür.
Hem taze tüketime uygun hemde turşuluk olarak kullanılan acur bitkisi hobi meyve bahçelerinin olmazsa olmazlarındandır. Dekara verime 3 tona kadar çıkabilen acur bitkisinin hazmının oldukça kolay olması çocuklar için bu bitkiyi cezbedici hale getirmektedir.
Acur derin topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca toprağın iyi havalanması, besin açısından zengin olması yine verimi artırıyor. Buna ek olarak acur sebzesi su tutma yetisi kuvvetli, hafif asidik ve tuzluluğu düşük toprakları daha çok seviyor. Toprak pH derecesinin 6 ile 7.5 arasında olması ise ideal görülüyor.
Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veren acura halk yoğun rağbet gösteriyor.
Kilis'te turşuluk hıtta acurun hasadına başlandı. Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Taze olarak, taze salata olarak (acur), kavun reçeli, pasta yapımında, don- durma yapımında, meyve suyu olarak, meyveli yoğurt yapımında, meyve salatası olarak, turşu yapımında (acur ve ham kavun), çorba yapımında ve parfümeride kullanılmaktadır.
-Acur Tohumu Ekim Derinliği: Maksimum 1 cm olacak şekilde ekim yapınız. Daha derine ekimlerde tohumunuz çürüyecek dolayısıyla çimlenmeyecektir. -Acur Tohumu Ekim Aralığı: Sıra üzeri 160-200 cm, sıra arası 55-65 cm olacak şekilde tohum ekimi sağlanır.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir.
[1] (halk ağzı) (Düziçi ağzı) İnce, uzun ve üzerinde uzunlamasına çizgiler olan açık yeşil renkte bir çeşit hıyar, acur.
Üretimi yaz mevsiminde gerçekleşir. Acur, sıcak iklimlerde yetişen bütün bitkiler gibi yüksek su oranı barındırır ve hazmı oldukça kolaydır.
Mardin ve ilçelerinde yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi acur tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle yaz sebzesi olarak bilinen acur, 7 buçuk liraya alıcı buluyor.
Acur içinde; sodyum, fruktoz, potasyum mineralleri ve A vitamini, C Vitamini, K vitamini vardır. Acur Besin Değeri Nedir? Bir adet acur besin değeri: 9 gram karbonhidrat.
Meyveleri aşağıya bakar.Dolmalık olarak kullanılır. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
· Tam güneş alan bir yere ekim yapın ama yer seçerken diğer sebzelerinize gölge yapmayacak şekilde konum belirleyin. · Ekim derinliği 2/4 cm ekim aralığı bir buçuk iki metre olmalı ve her çukura 3 ya da 4 tohum koyarak ekimini yapın ve can suyunu verin. · Acur susuzluğa dayanıklıdır. Kıraç topraklarda dahi yetişebilir.
Acur (Cucumis melo var. flexuosus), kabakgillerden, kabuğu çizgili ve nadiren tüylü, bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun varyetesidir. (L.) Naudin. Bu bitkinin meyveleri bazen düz, bazen yay gibi bükülerek 1 metreye kadar uzayabilir.
Ağzı kapalı olarak güneş almayan bir yerde 3 hafta saklanır. Sonrasında turşu yemeye hazırdır. Afiyet olsun.
Özenle seçilen taze acur meyveleri, özel yöntemlerle kurutularak hazırlanır. Acur Kurusu, dolma yapımında kullanılan bir malzeme olarak öne çıkar.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri